لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۰

گزارش: انتخابات ریاست جمهوری؛ سونامی تهرانیها علیه احمدی نژاد


هنوز چهار پنج متری با یکدیگر فاصله داشتند که با صدای بلند پرسید«به احمدی نژاد که رای ندادید؟» و آن یکی درپاسخ با لحنی تاکیدی گفت«نه بابا!» سوال کننده اینبار با صدایی که انگار از ته وجودش برمی خاست، فریاد کشید «ایول!»

لابد تصور کرده اید که این پرسش و پاسخ کوتاه میان دو تن از واجدین شرایط رای دادن در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران رد و بدل شده است. اگر اینگونه تصور کرده اید باید به شما عرض کنم که حدستان کاملا غلط است. این گفتگو بین دو کودک هشت، نه ساله در گرفت. ساعت ۱۸ بعداز ظهر ۲۲ خرداد و پس از آنکه یکی از این بچه ها همراه پدرش از شعبه اخذ رای باز می گشت.

امسال تب و تاب انتخابات چنان بالا گرفته است که حتی کودکان و نوجوانان مشغول تفریح و جنب و جوش در کوچه و پارک ها را نیز به خود مشغول داشته است. پدیده ای که حتی در دوم خرداد ۷۶ نیز به هیچ عنوان قابل مشاهده نبود.

جلوگیری از ادامه وضعیت موجود چنان موجی درون کشور به راه انداخته است که در سی سال گذشته کمتر سابقه داشته است. شامگاه پنجشنبه ، ۲۱ خرداد ماه، با یکی از آشنایان صحبت می کردم که به گفته خودش تا کنون در هیچ یک از انتخابات های جمهوری اسلامی شرکت نکرده بود اما اکنون تاکید می کرد برای جلوگیری از انتخاب دوباره آقای احمدی نژاد می خواهد پای صندوق رای برود. او دلیل این تصمیش را در خطر بودن کشور عنوان می کرد.

اینگونه بود که از صبح امروز محل های اخذ رای در نقاط مختلف شهر تهران مملو از جمعیتی بود که برای ریختن نام کاندیدای مورد حمایتشان صف کشیده بودند. تا لحظه تنظیم این گزارش که ساعت ۲۱ به وقت تهران است خیل عظیمی از شهروندان پایتخت نشین همچنان مقابل شعب اخذ رای صف کشیده اند. البته بسیاری از مردم در روزهای اخیر تاکید می کردند که دلیل شرکتشان در انتخابات لزوما به معنای تایید کاندیدایی خاص نیست بلکه تنها با هدف جلوگیری از روی کار آمدن رییس جمهوری فعلی کشور دست به کار شده اند. مشاهدات من نشان می دهد که این حرکت مردمی اگر گسترده تر از دوم خرداد ۱۳۷۶ نباشد، کمتر از آن نیز نخواهد بود.

توجه به این نکته نیز بسیار ضروری است که در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری – که به روی کار آمدن محمود احمدی نژاد انجامید – شهر تهران در حمایت از کاندیداهای مختلف تقریبا به دو بخش اصلی بالایی و پایینی تقسیم شده بود. به این ترتیب که حامیان محمود احمدی نژاد عمدتا از طبقات فرودست پایتخت ایران بودند و طرفداران هاشمی رفسنجانی، رقیب اصلی آقای احمدی نژاد در آن دوره، را طبقه متوسط به بالا شامل می شدند. هرچند در آن دوره به دلیل نا امیدی گسترده از عملکرد محمد خاتمی در دوره ۸ ساله موسوم به اصلاحات، بسیاری از شهروندان تمایلی به مشارکت در انتخابات نشان ندادند.

اما اکنون برخلاف دوره گذشته، لااقل شهر تهران به دو منطقه بالا دستی و پایین دستی طرفدار کاندیداهای مختلف تقسیم نشده است و مخالفان رای آوردن مجدد رییس جمهوری فعلی در تمامی نقاط شهر به چشم می خورند.

به عقیده ناظران، مشارکت گسترده شهروندان ایرانی در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری حاوی یک پیام قابل توجه است و آن اینکه جامعه از وضعیت موجود به تنگ آمده و خواستار تغییرات در کشور است. خواستی که تحقق خویش را در فرآیندی آرام و دموکراتیک می جوید. من در چشمان کودکان پیگیر انتخابات برق امید را دیدم!

XS
SM
MD
LG