لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۲۴

گزارش اقتصادی: پیامدهای اجتماعی و زیست محیطی استخراج اورانیوم در نیجریه


گزارش اقتصادی: پیامدهای اجتماعی و زیست محیطی استخراج اورانیوم در نیجریه
گزارش اقتصادی: پیامدهای اجتماعی و زیست محیطی استخراج اورانیوم در نیجریه
<!-- IMAGE -->

اسکات استرنز، خبرنگار صدای آمریکا، داکار

رهبر ناراضی نیجریه به اتهام مخالفت با ممادو تانجا، رییس جمهوری نیجریه، که در رفراندوم ماه گذشته بار دیگر بر مسند خود منصوب شد، در دادگاه محاکمه می شود.

رییس جمهوری می گوید نظارت او بر تکمیل پروژه یک میلیارد دلاری معدن اورانیوم یکی از دلایلی بوده است که رای دهندگان خواستار تمدید دوره حاکمیت او بوده اند.

در نیجریه، اورانیوم پدیده جدیدی نیست. اورانیوم برای اولین بار در سال ۱۹۷۱ در نیجریه استخراج شد و هم اکنون بیش از هفت درصد اورانیوم جهان در نیجریه تولید می شود. اما معدن ایمورارن، پروژه استخراج اورانیوم جدید «آره وا»، شرکت انرژی اتمی فرانسوی است که در تاریخ نیجریه بی سابقه است.

این سرمایه گذاری ۱⁄۴ میلیارد دلاری، بزرگترین پروژه صنعتی این کشور است و انتظار می رود با دو برابر کردن تولید اورانیوم نیجریه به بزرگترین معدن اورانیوم قاره آفریقا بدل شود.

پرزیدنت تانجا بر این پروژه نظارت خواهد کرد. قرار بود دوره دوم و در واقع آخرین دوره ریاست جمهوری او در ماه دسامبر پایان یابد، اما رفراندوم ماه گذشته دوره ریاست جمهوری وی را به مدت سه سال دیگر تمدید کرد و وی در صورت تمایل می تواند بار دیگر خود را برای این مقام نامزد کند. پرزیدنت تانجا می گوید برای تکمیل چندین پروژه عظیم، از جمله معدن اورانیوم شرکت فرانسوی به زمان بیشتری نیاز داشت.

انتظارمی رود این معدن اورانیوم ۳۰ مگاوات برق تولید کند.

«آره وا» طی فعالیت ۴۰ ساله خود در نیجریه به یکی از بزرگترین کارفرمایان این کشور بدل شده است. این شرکت با ساخت مدرسه و بیمارستان، بیش از ۶۰۰ کیلومتر جاده و کمک به پروژه های دولتی داخلی، نقش عمده ای در ساختار اقتصادی نیجریه بازی کرده است. اما برخی از طرفداران محیط زیست در نیجریه معتقدند این شرکت برای محافظت از زمین های اطراف معادن اورانیوم و حفظ سلامت افرادی که دراین منطقه فعالیت می کنند، چندان مسئولانه عمل نکرده اند.

اوبا ندوما سالیو، رییس کرن، گروه طرفدار محیط زیست نیجریه می گوید بیش از ۴۰ سال است که شرکت «آره وا» در نیجریه اورانیوم استخراج کرده اما این فعالیت ها هیچ منفعتی برای مردم محلی نداشته است. وی نسبت به اجرای پروژه استخراج اورانیوم توسط کشوری که ثروت هنگفتی دارد، ابراز تعجب می کند.

سالیو می گوید: «فعالیت های این شرکت فرانسوی پیامدهای اجتماعی و زیست محیطی برای نیجریه داشته است. فقر، به ویژه در مناطق اطراف معادن کماکان بیداد می کند و استخراج اورانیوم تاثیرات منفی بر سلامت مردم این منطقه داشته است. مردمی که در این صنعت کار می کنند به دلیل آلودگی های زیست محیطی ناشی از عملکرد «آره وا» بیمار شده اند و با تداوم فعالیت های معدن ایمورارن، اوضاع بدتر خواهد شد.»

موسی سوله، مدیر روابط عمومی «آره وا» در نیجریه می گوید: «تردیدی نیست که فعالیت های این شرکت پیامدهای بسیاری بر مردم محلی خواهد داشت. «آره وا» به طور منظم سطوح پرتو افشانی اورانیوم در اطراف معادن این شرکت را کنترل می کند و نتایج آن را در گزارش های سالانه خود به دولت و نهادهای جامعه مدنی محلی ارایه می کند. سطوح تشعشات با استانداردهای بین المللی و استانداردهای نیجریه همخوانی دارند.» وی می گوید «آره وا» در ضمن آب های اطراف معادن خود را آزمایش و از سلامت جمعیت محلی و کارگران آن اطمینان حاصل خواهد کرد.

سالیو می گوید: «بهبود کیفیت و کمیت آب آشامیدنی اطراف معادن اقدامی ضروری است و آلودگی هوای منطقه نیز باید کاهش یابد. شرکت های استخراج معدن و دولت نیجریه باید درخت های عربی سقز در منطقه بکارند تا سطوح کربن را کاهش دهند و برای جمعیت محلی منبع درآمد فراهم کنند.»

«آره وا» می گوید فعالان محیط زیست با مقایسه شرایط مناطق بیابانی اطراف معادن با مناطق حاصلخیزتر نیجریه به خطا می روند و مناطق اطراف معادن عاری از درختان انبوه و حیوانات است.

این شرکت ادعا کرده است «آره وا» همواره دوست مردم و شریک دولت نیجریه بوده است و تحت هیچ شرایطی ۴۰ سال سرمایه گذاری زمانی و منابع خود در این کشور را به خطر نخواهد انداخت.

سوله می گوید ما متوجه هستیم که نادیده گرفتن وظایفمان بهای سنگینی به همراه خواهد داشت.

«آره وا» می گوید به صرف سالانه ۸ میلیون دلار در یک دوره پنج ساله با هدف بهبود حمل و نقل، آموزش و خدمت درمانی و نیز دسترسی مردم به انرژی و آب آشامیدنی در نیجریه متعهد شده است.

معدن ایمورارن شرکت «آره وا» در سال ۲۰۱۲ به تولید می رسد و انتظار می رود تولید سالانه پنج هزار تن به ازای هر متر برای بیش از ۳۵ سال این معدن نیجریه را به دومین منبع اورانیوم جهان بدل کند.

XS
SM
MD
LG