لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۶

واکنش جهانی به خبرهای تازه برنامه اتمی و نظامی جمهوری اسلامی


واکنش جهانی به خبرهای تازه برنامه اتمی و نظامی جمهوری اسلامی
واکنش جهانی به خبرهای تازه برنامه اتمی و نظامی جمهوری اسلامی
<!-- IMAGE -->

در آستانه مذاکره نمايندگان اعضای دایمی شورای امنيت و آلمان، معروف به گروه پنج بعلاوه يک، با ايران، پيرامون مسایل هسته ای از جمله متوقف ساختن غنی سازی اورانيوم، علنی شدن سامانه اتمی قم واکنش هايی جهانی از بريتانيا و روسيه تا کشورهای خاورميانه را در پی داشته است.

در همين حال فاش شدن وجود تاسيسات دوم غنی سازی اورانيوم در ايران واکنش های شديد رهبران کنگره ی آمريکا را به همراه داشته است. سناتور دموکرات جان کری، ریيس کميته روابط خارجی سنای آمريکا، در بيانيه ای می نويسد پرزيدنت اوباما هر فرصتی را برای گشودن يک گفتگوی ديپلماتيک سازنده بر سر برنامه ی هسته ای ايران در اختيار تهران قرار داده است اما تا اين لحظه ايران هيچ نشانه ای حاکی از تمايل به ارایه يک پاسخ درخور به ریيس جمهوری آمريکا نشان نداده است. جان کری می گويد کماکان از سياست پرزيدنت اوباما برای تعامل با ايران حمايت می کند اما، معتقد است اينک زمان تشديد تحريم های بين المللی فرا رسيده است.

<!-- IMAGE -->

هاوارد برمن، ریيس دموکرات کميته امور خارجی نمايندگان، می گويد خبر ساخت پنهانی مرکز دوم غنی سازی اورانيوم بر مذاکرات اول اکتبر سايه سنگينی انداخته است. به گفته اين عضو متنفذ کنگره اين خبر ديگر ترديدی درباره ی نيات تسليحاتی برنامه ی هسته ای ايران به جا نگذاشته است و من را بيش از پيش قانع کرد که لايحه تحريم فروش بنزين به ايران را ماه اکتبر در کنگره به رای بگذارم. آيک اسکلتن، ریيس دموکرات کميته نيروهای مسلح مجلس نمايندگان آمريکا، در بيانيه ای می گويد اين واقعيت که ايران ساخت اين تاسيسات را از جامعه جهانی مخفی نگاه داشته بود در تضاد با ادعای جمهوری اسلامی ايران مبنی بر صلح آميز بودن اين تاسيسات قرار دارد. اين عضو کنگره ی آمريکا خواستار بازرسی کامل آژانس بين المللی انرژی اتمی از اين مرکز شده است.

<!-- IMAGE -->

در رويدادی ديگر جفری فلتمن، مدير بخش خاورنزديک وزرات امورخارجه ايالات متحده، درباره تحولات اخير ايران در يک کنفرانس خبری در نيويورک به ابراز نظر پرداخت. فلتمن درباره علنی شدن سامانه هسته ای قم و موضع ايالات متحده و ديگر اعضای شورای امنيت گفت: وزير امورخارجه آمريکا گزارشی از پيشينه سامانه قم و واکنش بعدی ما به اعضای شورای امنيت ارایه خواهد داد. فلتمن می گويد به نظرم هر زمان که با اعضای شورای امنيت ديدار کنيم، موضوع ايران، از جمله علنی شدن سامانه اتمی، يکی از محورهای اصلی خواهد بود. به گفته اين مقام ارشد وزارت خارجه ی آمريکا همسايگان ايران که عضو شورای امنيت سازمان ملل متحدند، مشتاق شنيدن اخبار مربوط به پيشرفت در گفتگوهای اول اکتبر با ايران برای حل مشکل اند و ما نيز ديدگاه های خودمان و حاصل گفتگوهای گروه پنج بعلاوه يک با ايران را با شورای امنيت درميان خواهيم گذاشت. فلتمن درباره همکاريهای اطلاعاتی ايران با آژانس افزود: من کارشناس مسایل اتمی نيستم، اما اطلاعات ارایه شده از سوی ايران، چيزهايی نيست که مورد تاييد بازرسان اتمی سازمان ملل قرار گيرد. فلتمن تاکيد می کند اطلاعات به دست آمده که با همکاری فرانسه و بريتانيا امکان پذير شده، بسيار بيشتر در همسويی با نيازهای اطلاعاتی آژانس بين المللی انرژی اتمی درباره فعاليت های هسته ای ايران قرار دارد.

اما همزمان با فاش شدن يکی ديگر از تاسيسات اتمی ايران که جمهوری اسلامی جهانيان را پيش از اين از وجود آن آگاه نساخته بود، و همچنين مانور موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ايران، دنی آيلون معاون وزير خارجه اسراييل، گفت اين مسایل به هر کس که تاکنون در شک بود، نشان می دهد که ايران، امروزه بزرگترين خطر برای صلح و امنيت جهانی است. وی در گفتگو با کانال ۱۰ اسراييل اضافه کرد اسراييل، جمهوری اسلامی را به خاطر برنامه هسته ایش، توسعه برنامه موشکی اش، و اظهارات مکرر محمود احمدی نژاد، در خصوص نابودی اسراييل، يک خطر راهبردی می داند. اسراييل می گويد ايران به دنبال ساخت سلاح اتمی است. اتهامی که جمهوری اسلامی ايران آن را رد کرده است.

روزنامه مسکو تايمز، چاپ روسيه گزارش داده است که دیمتری مدودف، رييس جمهوری روسيه، نگرانی جدی خود را از ساخت يک مجموعه ديگر غنی سازی اورانيوم در ايران ابراز کرده است. به نوشته اين روزنامه، رييس جمهوری روسيه، در بيانيه ای از ايران خواسته است ثابت کند به دنبال ساخت سلاح اتمی نيست. مسکو تايمز می نويسد اين بيانيه، روسيه را به مواضع غرب در قبال ايران نزديک تر کرده است .دیمتری مدودف اين سخنان را پس از آن اعلام کرد که ايران روز جمعه تاييد کرد که در چند سال گذشته، سرگرم ساخت تاسيساتی زير زمينی برای غنی سازی اورانيوم نزديک شهر قم بوده است.

در تهران محمود احمدی نژاد، ریيس جمهوری اسلامی ايران، گفت خبر وجود مرکز دوم غنی سازی اورانيوم ايران ضربه ای به قدرت های بزرگ جهان بود. احمدی نژاد در بازگشت به ايران پس از شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد به خبرنگاران گفت آمريکا و متحدانش پيشاپيش از ملامت ايران بابت تاسيسات هسته ای جديد پشيمان شده اند.

اما رابرت گيتس، وزير دفاع آمريکا، در گفتگو با شبکه ای بی سی آمريکا گفت وجود دومين مرکز غنی سازی اورانيوم در ايران را بخشی از روند فريبکاری و دروغگويی حکومت ايران عنوان کرد. وزير دفاع آمريکا با تاکيد بر اينکه آمريکا اين سايت را مدتها از نزديک زير نظر داشته است گفت اين امر در ارزيابی سازمان های اطلاعاتی آمريکا در مورد برنامه ی اتمی ايران تغييری ايجاد نمی کند.

<!-- IMAGE -->

رابرت گيتس گفت اين امر مهمی است که مقامات ايران متوجه بشوند، يا به اين نتيجه برسند که تلاش آنان برای دستيابی به سلاح اتمی، امنيت آنان را به جای آنکه افزايش دهد، کاهش می دهد. به گفته وزير دفاع ايالات متحده، بايد ديد که آيا ايرانيان در مذاکرات اتمی نهم مهرماه با گروه پنج به علاوه يک، پاسخی خرسند کننده خواهند داد يا خير و اگر ايران در آن مذاکرات، پاسخی مناسب ندهد، در آن صورت، به سمت اِعمال تحريم های شديد عليه جمهوری اسلامی ايران پيش خواهيم رفت. به گفته وزير دفاع آمريکا اقتصاد ايران به اندازه ای دچار مشکل است که تحريم های سخت می تواند عامل بالقوه ای برای تغيير سياست های جمهوری اسلامی باشد.

XS
SM
MD
LG