دکتر تقی اسدی پزشک معالج سعيد حجاريان هشدار داده است که بازداشت آقای حجاريان میتواند منجر به خطر جانی غیرقابل جبران برای وی شود.
به همين مناسبت سازمان نظارت برحقوق بشر طی يک بيانيه ای اعلام کرده است: شرايط طاقت فرسای بازجوئی و همچنين عدم مراقبت های ضروری پزشکی در زندان، جان سعيد حجاريان چهره سرشناس درميان اصلاح طلبان در ايران را به خطر انداخته است.
مقامات اين نهاد بين المللی حقوق بشردر بيانيه خود به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داده اند تا سعيد حجاريان را سريعا آزاد کرده تا خانواده اش بتوانند از وی مراقبت های لازم را بعمل آورند و يا وی را هر چه زودتر به يک مرکز پزشکی خارج از زندان برای درمان انتقال دهند.
سعيد حجاريان در سال ۲۰۰۰ ميلادی از يک سوء قصد جان سالم بدر برده است اما از آن زمان تاکنون درنتیجه این سوء قصد دچار آسیب در بخشهایی از مغز و نخاع شده و به گفته پزشک معالجش دچار اختلال تکلمی، راه رفتن و درد میباشد.
سارا لی ويتسون مسئول بخش خاورميانه سازمان نظارت بر حقوق بشر در رابطه با بازداشت و زندانی کردن سعيد حجاريا ن می گويد: «زندانی کردن يک فرد به اين شدت بيمار در پی سياست سرکوب شرکت کنندگان در تظاهرات اعتراض به نتايج انتخابات به خودی خود شرم آور است چه رسد به ايجاد شرايطی چنين سخت و ناهنجار برای گرفتن اعترافات ساختگی از وی.»
سعيد حجاريان ۵۵ ساله روز ۲۶ خرداد ماه (۱۶ ژوئن) در يک اقدام هماهنگ توسط مقامات جمهوری اسلامی، به همراه گروه کثيری از رهبران سياسی اصلاح طلب، روزنامه نگاران، فعالان دانشجويی، روشنفکران و روحانيون برای خاموش ساختن اعتراضات سراسری مردم ايران به نتايج انتخابات بدون هيچ اتهامی بازداشت و زندانی شده است.
۵ تیر ماه (۲۶ ژوئن)، وجيهه مرسوسی همسر آقای حجاريان که خود پزشک است به دنبال پخش شايعه مرگ آقای حجاريان در زندان توانست ملاقات کوتاهی با وی داشته باشد. پس از اين ملاقات خانم مرسوسی گفته است: «وضع روحی همسرش بسیار بد و کاهش واضحی در قدرت جسمی او ديده ميشود و وی احتياج به ملاقات فوری پزشک داخلی دارد.»
همسرآقای حجاريان همچنين از خطر قريب الوقوع سکته قلبی وی به علت افزايش شديد فشار خون و رژيم غذايی نامناسب شديدا اظهار نگرانی کرده است.
در ييانيه سازمان نظارت بر حقوق بشر آمده است سعيد حجاريان در سالهای دهه ۱۹۸٠ يک مقام بلند پايه در وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی بود و بعد به يکی از چهره های اصلی جنبش اصلاحات تبديل شد. روزنامه صبح امروز به مديريت آقای حجاريان نقش عمده ای در آشکارکردن دخالت وزارت اطلاعات در قتلهای زنجيره ای و ناپديد شدن روشنفکران منتقد حکومت درسالهای ۱۹۹۰ داشت. سعيد حجاريان مشاور سياسی محمد خاتمی، رئيس جمهوری وقت، در سال ۱۹۹۷ بود و پس از آن به عضويت شورای شهر تهران درآمد.
خانم مرسوسی خبر از اين داده است که مقامات امنيتی در زندان، همسر او و ساير رهبران سياسی را در شرايط طاقت فرسا مورد بازجويی قرار داده اند تا آنها را وادار به اعترافات بی اساس و کذب کنند.
در همين رابطه مقامات سازمان نظارت بر حقوق بشر معتقدند مقامات جمهوری اسلامی با استفاده از شرايط فيزيکی و پزشکی آقای حجاريان سعی براين دارند که فشارهای بيشتری در بازجويی ها بروی به عمل آورند و با غير قانونی خواندن اين عمل اين سازمان خواستار آزادی سريع سعيد حجاريان از زندان اوين شده اند.
در ميان چهره های شناخته شده رهبران سياسی، روزنامه نگاران و فعالان جامعه مدنی که به همراه سعيد حجاريان در جريان تظاهرات اعتراض آميز مردم ايران به نتايج انتخابات بازداشت و زندانی شده اند اسامی افراد زير به چشم می خورد: ژيلا بنی يعقوب، رضا تاجيک، احمد زيدآبادی، عبدالله مومنی، شيوا نظرآهاری، مازيار بهاری، مصطفی تاجزاده، سعيد ليلاز، محمد مصطفايی، کامبيز نوروزی، محمد توسلی، علی مزروعی، عبدالله رمضان زاده، محمد علی ابطحی، محمد جواد امام، محسن امين زاده ، علی تاجرنيا، جهان بخش خانجانی، علی اصغر خداياری، سعيد شيركوند، محسن صفايی فراهانی، سيد شهاب الدين طباطبايی، غلامرضا ظريفيان، محسن ميردامادی، بهزاد نبوی، صادق نوروزی و مجيد نيری.