استفانی هو، خبرنگار صدای آمریکا، پکن
مقامات چین فعالان خارجی را به دلیل تحریک اعتراض های خشونت آمیز هفته جاری در سین کیانگ سرزنش کرده اند.
مقامات پکن ادعا می کنند این فعالان با استفاده از شبکه جهانی اینترنت معترضان را تحریک کرده اند.
گروه های اویغور با استفاده از شبکه جهانی اینترنت توانستند به سرعت تصاویری از آنچه آنها سرکوب تحریک آمیز دولت علیه یک گردهمایی آرام نامیده اند، به دنیای خارج ارسال کنند.
مقامات دولت چین در پی خشونت های یکشنبه گذشته در منطقه سین کیانگ، انگشت اتهام خود را به سوی فعالان خارجی اشاره رفته و درصددند تا استفاده از اینترنت را در کشور محدود کنند.
رییس پلیس سین کیانگ در کنفرانس خبری روز دوشنبه خود کنگره جهانی اویغور که یک نهاد بین المللی مدافع حقوق اقلیت های اویغور است را به باد ملامت گرفت. وی این سازمان را به ایجاد تشتت بین گروه های قومی چین و سیاست های مذهبی این کشور و تحریک درگیری ها متهم کرد. او به طور خاص به شبکه جهانی اینترنت اشاره کرد و آن را ابزار اصلی مورد استفاده نیروهای خارجی برای ارتباط با اویغور ها در چین نامید.
فعالان اویغور می گویند تظاهرات آرام روز یکشنبه در پایتخت سین کیانگ به دلیل سرکوب پلیس به خشونت گرایید.
مقامات چین نیز ادعا می کنند کنگره جهانی اویغور در تلاشی به منظور تثبیت استقلال سین کیانگ، شورش ها را از راه دور کنترل می کرده است.
دولت چین به سرعت گردش آزاد اطلاعات را مسدود کرده است.
مقامات دولتی به قطع شبکه اینترنت سین کیانگ اذعان کرده اند اما به مدت زمان این اختلال اشاره نکرده اند. آن ها می گویند مسدود کردن شبکه اقدامی قانونی و برای حفظ ثبات اجتماعی ضروری بوده است.
سیستم پیغام تویتر که اخیراً معترضان ایرانی برای ارسال اخبار سرکوب پلیس دولتی از آن استفاده می کردند، در سین کیانگ قطع شده است.
با وجود اینکه خطوط تلفن همراه در مرکز سین کیانگ هنوز برقرار است اما تماس های داخلی و بین المللی با مشکلات بسیاری روبرو بوده است.
ژیاو کوانگ، استاد روزنامه نگاری دانشگاه برکلی کالیفرنیا و ویرایشگر نشریه دیجیتال تایمز چین می گوید: «امسال حوادث ایالت سین کیانگ به سرعت با استفاده از دوربین های تلفن های همراه، دوربین های دیجیتالی و فیلمبرداری در برابر دید جهانیان قرار گرفت. تعداد بسیاری از مردم که شاهد این سرکوب ها بودند از طریق اینترنت خبررسانی کردند.»
ژیاو با مقایسه حوادث سین کیانگ با نا آرامی های لهاسا در تبت و درگیری نیروهای امنیتی با مردم تبت می گوید اینترنت عامل مهمی در انعکاس اخبار سین کیانگ بوده است.
وی می گوید مقامات چین بی درنگ همه منابع اینترنتی مربوط به اعتراضات اخیر را حذف کرده و تارنمای شبکه های اجتماعی را مسدود کردند.
ژیاو خاطر نشان می کند کاربران اینترنتی برای رفع مشکل مسدودیت تارنماهای اینترنتی راهکارهایی را به کار می برند که با استفاده از آن اخبار جدید مربوط به سین کیانگ را برای تارنماهایی که هنوز مسدود نشده اند مخابره می کنند.
ژیاو می گوید: «این تکنیک اساساً یک شیوه مخفیانه برای انتشار موضوعات ممنوع می باشد و تا به حال نیز بسیار موثر بوده است. گزینه های تالارهای گفتگوی اینترنتی بسیار متنوع تر از رسانه های رسمی چین است. برخی حامی دولت و سرکوب نا آرامی ها هستند و برخی دیگر نسبت به عملکرد دولت در قبال کنترل آشوب ها ابراز بی اعتمادی کرده اند و بیشتر بر عوامل پدید آمدن خشونت ها متمرکز هستند.»
اویغورها، یک گروه قومی مسلمان هستند که ارتباطات زبانی و فرهنگی با مردم آسیای مرکزی دارند. این گروه سال های متمادی از تبعیض های دولت و «هان»، اکثریت قومی کشور گلایه کرده و آن را عامل به یغما بردن سنت های باستانی سین کیانگ می دانند.
دیوید باچمان، استاد مطالعات چین در دانشگاه واشتگتن می گوید: «تصاویر سرکوب و خشونتی که من مشاهده کردم بسیار گسترده و بی رحمانه بوده اند . به طور مسلم، دولت چین به اویغورها و دیگر گروه های سین کیانگ، گروه های تبتی و دیگر اقوام اقلیت کشور هشدار داده است که هرگونه تظاهرات اعتراضی با سرکوب خشونت بار مواجه خواهد شد.»
باچمان می گوید شاید سرکوب اقلیت های قومی و قطع دسترسی عموم مردم به اطلاعات تاثیر کوتاه مدت داشته باشد اما در بلند مدت به مخالفت ها و افزایش نفرت دامن خواهد زد.
وی می گوید چنین برخوردی از سوی دولت چین راه حل تنش های بلند مدت میان چینی ها و اویغورها نخواهد بود و عوامل نابرابری و تبعیض باید دراین کشور ریشه کن شوند.