لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۸

گزارش سیاسی: بررسی بحران سیاسی ایران در میزگرد کمیته روابط خارجی سنا 


سیندی سین، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن دی سی

چندین کارشناس مسائل ایران در میزگردی که از سوی کمیته روابط خارجی سنای ایالات متحده برگزار شده بود شرکت و در مورد تداوم بحران سیاسی در ایران و گزینه های پیش روی سیاست خارجی ایالات متحده صحبت کردند.

این کارشناسان بر این امر اتفاق نظر دارند که با وجود اقدام حکومت ایران در سرکوب اعتراضات صلح آمیز، تردیدی نیست که جنبش مخالفان در ایران ادامه خواهد یافت.

جان کری، رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا گفت حوادثی که پس از انتخابات ۱۲ ژوئن در ایران به وقوع پیوسته، ایالات متحده و جامعه بین الملل را نسبت به اقدامت سرکوب گرانه حکومت جمهوری اسلامی به خشم آورده است و آمریکا و جامعه جهانی با متعرضان مخالف که خواستار تحقیق کامل پیرامون آرای خود در انتخابات هستند، ابراز همدردی می کند.

کری گفت:« پرزیدنت باراک اوباما پاسخ رسمی و بسیار سنجیده ای در این زمینه ارایه کرده است. اما اگر ما حقیقتا" امیدواریم که بتوانیم به جای لفاظی بسیار گروه های میانه رو را تقویت کنیم، باید پیام خود را که به مردم آن سوی دنیا ارسال می شود، با دقت و احتیاط برگزینیم. آمریکا پیشینه تاریخی طولانی و دشواری با ایران داشته است.»

چندین سناتورارشد حزب جمهوری خواه و قانونگذاران دموکرات از پرزیدنت اوباما خواسته اند تا نسبت به سرکوب های خشونت آمیز تهران موضع سخت گیرانه تر و محکم تری اتخاذ نماید.

آقای اوباما گفته است نمی خواهد به تهران بهانه ای بدهد که ادعا کند ایالات متحده در امور داخلی ایران دخالت می کند و موضع گیری و پیام وی درمقام رئیس جمهوری پیامدهایی به همراه خواهد داشت.

کریم سجادپور، تحلیل گر بنیاد بین المللی صلح کارنگی ضمن موافقت با سناتور کری می گوید: « آقای اوباما در رعایت احتیاط و گزینش پیام خود موضع صحیحی را اتخاذ کرده است. موضع آقای اوباما سنجیده و خردمندانه بوده است. دیدگاه رهبران مخالف در ایران نیز این است که ایالات متحده نباید موضع سخت گیرانه تری اتخاذ نماید. من نیز به خواست رهبران جنبش مخالف در ایران احترام می گذارم و با آن موافقم. اگر رهبران این جنبش در ایران کماکان خواستار رعایت احتیاط از جانب دولتمردان ایالات متحده باشند و آنها را از تلاش برای ایفای نقش مستقیم در این ناآرامی ها برحذر بدارند، این به آن معناست که آن ها نسبت به وضعیت کنونی آگاهی بیشتری از ما دارند.»

سجادپور از کشورهای دیگری همچون ژاپن و آفریقای جنوبی خواست تا اقدامات سرکوبگرایانه تهران را قویا" محکوم کنند و با معترضان ابراز همدری و همبستگی نمایند.

مایکل سینگ، تحلیل گر موسسه سیاست گزاری شرق نزدیک واشنگتن و مدیر ارشد پیشین امور خاورمیانه در شورای امنیت ملی در دولت پرزیدنت جرج بوش می گوید: « من معتقدم چشم انداز گفتگو و برقراری ارتباط با حکومت تهران کمرنگ شده است و ایالات متحده باید تا حد ممکن همه حمایت خود را متوجه نیروهای ناراضی در ایران نماید. من تصور نمی کنم که اگر ایران ببیند که با وجود واکنش های خشمگین جامعه بین الملل برای اقدامات سرکوب گرانه خود ناچار به پرداخت هزینه ای نخواهد بود، آن گاه فرصتی خواهد یافت تا موضع ما را در برابر مسئله فعالیت های هسته ای تهران فلج نمایند.»

امری که کارشناسان مسائل ایران پیرامون آن اتفاق نظر دارند این است که بحران حکومت جمهوری اسلامی در ابتدای راه است و احتمالا" عمیق تر خواهد شد.

کریم سجادپور، تحلیل گر مسائل ایران می گوید: « جنبش مخالفت در فاز جدیدی قدم گذاشته است. من تصورمی کنم این جنبش به جای زورآزمایی و تلاش برای برگزاری گردهمایی های عظیم خیابانی، دریافته است که قدم بعدی آن ها باید بر هدف قرار دادن شاهرگ های حیاتی اقتصاد ایران متمرکز شود. رهبران جنبش خواستار اعتصاب های عمومی در بازار و نیز در صنایع کلیدی و عمده ای همچون نفت و پتروشیمی و اصناف کارگری شده اند.»

سجادپور و دیگر کارشناسان مسائل ایران به اعضای کمیته روابط خارجی سنای ایالات متحده توصیه کردند تصویب قطعنامه تحریم های بیشترعلیه تهران را به تعویق بیاندازند. آن ها معتقدند باید فعلا" منتظر ماند و رویدادهایی را که در خیابان های تهران به وقوع می پیوندند، نظاره کرد.


XS
SM
MD
LG