لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۱۰

قانونگزاران آمریکایی نگران «ازسرگیری» روابط واشنگتن- مسکو هستند


دیپلمات های آمریکایی، مقامات نظامی و دفاعی در دو جلسه ای که در کنگره ایالات متحده برگزار شد دراین باره که دولت باراک اوباما چگونه می خواهد روابط با روسیه را از نو آغاز کند بحث و گفت و گو کردند.

دن رابینسون، گزارشگر صدای آمریکا می گوید اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان و کمیته های خدمات مسلح در این جلسات، برخی پرسش های کلیدی را درباره این رابطه مطرح کردند:

پرسش ها درباره آینده روابط روسیه-آمریکا فراوان است و مسائلی چون کنترل تسلیحات، دفاع موشکی، پیمان منع گسترش سلاح های کشتار جمعی و برنامه هسته ای ایران، همکاری در مبارزه با تروریسم و نگرانی آمریکا درباره نقض حقوق بشر و آزادی رسانه ها در روسیه را دربرمی گیرد.

در این میان از جمله این سؤال مطرح است که: آمریکا چگونه می تواند طی همکاری با روسیه ایران را متقاعد کند که برنامه غنی سازی اورانیوم را متوقف سازد؟ آمریکا چطور می تواند نگرانی های مسکو درباره توسعه ناتو را از بین ببرد؟ آمریکا چطور می تواند به حمایت خود از گرجستان و اوکرایین ادامه دهد؟ و مسئله نقض حقوق بشر و سرکوب آزادی مطبوعات در روسیه چه می شود؟

مقامات وزارت خارجه و پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا در این جلسات از پیشرفت رابطه میان دو طرف سخن گفتند و از جمله به گام هایی که در اوایل ژوئیه در نشست مسکو برداشته شد اشاره کردند.

الکساندر ورشبو، از معاونان وزارت دفاع آمریکا در کمیته روابط بین الملل نشست مسکو را سازنده تر از حد انتظار توصیف کرد و از جمله به امضای قراردادی میان روسیه و آمریکا اشاره کرد که به موجب آن سربازان آمریکایی و تجهیزات لازم را می توان از طریق حریم هوایی روسیه، به نقاط دیگر از جمله افغانستان انتقال داد.

آقای ورشبو همچنین به تفاهم مشترکی که به موجب آن هر دو طرف درباره کاهش زرادخانه های هسته ای و تعهد به همکاری بیشتر با قرارداد منع گسترش سلاح های کشتار جمعی دست می یابند اشاره کرد و آنچه را که تشخیص روسیه در نفع بردن از شکست طالبان و استقرار افغانستان دمکراتیک خواند حمایت کرد.
در هر دو جلسات یاد شده، مقامات تأکید کردند که بهبود روابط واشنگتن- مسکو و در نهایت احیای رابطه نظامی میان دو طرف، به قیمت زیرپا گذاشتن اصول کلیدی نیست.

دریاسالار جیمز وینفلد، مسئول طرح ها و سیاست گذاری های استراتژیک برای ستاد مشترک ارتش آمریکا می گوید:« بهبود روابط نظامی ما با روسیه، به بهای از بین رفتن روابط مثبت ما با کشورهای عضو ناتو و دیگر شرکای مهم مان نیست. ما باور نداریم که بهبود روابط آمریکا و روسیه، به دیگر روابط ما در اوراسیا و دیگر مناطق آسیب وارد کند و امیدواریم که چنین حسی را از طریق تعامل سازنده در زمینه های مشترک استراتژیک، به همکاران روس خود نیز منتقل کنیم.»

فیلیپ گوردون معاون وزارت خارجه در امور اروپا و اوراسیا گفت از آنجا که باراک اوباما وعده داده که روابط را از نو آغاز کند، دو کشور گام های مهمی برای بهبود لحن روابط و به وجود آوردن حسن نیت برداشته اند.

آما آقای گوردون در عین حال گفت در روابط آمریکا و متحدان آن در ناتو تغییری پیش نخواهد آمد. او پیش بینی کرد که اختلاف نظر این دو کشور بر سر گرجستان و توسعه ناتو ادامه یابد.

فیلیپ گوردون همچنین در جلسات پرسش و پاسخ در کنگره آمریکا درباره پیشنهاد احتمالی روسیه در جلوگیری غنی سازی اورانیوم در ایران، در ازای چشم پوشی آمریکا از طرح سپر دفاع موشکی در اروپای مرکزی گفت:«استقرار دفاع موشکی در اروپا یا هر جای دیگر، به منظور دفاع در مقابل تهدیدهای موجود است. بنابراین، ابراز تمایل احتمالی روسیه برای کمک به کنار آمدن با این تهدید، کافی به نظر نمی رسد.»

در این جلسه رابرت وکسلر، نماینده دمکرات، درباره ایران گفت عملکرد روسیه اعلام می کند که این کشور یک شریک واقعی برای آمریکا نیست.

روسیه قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد و تحریم های جانبی علیه جمهوری اسلامی ایران را اجرا نکرده و به ساخت تأسیسات اتمی بوشهر ادامه می دهد. روسیه همچنین سلاح های مرگباری را در اختیار دولت ایران قرار می دهد و حتی قراردادی برای فروش سیستم دفاع ضد موشک S-۳۰۰ با تهران امضا کرده است.

در این جلسه دانا روهراباچر، نماینده دمکرات گفت آمریکا روسیه را جدی نمی گیرد و باید برای شروع این رابطه سخت تلاش کند.
این نماینده دمکرات گفت جهان امروز با زمان جنگ سرد فرق می کند و ما باید برای احیای رابطه با روسپه تلاش کنیم در غیر این صورت ضررش را خواهیم دید.

معاون وزارت خارجه آمریکا در این جلسه همچنین درباره ایران به قانونگزاران گفت دولت اوباما به روس ها گفته است که فروش تسلیحات پیشرفته به ایران در روابط دوجانبه مشکلی اساسی ایجاد خواهد کرد.

آقای گوردون درباره برنامه هسته ای ایران با اشاره به این که روسیه توافق کرده به گروه تخمین تهدیدهای مربوط به موشک های بالیستیک و هسته ای بپیوندد که فعالیت آن از جمله آزمایش تلاش های هسته ای ایران است.

او گفت یکی از انگیزه های گروه دولتی آمریکا در دیدار از مسکو این است که گروه یاد شده، تحلیل کارشناسان آمریکایی را در اختیار روس ها قرار دهد و مسکو را متقاده کند که اگر ایران به زودی پاسخ مثبتی اعلام نکند، فشارهای جهانی علیه این کشور افزایش خواهد یافت.

XS
SM
MD
LG