روز دوشنبه رهبران کشورهای آفريقایی، به دعوت معمر قذافی، رهبر ليبی، در يک گردهمایی ويژه اتحاديه آفريقا در طرابلس گرد آمدند.
اين که سومين کنفرانس سران آفريقایی در سال جاری است برای همزمانی با مراسم تجليلِ چهلمين سال حکمرانی قذافی بر ليبی برنامه ريزی شده بود. نخستين بار ده سال پيش، رهبران آفريقایی، به ابتکار قذافی گرد هم آمدند تا اتحاديه آفريقا را تشکيل دهند.
در يکی از مدارک کنفرانس آمده بود که اين گردهمایی «موقعيتی است برای رهبران آفريقایی که به بررسی تلاش های جاری برای مقابله با چالش های صلح و امنيت در اين قاره بپردازند.»
از جنجالی ترين ميهمانان کنفرانس طرابلس رابرت موگابه، ر،يس جمهوری زيمبابوه، و همتای سودانی او عمر البشير بودند. بحران جاری در دارفور و مساله سومالی موضوع اصلی بحث ها در اين کنفرانس سران بود.
<!-- IMAGE -->البشير روز يکشنبه جداگانه با معمر قذافی ديدار کرد و آخرين تحولات دارفور رابا او مورد بررسی قرار داد.
از هنگام صدور حکم احضار عمرالبشير به وسيله دادگاه بين المللی جنايات جنگی لاهه به اتهام ارتکاب جنايات جنگی و جنايت عليه بشريت در دارفور در ماه مارس اين سومين ديدار او از ليبی محسوب می شد.
مصطفی اسماعيل فرستاده سودان به کنفرانس طرابلس ديروز به اين حکم جلب اشاره کرد و از کنفرانس خواست «برای مسایل آفريقایی و کشمکش ها ميان همديگر راه حل هایی بيابند، تا قدرت های خارجی نتوانند از اين کشمکش ها برای پيشبرد برنامه های سياسی خاص و لطمه زدن به ثبات آفريقا استفاده کنند.»
جنگ در دارفور در سال ۲۰۰۳ هنگامی که گروه های شورشی در اعتراض به بی توجهی و تبعيض عليه خود عليه دولت دست به اسلحه بردند آغاز شد.
مقامات سازمان ملل متحد می گويند تا سیصد هزار تن در زد و خوردهای دارفور کشته شده و دو ميليون و هفتصد هزار نفر از خانه های خود گريخته اند.
از اواخر سال ۲۰۰۷ يک نيروی مشترک سازمان اتحاديه آفريقا با ماموريت صلح بانی از سوی سازمان ملل متحد در ناحيه دارفور مستقر شده اما همواره با کمبود نفرات و تجهيزات دست به گريبان بوده است.
با اين حال ديروز «سوزانا مالکورا» معاون دبير کل سازمان ملل متحد، که در حاشيه کنفرانس طرابلس سخن می گفت، در اين زمينه اميدهایی برای آينده داد.
خانم مالکوررا با پذيرش اين حقيقت که مقامات سازمان ملل چالش های لجستيکی که بايد به دارفور برسد را دست کم گرفته بوده اند، گفت که اکنون برنامه ای به اجرا گذاشته شده که به موجب آن تا پايان سال جاری، نزديک به ۹۵ درصد نيروهای لازم در دارفور تامين خواهد شد.
اين در حالی است که روز شنبه گذشته برای اولين بار نيروهای صلحبان دارفور هدف حمله مردان مسلح قرار گرفت و دو غير نظامی همکارش، به گروگان گرفته شدند.
در پايان کنفرانس سران طرابلس روز دوشنبه در ستايش از چهلمين سالگرد حکمرانی خود ضيافتی برپا می کند که بسياری از سران آفريقایی و جهانی به شرکت در آن دعوت شده اند.
اين جشن ها سالگرد کودتای اول سپتامبر ۱۹۶۹ عليه
پادشاهی ليبی را نشانه می زند که قذافی را
به قدرت رساند.