لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۶

وقايع ايران موجب تغيير درسياست آمريکا شده است


واشنگتن پست در سرمقاله خود زير عنوان "تغييری در مورد ايران" می نويسد بحران سياسی در ايران به اين زودی تمام نميشود. گرچه دولت توانسته است از طريق توسل به زوری بی رحم و کشتاری بی شمار فعلا بيشتر معترضين را از خيابانهای تهران بيرون کند اما جنبش مردمی اعتراض کماکان زنده باقی مانده است. شکاف ميان تندروها و نسبتا ميانه روها نيز دربالاترين سطوح قدرت کماکان برقرار و لاينحل باقی مانده است.عواقب گسترده اين کشاکش، و احتمال تداوم آن برای هفته ها و يا ماهها، مستلزم تغييری عمده در موضع آمريکاست. پرزيدنت اوباما به سهم خود ديروزشروع به اقدام در اين زمينه کرده است.

واشنگتن پست می نويسد نخستين ومهم ترين اقدام رئيس جمهوری ايستادن صريح و آشکار او در کنار مردم ايران بود که برای عدالت، وعليه تهديدها، از جمله ضرب و شتم ها و زندانی ساختن های رژيم به دردسر افتاده آيت الله علی خامنه ای به پاخاسته اند. او گفت ويديوی ندا آقاسلطان،زنی جوان را ديده است که قتل وحشيانه اش در اينترنت نشان داده شد، و آن را ضايعه ای انزجار برانگيز و دردناک خواند. او گفت برای ما مهم آن است که مطمئن شويم مردم ايران بدانند ما آنچه را که در ايران رخ ميدهد ميبينيم، و آنها در اين فرايند تنها نيستند.

* تحصيلکردها و مولدترها به رژيم پشت کرده اند

وال استريت جرنال زيرعنوان "رژيم ايران ديگرهيچوقت رژيمی نمی شود که بود" می نويسد فعلا فقط آينده نزديک رژيم آخوندی ايران در معرض شک و ترديد است. اعتراض های جاری ممکن است سرکوب شود اما نهادهای غير منتخب حکومت آخوندی به گونه ای مرگبار تضعيف شده است. هرچند که هريک از جنبه های جمهوری اسلامی تحرک خاص خود را دارد، اما اين رژيمی نيست که بتواند سالهای طولانی بيشتری دوام بياورد.

وال استريت جرنال می نويسد واضح است که بيشتر تحصيلکرده تر ها و مولد ترها در جامعه ايران پس از تحمل سالها سرکوبی های تحقير کننده اجتماعی و مديريت های غلط اقتصادی به رژيم پشت کرده اند.

وال استريت جرنال می نويسد بعضی از روحانيون عمده مدتهاست که ميگويند مذهبی ها بهتر است سعی کنند از طريق واگذاری داوطلبانه قدرت سياسی احترام نزد مردم را پس بگيرند. چنين اقدامی ممکن است سرانجام راهی برای خروج از مخمصه باشد. اما فعلا ، ايت الله علی خامنه ای، رهبر ارشد، در موضع حمايت از رئيس جمهوری است که اقتدار او مورد قبول بسياری از نظام حاکم نيست. حتی علی لاريجانی رئيس افراطی مجلس نيز گفته است که شمارش آرا با جهت گيری همراه بوده است.

* ايتاليا خواستار تقبيح ايران در کنفرانس وزيران گروه هشت است

نيويورک تايمز زير عنوان"ايران در مذاکرات وزيران گروه هشت درمورد افغانستان زمينه ای برای توجه و نگرانی است" می نويسد وقايع ايران جلسه اين هفته وزيران امورخارجه کشورهای گروه هشت در ايتاليا را، که می توانست متوجه ايجاد ثبات در افغانستان و پيگيری روند صلح در خاورميانه شود، تحت الشعاع خود قرار ميدهد.

نيويورک تايمز می نويسد ديپلمات ها جلسات بيست و پنجم تا بيست و هفتم ژوئن را فرصتی استثنائی برای گفتگو و تبادل نظر کشورهای گروه هشت با قدرت هائی منطقه ای نظير ايران در مورد هدف های مشترک راجع به افغانستان و پاکستان تلقی ميکردند. اما با اتهاماتی که ايران عليه قدرت های غربی در مورد حمايت از معترضين به تجديد انتخاب محمود احمدی نژاد رئيس جمهوری تند رو مطرح ساخته است اختلاف و تشنج با تهران نيز رو به افزايش است.

نيويورک تايمز می نويسد ايتاليا که ميزبان جلسه است روز سه شنبه گفت دنبال تفاهمی ميان کشورهای گروه هشت است که بنوعی توسل ايران به خشونت عليه تظاهرات مسالمت آميز معترضين ، و اخراج خبرنگاران خارجی را بنوعی تقبيح و محکوم کند.

XS
SM
MD
LG