لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۹

گزارش اجتماعی: چالش ترکیه در مبارزه با مهاجران غیر قانونی


دوریان جونز، خبرنگار صدای آمریکا، استانبول

همزمان با فرا رسیدن تابستان، تعداد مهاجران غیر قانونی که به کشورهای عضو اتحادیه اروپا وارد می شوند، افزایش می یابد.

این امر برای ترکیه، که گذرگاهی برای ورود به کشورهای عضو اتحادیه اروپا محسوب می شود، معضل بزرگی است.

یونان همسایه ترکیه، دولتمردان این کشور را به شکست در توقف روند فزاینده مهاجرت غیر قانونی و مخفیانه از مسیر مرزهای ترکیه متهم می کند.

در بازداشتگاه گازیوسمان پاشا که در فاصله حدود یک ساعتی استانبول واقع شده، اتومبیل های پلیس تعدادی از مهاجرین غیر قانونی را که از یونان اخراج شده اند به این مرکز منتقل می کنند.

این مهاجران به صدها مهاجر غیر قانونی دیگر در این اردوگاه می پیوندند. بیشتر آنها همچون مادون محمد برای ورود ناموفق به اروپا هزینه سنگینی پرداخته اند.

محمد می گوید :« برای اینکه از عراق به یونان برسم، ۷ هزار دلار به قاچاقچیان پرداختم. آنها مرا از مسیر کوه ها عبور دادند و 10 روز طول کشید تا به یونان برسم. اما مقامات یونان مرا اخراج و به ترکیه فرستادند. من جنایتکار نیستم، مهندسی هستم که در جستجوی یک مکان امن برای زندگی ام.»

هیچیک از مهاجران این اردوگاه دوست ندارند در ترکیه بمانند و هر یک از این افراد که از یونان اخراج می شوند به چالش ترکیه می افزایند.

موافقت نامه سال ۲۰۰۲ بین آنکارا و آتن، ترکیه را موظف می کند که همه مهاجرین غیر قانونی اخراج شده از یونان را بپذیرد.

اما برخی گزارش ها حاکی از آنند که نیروهای امنیتی ترکیه از پذیرش مهاجرانی که از یونان اخراج شده اند، سر باز می زنند.

وزیر امور خارجه یونان اخیراً آنکارا را به نادیده گرفتن تعهدات خود پیرامون مهاجران غیر قانونی متهم کرده است.

اتحادیه اروپا نیز از آنکارا به دلیل عدم فراهم آوردن شرایط زندگی مناسب در اردوگاه های پناهندگان، انتقاد کرده است.

احمد ایجوتیو، کارشناس مهاجرت غیر قانونی در دانشگاه کچ استانبول می گوید :« مهاجرت غیر قانونی مشکلی است که طرفین باید با آن روبرو شوند. ترکیه برای مبارزه با این امر به پول نیازمند است.اتحادیه اروپا در این زمینه کمک مالی به ترکیه نمی کند. فقط تعداد اندکی برنامه های آموزشی برگزار می شوند و ماموران پلیس که از وضعیت معیشتی چندان مناسبی برخوردار نیستند، به جای برخورد با مهاجرت های غیر قانونی، چشم خود را بر روی این معضل می بندند.»

ژاک بارو، کمیسیونر قضایی اتحادیه اروپا اخیراً گفت اتحادیه اروپا برای متقاعد کردن ترکیه در ریشه کنی مهاجرت غیر قانونی به اروپا، آمادگی کامل دارد.

وی در ضمن برای یاری رساندن به تلاش های ترکیه وعده کمک مالی داد اما از ذکر میزان این کمک های نقدی خودداری کرد.

با این وجود بروکسل نسبت به بد رفتاری با مهاجران غیرقانونی زندانی ابراز نگرانی کرده است.

ریچارد هویت، عضو پارلمان اروپا در کمیته امور ترکیه پس از بازدید از بازداشتگاه استانبول، مشاهدات خود را تکان دهنده خوانده است.

هویت می گوید :« من شاهد بودم جمعیت انبوهی در این بازداشتگاه انباشته شده اند و از حداقل شرایط زندگی عادی محرومند. به تلویزیون و دنیای خارج دسترسی ندارند. وضعیت بسیار اسف باری دارند. آدم هایی را در یکی از خوابگاه ها دیدم که بی جان به نظر می رسیدند و به طور مسلم سخت مریض بودند و از عدم وجود پزشک و خدمات دارویی شکایت می کردند. باور من این است که این وضعیت باید تغییر کند.»

اما بازداشتگاه مهاجران غیر قانونی در گازیوسمان پاشا اندکی بهتر به نظر می رسید. خوابگاه های مهاجرین چندان پر جمعیت نبود و آن ها به طور محدود به تلویزیون دسترسی دارند. حتی بعضی از آنها می توانند کار کنند.

مصطفی کاچا مدیر این بازداشتگاه می گوید اتحادیه اروپا به جای انتقاد از ترکیه باید نسبت به این معضل مسئولیت پذیری بیشتری داشته باشند.

وی می گوید :« ترکیه کشور ثروتمندی نیست اما کشورهای ثروتمند اروپایی از درک این امر عاجزند. ترکیه کشور مقصد نیست بلکه محل گذار است. اما اروپا از ما می خواهد با پیامدهای سیاست های سخت گیرانه آنها در مورد مهاجرت دست و پنجه نرم کنیم.»

تحلیلگران می گویند چنین درخواستی توجه چندانی را در بروکسل جلب نخواهد کرد.

اعمال سیاست های سخت گیرانه تر مهاجرت و کاهش اختصاص بودجه به این امر به این معنا ست که نیروهای امنیتی ترکیه تابستان طولانی و پرکاری را پیش رو خواهند داشت.

XS
SM
MD
LG