لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۰۷

گزارش: چالشهای ریيس جديد قوه قضایيه جمهوری اسلامی


گزارش: چالشهای ریيس جديد قوه قضایيه جمهوری اسلامی
گزارش: چالشهای ریيس جديد قوه قضایيه جمهوری اسلامی
<!-- IMAGE -->

سازمان ديده بان حقوق بشر در نامه ای خطاب به حجت الاسلام صادق لاريجانی که به تازگی بر مسند رياست قوه قضایيه ايران منسوب شده از وی خواسته است با سرعت و با شدت هرچه تمام تر برای پایان دادن به آزار واذیت های شهروندان ايران پس از برگزاری انتخابات دهمين دوره رياست جمهوری و نیز تحقیق و تحت تعقیب قرار دادن افرادی که مسئول چنین اقداماتی بوده اند اقدام کند.

مقامات مسئول اين نهاد بین المللی مدافع حقوق بشر علت ارسال اين نامه به صادق لاريجانی را بیان نگرانی های عمیق خود در خصوص نقض جدی وگسترده حقوق بشر بعد از ۲۲خرداد ماه در ایران می دانند.

قوه قضاییه یک قوه مستقل در کنار قوه مجریه و قوه مقننه در جمهوری اسلامی به شمار می رود. رییس قوه قضاییه که توسط آبت الله خامنه ای برای یک دوره پنج ساله منصوب می شود مسئول برقراری عدالت وهمچنین دادگاه ها و نظارت بر زندان ها و بازداشتگاه هاست.

از اين رو سازمان ديده بان حقوق بشر که مرکز آن در شهر نيويورک است در نامه خود که در روز شش شهريور ماه منتشر شده است از ریيس جديد قوه قضایيه ايران خواست های متعددی را مطرح کرده است از جمله انجام تحقیقات «بی طرفانه درخصوص افرادی که آشکارا درنتیجه شکنجه وبدرفتاری در بازداشت جان خود را از دست دادند»، «پايان دادن به نگهداری بازداشت شدگان در بازداشتگاه های غیرقانونی و غیررسمی»، و «رسيدگی سریع به پرونده دهها نفر ازکسانی را که بدون اقامه هیچ اتهامی تحت شرایط بسیار دشوار وبدون دسترسی به وکلایشان همچنان درزندان هستند.»

مقامات سازمان ديده بان حقوق بشر همچنين از آقای صادق لاريجانی خواسته اند مقامات دولتی را که گفته شده درخصوص شکنجه و بدرفتاری با بازداشت شدگان- ازجمله در بازداشت گاه کهریزک و زندان اوین و نیز بازداشتگاه های پلیس و بسیج- نقش داشته اند مورد تحقیق وتفحص قرار دهد و کسانی را که مسئول این قضایا بوده اند و یا نقش آمر داشته اند را تحت تعقیب قضایی قرار داده و تادیب کند.

در نامه دیده بان حقوق بشرخطاب به ریيس قوه قضایيه آمده است: «از حضرتعالی درخواست می کنيم که فورا سیاهه ای از موارد نقش حقوق بشر را که مربوط به نا آرامی های بعد از انتخابات است و برخی پرونده های برجسته دیگری که مربوط به قبل از انتخابات است را سریعا در دستور قراردهید.»

دو پرونده مرگ در زندان های ايران یکی مرگ زهرا کاظمی خبرنگار و عکاس ایرانی-کانادایی و دیگری مرگ زهرا بنی یعقوب ۲۷ساله دانشجوی پزشکی از جمله مواردی است که اين بزرگترين نهاد بين المللی مدافع حقوق بشر در ايالات متحده آمريکا خواستار بررسی آن شده است.

به عقيده مقامات اين سازمان این دو پرونده بیش از دیگر موضوعات به گفته آنها «برجسته» به نظر می رسند و اين به دليل فقدان اعتمادی عمیق وگسترده ای که نسبت به تحقیقاتی که مقامات مسئول در مورد این پرونده ها در گذشته انجام داده اند می باشد.

ساير مواردی که سازمان ديده بان حقوق بشر از ریيس جديد قوه قضایيه خواهان رسيدگی به آن شده است آزادی سیلوا هاراتونیان، دکتر کامیارعلایی و دکتر آرش علایی است. برادران علايی در زمینه با مبارزه با بیماری ایدز در ايران فعاليت داشته و خانم هاراتونیان کارمند يک مرکزبین المللی تحقیقات وتبادل علمی بوده است. همه این افراد به «همکاری با ایالات متحده آمریکا» محکوم شده اند.

يکی ديگر از خواست های سازمان ديده بان حقوق بشر آزادی هفت تن از رهبران جامعه بهایی در ايران است که از ماه می ۲۰۰۸ به اتهام «توهین به مقدسات» و تبلیغ علیه نظام اسلامی در زندان هستند.

جو استورک معاون بخش خاورميانه اين سازمان می گويد: «این کار مهمترین آزمون قوه قضاییه ایران تحت رهبری لاریجانی خواهد بود که نشان دهد خواست سیاسی لازم برای دنبال کردن کسانی که درخشونت های اعمال شده در تظاهرات مسالمت آمیز و شکنجه زندانیان نقش داشته اند وجود دارد.»

XS
SM
MD
LG