لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۲۲

گزارش سیاسی: تحلیل سفر اوباما به مسکو و رایزنی وی با جامعه مدنی روسیه


پیتر فدنسکی، خبرنگار صدای آمریکا، مسکو

باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده در مصاحبه ای با روزنامه نوایا گزتا، نشریه منتقد دولت، جزئیات سفر دو روزه خود به مسکو را ترسیم کرد که همزمان با ورود او به روسیه و دیدارهای وی با نمایندگان سازمان های غیردولتی و منتقد کرملین منتشر شد.

نوایا گزتا، نشریه ای است که دیدگاه های منتقدانه و پوشش خبری ریزبین آن بر همگان آشکار است.

طی سال های اخیر ۴ تن از خبرنگاران این نشریه در حین انجام حرفه خبری خود به قتل رسیده اند. عدم حل معمای قتل این خبرنگاران به نگرانی های بسیاری پیرامون نحوه اجرای قانون در روسیه دامن زده است.

باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده در پاسخ به پرسشی پیرامون پرونده جنجال برانگیز میخائیل خودورکوفسکی، بازرگان و منتقد کرملین به خبرنگار نشریه نوایا گزتا گفت دخالت در مرحله قانونی روسیه امری سنجیده نیست و در عوض بار دیگر بر حمایت خود بر آنچه که وی ابتکار شجاعانه دیمیتری مدودف، رییس جمهوری روسیه در تقویت اجرای قانون از جمله حق محاکمه عادلانه و حصول اطمینان از عدم دخالت سیاست در مراحل دادرسی در دادگاه ها نامید، تاکید کرد.

میخائیل خودورکوفسکی، در مقام رییس شرکت نفت یوکاس، روزگاری ثروتمندترین مرد روسیه بود. اما اکنون به اتهام سرپیچی از پرداخت مالیات، فساد مالی و اختلاس در حال سپری کردن پنجمین سال محکومیت 8 ساله خود در زندان است.

فعالان مدافع حقوق بشر در روسیه می گویند دادگاه های روسیه خودورکوفسکی و دستیارانش را به این دلیل محاکمه و زندانی کرده اند که وی را از تشدید چالش های سیاسی علیه کرملین بازدارند.

پرزیدنت اوباما به نشریه نوایا گزتا گفت مطرح کردن اتهامات جدید علیه دو تن از بازرگانانی که واجد شرایط آزادی به قید ضمانت بودند، عجیب به نظر می رسد.

گری کاسپاروف، رهبر مخالف دولت روسیه و قهرمان پیشین شطرنج جهان می گوید آقای اوباما در دیدار سه شنبه شب خود با منتقدان کرملین به طور خاص به پرونده یوکاس اشاره ای نکرده است.

با این وجود کاسپاروف می گوید رهبران کرملین انتظار نداشتند آقای اوباما به طور علنی با رهبران احزاب مخالف دولت دیدار کند.

وی می افزاید :« مناسبات آمریکا و روسیه صرفاً به روابط کاخ سفید و کرملین محدود نمی شود. این روابط به مردم آمریکا و روسیه نیز ارتباط دارد. آقای اوباما این پیام را به خوبی ارسال کرد و بر اهمیت این ارتباط دوجانبه تاکید کرد.»

گری کاسپاروف می گوید آقای اوباما به محدودیت های خود در نفوذ بر دموکراسی و حقوق بشر در روسیه اشاره کرد اما افزود ایالات متحده همواره در مذاکرات با گروه های مخالف و سازمان های غیر دولتی ثبات قدم داشته است.

ماه گذشته، پرزیدنت مدودف قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن کنترل دولت بر نهادهای غیر دولتی روسیه کاهش می یابد. پوتین رییس جمهوری پیشین در سال ۲۰۰۶ سازمان های غیر دولتی را موظف کرده بود تا اطلاعات خود را به دولت اطلاع دهند.

پرزیدنت اوباما در دیدار خود با اعضای جامعه مدنی روسیه، ازنقش نمایندگان آن در تلاش برای تثبیت آزادی مردم، آزادی بیان، برگزاری تظاهرات آرام و حق ابراز عقیده در نحوه حکومت، ستایش کرد.

یک گروه از فعالان مخالف دولت روسیه در سرمقاله ای که ماه گذشته در روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، نسبت به موضع گیری آقای اوباما در قبال رعایت اصول بنیادین حقوق بشر در روسیه و عمل گرایی وی در مسایل سیاسی، اقتصادی و نظامی ابراز نگرانی کرده بود.

گری کاسپاروف می گوید ثمره دیدار آقای اوباما از مسکو کمتر از آنچه ما نیاز داریم بود اما در عین حال بسیار بیشتر از حد انتظارمان بود.

آقای اوباما در بیانیه ای که در طی سفر خود به مسکو منتشر کرد بر مسایلی همچون حقوق بشر، اجرای قانون و برگزاری انتخابات رقابتی که برای گروه های مخالف کرملین مهم بودند، تاکید کرد.

ماشا لیپمن، تحلیلگر سیاسی مرکز کارنگی مسکو می گوید :« این کرملین است که می تواند برای پیشبرد امور و یا ممانعت از آن به آقای اوباما کمک کند نه گروه های مخالف. رسانه های تحت کنترل دولت روسیه به طور کلی لحن مثبتی نسبت به سفر آقای اوباما به مسکو اتخاذ کردند. تداوم این موضع و ارزیابی آن در بلند مدت بسیار جالب خواهد بود.»

وی خاطرنشان می کند افکار عمومی روسیه با اخبار شبکه دولتی فدرال شکل می گیرد و متعاقباً با تغییر موضع کرملین، دیدگاه عموم مردم نیز تغییر خواهد کرد. گروه های مخالف دسترسی به تلویزیون دولتی روسیه را انکار کرده اند.

XS
SM
MD
LG