لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۷

هنرمندان موسیقی آمریکا سالروزتولد نلسون ماندلا را جشن گرفتند


شنبه شب گذشته گروهی از برجسته ترین چهره های موسیقی وهنری آمریکا، جشن ۹۱ سالگی نلسون ماندلا فعال حقوق بشر ونخستین رئیس جمهور آفریقای جنوبی که در انتخابات دمکراتیک عمومی برگزیده شد را در تالار موسیقی «رادیو سیتی» در نیویورک جشن گرفتند.

ماندلا پیش از رسیدن به مقام ریاست جمهوری آفریقای جنوبی، از فعالان برجسته مخالف آپارتاید در آفریقای جنوبی و رهبر کنگره ملی آفریقا به شمار می رفت. او به خاطر دخالت در فعالیت های مقاومت مسلحانه مخفی محاکمه و زندانی شد و هرچند او همواره پایبند به عدم توسل به خشونت بود اما در آن زمان به عنوان آخرین راه چاره دست به مبارزات مسلحانه زد.

ماندلا که به مدت ۲۷ سال را در سلول انفرادی، در زندانی در جزیره روبن گذراند به مشهورترین چهره مبارزه علیه آپارتاید در آفریقای جنوبی و سمبلی برای آزادی و دمکراسی تبدیل شد. او پس از آزادی از زندان در سال ۱۹۹۰، سیاست صلح طلبی را پیش گرفت و همین امر نهایتا منجر به تسهیل انتقال آفریقای جنوبی به سمت دمکراسی شد که نماینده تمام اقشار مردم باشد.

نلسون ماندلا در طول چهار دهه مبارزات خود ودریافت جوایز گوناگون ازجمله جایزه صلح نوبل، از دیدگاه بسیاری از مردم آفریقای جنوبی دارای نشان احترام آمیز «مخولو» به معنی (پدربزرگ) یا پدر آفریقای جنوبی است.

در مراسم این هفته در تالار موسیقی رادیو سیتی، که به صورت یک کنسرت برای جمع آوری اعانه برای۴۶۶۶۴یکی از سازمان های نیکوکاری نلسون ماندلا برای کمک به بیماران ایدز ترتیب داده شده بود، آرتا فرانکلین یکی از نخستین هنرمندانی بود که بر روی صحنه سالروز ۹۱ سالگی نلسون مندلا را تبریک گفت. این سازمان به نام شماره سلولی که ماندلا 27 سال از زندگی خود را در آن گذرانده است نام گذاری شده است.

تا پیش از کنسرت اخیر در شهر نیویورک، از سال ۲۰۰۳ تا کنون کنسرت های گوناگونی تحت همین عنوان در کشورهای آفریقای جنوبی، اسپانیا، نوروژ و انگستان برگزار شده است. این نخستین کنسرتی بود که ماندلا شخصا در آن حضور نداشت. او به علت کهولت سن، از مسافرت به خارج از آفریقای جنوبی خودداری می کند.

روز ۱۸ ژوئیه هر سال از این پس به نام روز ماندلا شناخته خواهد شد. هرچند این یک تعطیل رسمی به شمار نمی رود اما بنا بر گفته نلسون ماندلا که از وجود چنین روزی ابراز شعف و خوشحالی می کند:« این یک روز دیگر است که می تواند جنبه روز خدمت به بشریت را داشته باشد.»

کریس کاملیون، خواننده اهل آفریقای جنوبی ترانه ای را که انگیزه نوشتن آن، درخواست نلسون ماندلا برای داوطلب شدن افراد در راه کمک به همنوعان بوده و توسط بن هارپر ساخته شده به نام « با همین دو دست خود» اجرا کرد. او هم چنین یک ترانه سنگالی به نام « بابا مال» را نیز برای حاضران خواند.

روی صحنه تالار رادیو سیتی، هنرمندان معروف و برجسته ای چون، مورگان فریمن، فارست ویتیکر برنده جایزه اسکار، ووپی گلدبرگ، کمدین ، تیم رابینس و سوزان ساراندون بازیگران تئاتر و سینما و فعالان حقوق بشری بر این مسئله که مردم جهان باید وقت بیشتری را به خدمت به خلق اختصاص دهند تاکید کردند.

استیوی واندر، ترانه معروف خود را که زمانی برای به ثبت رساندن روزی به عنوان سالروز تولد مارتین لوترکینگ، رهبر جنبش سیاهان آمریکا ساخته بود، این بار به مناسبت سالروز تولد نلسون ماندلا اجرا کرد.

این کنسرت مجموعه ای بود از اجرای ترانه هایی با نصایح و پیام های اعتراض آمیز، تشویق آمیز، تقویت کننده که با چند ترانه عاشقانه همراه شده بود. برخی از مطرح ترین خوانندگان آمریکایی از جمله آلیشیا کیز، جاش گروبان، ویل آیم، گلوریا گینر، کوئین لاتیفا، سیندی لاپر و جسی مک کارتنی، یک خواننده تازه نفس ۲۲ ساله که راه جاستین تیمبرلیک را پیش گرفته است و به حاضران پیشنهاد کرد برای پیشبرد صلح از زبان کودکان استفاده کنند در این کنسرت به اجرای برنامه پرداختند.

خوانندگان و نوازندگان اروپایی نیز در این برنامه نقش به سزایی داشتند ازجمله زوکرو، هنرمند راک اندرول ایتالیایی و بانوی اول فرانسه و همسر پرزیدنت سارکوزی، کارلا برونی که با اجرای تازه ای از « در وزش باد» نوازنده راک اندرول انگلیسی، دیو استوارت را همراهی کرد.

هنرمندان آفریقایی از جمله ووسی ماهلاثلا و تندیسوا مازاوی ترانه « گریستن» درباره شهیدان راه آزادی را برای حاضران اجرا کردند. سوزان اویوو خواننده نوجوانی از کشور کنیا نیز ترانه ای را با ریتم سالزا اجرا کرد که نشانه هایی از نوع خوانندگی آشر و موسیقی ریتم اند بلوز در آن مشهود بود.

خوانندگان گروه کر گاسپل با لباس های رنگین که نشان از جشن و شادمانی داشت روی صحنه چند ترانه اجرا کردند که نمایانگر روابط و علاقه ای بود که میان مردم آفریقایی تبار آمریکا و اهالی آفریقا وجود دارد.

یکی از برجسته ترین لحظات کنسرت جشن تولد نلسون ماندلا، زمانی بود که ترانه های منصوب به دوران آپارتاید (سیاست تبعیضی که نژادپرستان کشور جمهوری آفریقای جنوبی علیه اکثریت سیاهپوست بومی و هندیان آن کشور اعمال می کنند) خوانده شد. از جمله ترانه ای به نام « به من امید بده» ساخته جانی کلگ که توسط جمعی از خوانندگان آفریقایی خوانده شد. ترانه ای که در آفریقای جنوبی به خاطر اعتراض به آپارتاید اجرای آن ممنوع شد اما در بریتانیا تبدیل به یکی از پرطرفدارترین ترانه های روز شد .

مراسم جشن تولد نلسون ماندلا در سالروز تولد او توسط هنرمندان موسیقی با اجرای ترانه پرشور « هاله لویا» توسط آرتا فرانکلین پایان یافت . ترانه ای که به رسم هر جشن و شادمانی جمعیت حاضر را به رقص و پایکوبی درآورد.

XS
SM
MD
LG