لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۲

خامنه ای و احمدی نژاد برنامه اتمی را بيمه رژيم ميدانند


<!-- IMAGE -->

* خامنه ای و احمدی نژاد برنامه اتمی را بيمه رژيم ميدانند

جروسلام پست زير عنوان "مسئله غامض ايران" می نويسد بنظر ميرسد باراک اوباما رئيس جمهوری آمريکا به ضرب الاجل سپتامبر برای مذاکره با جمهوری اسلامی ايران پای بند است. اما واکنش های اخير تهران نشان ميدهد که آيت الله علی خامنه ای، رهبر ارشد، فعلا به گنجاندن برنامه اتمی در دستورکارهرگونه مذاکره ای دوجانبه علاقمند نيست.

جروسلام پست می نويسد يک دليل مهم برای اين امتناع آن است که تظاهرات اخير نگرانی های امنيتی را در داخل رژيم بيشترکرده است. خامنه ای و احمدی نژاد، هر دو، برنامه اتمی را بيمه ای عليه امکان از هم پاشيدن جمهوری اسلامی ميدانند.

جروسلام پست می نويسد غرب فعلا به قدرکافی با مشکلات بی ثباتی در نقاطی نظير پاکستان اتمی روبروست. واشنگتن نمی خواهد آشوب و هرج مرج فرصتی بوجود آورد که زرادخانه اتمی پاکستان مفقود شود، و يا بدتر از آن، به دست افراطيون بيفتد. بهمين جهت است که واشنگتن تصميم به تعامل با دولت های پاکستان گرفته است، حتی در شرايطی که کاخ سفيد ميداند تشکيلات اطلاعاتی پاکستان به دشمنان آمريکا در افغانستان کمک کرده است.

جروسلام پست می نويسد خامنه ای ممکن است معتقد باشد وقتی که بمب به دستش بيفتد، آمريکا به دليلی مشابه، يعنی ثبات و امنيت، سراغ تهران می آيد.

جروسلام پست می نويسد نفوذ منطقه ای نيز می تواند يک دليل ديگر برای امتناع ايران ازمذاکره با آمريکا برسربرنامه اتمی اش باشد.

جروسلام پست می نويسد ايران در شرايط افزايش بی ثباتی در داخل، به نفوذ خود درعراق، افغانستان و لبنان بيش از مناسباتی خوب با آمريکا نيازمند است.

جروسلام پست می نويسد عامل زمان نيز مطرح است. هيچکس نمی خواهد با دستی ضعيف وارد مذاکره شود. قدرت چانه زنی ايران تا پيش از انتخابات دوازدهم ژوئن بمراتب قوی تربود.

جروسلام پست می نويسد امتناع از مذاکره با آمريکا می تواند به تحريم هائی شديد تر منجر شود، و اين امکان وجود دارد که ايران بخواهد از روياروئی با چنين تحريم هائی اجتناب کند. بهترين راه برای اين کار ايجاد شکاف در شورای امنيت سازمان ملل متحد بين آمريکا، فرانسه، و بريتانيا از يک طرف، و روسيه و چين، از سوی ديگر است.

جروسلام پست می نويسد به اين جهت است که ايران اخيرا موافقت کرد به بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی اجازه بازديد از رآکتور آب سنگين اراک را بدهد، حال آنکه يکسال بود مانع از چنين بازديدی ميشد. اين علاوه بر مجاز شناختن آژانس بين المللی انرژی اتمی د بالا بردن حوزه نظارت بر تجهيزات غنی سازی در تاسيسات نطنز است. اميد ايران آن است که با گذشت ضرب الاجل، و چنين اقداماتی، کسب حمايت چين و روسيه برای آمريکا در شورای امنيت دشوارشود.

جروسلام پست می نويسد اما خامنه ای ممکن است شاهد کافی نبودن اين نوع همکاری باشد . ايران حتی اگر بتواند روسيه و چين رابه حمايت از خود متقاعد کند، امتناع اش از مذاکره می تواند تقويت موضع واشنگتن و اتحاديه اروپا را در پی داشته باشد.

جروسلام پست می نويسد اين می تواند به معنای تحريم هائی شديد تراز سوی اتحاديه اروپا باشد، که با وجود کشورهائی نظيرآلمان به عنوان بزرگترين منبع تامين کننده تجهيزات صنعتی، و يا بريتانيا، در مقام فراهم کننده حسابهای بانک برای تعداد کثيری از مقامات ايرانی می تواند برای اقتصاد ايران عامل آسيب هائی شديد باشد.

جروسلام پست می نويسد همچنين مسئله سويس مطرح است که بخشی از بنزين ايران را تامين ميکند، و بعيد است که سويس عليه همسايگان اروپائی خودعمل کند. بهمين جهت تحريم های اتحاديه اروپا دردناک تر ميشود.

* مرکل آماده تشديد تحريم هاست

<!-- IMAGE -->

بلومبرگ زير عنوان "نتانياهو مرکل را برای کاهش تجارت آلمان با ايران و تحريم ها زير فشار ميگذارد" می نويسد بنجامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل انگلا مرکل صدر اعظم آلمان را در جريان مذاکرات امروز برلين زير فشار ميگذارد تا تجارت آلمان با ايران را محدود کند، و تلاش های سخت تر ساختن تحريم ها عليه دولت ايران را جلو ببرد.

بلومبرگ می نويسد نتانياهو ديروز در برلين پس از ملاقات با هورست کوهلر رئيس جمهوری آلمان گفت آلمان بايد در تشديد تحريم ها عليه ايران پيشتاز شود. وی ضمن استقبال از سياست قاطع آلمان در مورد ايران، که موجب کاهشی در تجارت شده است، گفت جا برای کاهش های عمده بيشتر باز است.

بلومبرگ می نويسد آمريکا همراه با فرانسه، بريتانيا و آلمان ايران را زير فشار گذاشته اند که برنامه غنی سازی اورانيوم را در ازای کمک برای توسعه توانائی های اتمی غير نظامی کنار بگذارد. آنها باتفاق چين و روسيه، که در شورای امنيت سازمان ملل متحد حق وتو دارند، برای مجازات ايران بخاطر نقض تعهداتش در پيمان منع گسترش و اشاعه تسليحات اتمی، به سه دوره تحريم های تنبيهی رای داده اند.

بلومبرگ می نويسد مرکل بارها گفته است آماده حمايت از تحريم هائی شديد تر عليه ايران در صورت امتناع از متوقف ساختن اين فعاليت های اتمی است.

XS
SM
MD
LG