لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۷

فیلم تازه هالیوود، نمایشی از تنش های موجود در خطوط جلوی جبهه جنگ عراق


گزارش: آلن سیلورمن، خبرنگار صدای آمریکا در هالیوود

فیلم تازه ای از کارگردان هالیوود کاترین بیگولو، توانسته است وقایع دراماتیک زندگی سربازان آمریکایی در خطوط جلوی جبهه جنگ و تنش های حاکی از آن را به تصویر بکشد. وقایعی که بر اساس تجربیات واقعی قوای نظامی ایالات متحده و یک گروه خنثی سازی بمب در جنگ عراق بازسازی شده است. آلن سیلورمن خبرنگار صدای آمریکا فیلم تازه «هرت لاکر» یا قفسه آسیب را بررسی کرده است.

وسایل منفجرکننده و بمب های خانگی از عوامل کشنده اما واقعی زندگی روزمره در کنار شاهراه های خاکی و خیابان های شهرهای مختلف عراق به شمار می روند. هرگاه اطلاعاتی از وجود یکی از این بمب های خطرناک به دست می آید بلافاصله اعضای گروهی از داوطلبان نخبه و دست چین به نام «خنثی سازان مواد منفجره» در محل حاضر می شوند.

پس از آن که این وسیله انفجاری توسط یک روبات یا آدم مکانیکی بررسی می شود یکی از اعضای تیم خنثی سازی با پوشیدن اونیفورم مخصوص محافظ می کوشد تا بمب را خنثی سازد.

این عمل به عنوان خطرناک ترین شغل موجود در جهان شناخته شده است. عنوانی درخور و سزاوار این خطرجویی در شرایطی که کوچکترین اشتباه می تواند به انفجار بمب مورد نظر و کشته شدن مامور بیانجامد. به ویژه آن که خطر تنها از جانب مواد منفجره نیست بلکه تیراندازی در خفا توسط شورشیان نیز می تواند هرآن باعث انفجار این بمب های خانگی شود که هرروز در کنار جاده های مختلف قرار داده می شود.

فیلمنامه فیلم «هرت لاکر» را روزنامه نگاری به نام مارک باول نوشته است که خود برای مدتی به همراه این گروه خنثی سازی بمب های خیابانی شاهد عملیات آن ها بوده است. کارگردان فیلم، کاترین بیگولو که سازنده فیلم های پرفروشی چون «پوینت بریک» و «کی – ۱۹ بیوه ساز» می باشد می گوید که حالت اندروایی و هیجانی که در فیلم وجود دارد از همین تجربیات دست اول و عینی نویسنده ریشه گرفته است.

بیگولو می گوید: «مقادیر زیادی از این تنش ها ازابتدا در خود فیلمنامه وجود داشته است چرا که مارک باول تمام فصل پاییز سال ۲۰۰۴ را در کنار اعضای گروه خنثی سازی گذراند و درهر قدم از انجام وظایف با آن ها همراه بوده است. دیده های او در حقیقت باعث شد تا چنین فیلمنامه ای متولد شود. این فیلمنامه از جنبه های گوناگون ژورنالیستی و رپرتاژی ویژه ای برخوردار است که باعث می شود تماشاگر احساس کند که خود در محل این وقایع حضور دارد. من می خواستم این جنبه ها را حفظ کنم و نشان دهم که تجربه زندگی در بغداد چه چالش هایی به همراه دارد.»

بیگولو در ادامه این سخنان می گوید: «این عملیات درواقع یک دایره ۳۶۰ درجه ای خطرناک است. اعضای عملیات خنثی سازی بمب های خیابانی در حین کار نمی دانند که مردی که از روی بالکن مقابل آن ها را تماشا می کند مشغول آویختن رخت های شسته است یا دارد به یکی از شورشی ها علامت حمله می دهد!»

بیگولو برای فیلم برداری صحنه های مختلف این فیلم، هنرپیشگان وگروه فیلم برداری خود را به اردن برد. جایی که آن ها توانستند اماکنی شبیه به بغداد پیدا کنند. آنتونی مکی، یکی از بازیگران فیلم هرت لاکرمی گوید کار در منطقه ای نزدیک به بغداد جنبه های واقعی تری به فیلم داد: «مثلا گرمای شدید یکی از آن چیزهایی است که تظاهر کردن به آن مشکل است. یا حتی کویر شن و خوب البته تمام سیاهی لشکر فیلم را هم شهروندان عراقی و پناهنده تشکیل می دادند. برای من جالب بود که به همه این چیزها به صورتی واقعی نگاه کنم و نه از طریق تلویزیون ها و شبکه های خبری سی ان ان و فاکس نیوز. اما از نظر افرادی که در آن مناطق به طور دایمی زندگی می کنند برای من به عنوان یک هنرمند خیلی مهم بود که بتوانم راوی داستان و به صورتی نماینده آن ها باشم. این یک تجربه فوق العاده ای برای من بوده است.»

تا کنون چندین فیلم درباره سربازان آمریکایی که از جنگ عراق بازگشته اند توانسته است نظر منتقدین را به خود جلب کند اما این فیلم ها هنوزنتوانسته اند به همان اندازه برای تماشاگران هم جذابیت داشته باشد. برایان گرافتی یکی دیگر از بازیگران معتقد است این فیلم چیز دیگری است و واقعا تماشاگر را به فضای فیلم یعنی همانجا در خط جلوی جبهه می برد: «این یک روایت جنگی درباره این مسئله که جنگ خوب است یا بد نیست. بلکه به خاطر عوامل هیجان برانگیزی که در آن گنجانده شده تماشاگر با بیرون آمدن از سالن سینما باز به فیلم فکر می کند. این مسئله ای است که این روزها زیاد اتفاق نمی افتد. یعنی مشکل می شود از فیلمی بیرون آمد و هنوز به آن فکر کرد.»

مارک باول نویسنده فیلمنامه می گوید او و کارگردان فیلم کوشیده اند تا سیاست بازی های مختلف را از داستان اصلی فیلم به دور نگهدارند. چرا که به نظر او در عمق خندق و سیاهی جنگ، سیاست خاصی وجود ندارد: «این یک رپرتاژ وفادار به واقعیت است که شرایط بشری و جنگ را به نمایش می گذارد. با این حال توجه داشته باشید که این یک فیلم داستانی است و نه یک فیلم مستند. بنابراین داستان آن موثق و حقیقی است و توانسته است تبدیل به یک فیلم پرهیجان و تهییج کننده تبدیل شود. ممکن است یک رهبر سیاسی به خاطربهای نفت یا وضعیت ژئوپولیتیکی منطقه و بسیاری مسایل دیگر به کشوری لشکرکشی کند اما باورکنید وقتی سربازی در کنار یک بمب ساعتی قرار می گیرد هیچ کدام این مسایل اهمیت ندارند و او فقط به یک چیز می اندیشد و آن هم خنثی کردن آن بمب است.»

XS
SM
MD
LG