لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۰

بانوی اول پیشین مصر: صلح در خاورمیانه ممکن است


گزارش فائزه المصری، خبرنگار صدای آمریکا در واشنگتن

کتاب تازه ای به قلم جهان سادات بانوی اول پیشین مصر منتشر شده است به نام «امید من برای صلح». این کتاب هم زمان در غرب و در خاورمیانه در سی امین سالروز امضای قرارداد صلح بین مصر و اسرائیل منتشر شده است.

صلحی که درعنوان کتاب خانم سادات گنجانده شده، از سه جنبه مختلف برخوردار است: تلاش بی محابای مردم خاورمیانه برای دسترسی به صلح در منطقه ، صلحی که اسلام به آن اشاره دارد و صلح درونی. خانم سادات در کتاب خود کوشیده است تا مردم و رهبران خاورمیانه را بیش از همیشه به تلاش در راه رسیدن به صلح نهایی تشویق کند.

بنا بر گفته جهان سادات ، هنگامی که پرزیدنت انورسادات و نخست وزیر اسرائیل مناخیم بیگن درسال ۱۹۷۹ دست به امضای یک قرارداد صلح در منطقه زدند، این دو امیدوار بودند تا کشورهای دیگر جهان عرب نیز به آن ها بپیوندند اما این آرزو هرگز به واقعیت نپیوست:«من خیلی متاسفم که در طول سی سال گذشته ما هیچ کاری نکردیم جز اینکه در هر دوسوی این منازعات، پسران دلیر خود را از دست دادیم .»

خانم سادات به فائزه المصری خبرنگار صدای آمریکا در واشنگتن گفت:« ببیند در پایان ما به چه رسیده ایم؟ من معتقدم که اسرائیل هرگز، هرگز دنیای عرب و فلسطینی ها را از بین نخواهد برد و فلسطین نیز هیچ گاه اسرائیل را نابود نخواهد ساخت. پس چگونه است که آن ها این گونه وقت تلف می کنند؟ پس بیائیم به یک راه حل نهایی برسیم. من اعتقاد دارم راه دیگری جز ایجاد صلح برای اسرائیل و فلسطین باقی نمانده و این دو باید بتوانند در کمال صلح و آرامش درکنار یکدیگر به امنیت و آسایش برسند.»

برای آن که این تصویر ابعاد واقعی پیدا کند، سادات می گوید مردم و رهبران خاورمیانه باید با هم همکاری وهم فکری کنند. خانم سادات می گوید تجربه مصر و آمار و ارقام تازه نشان می دهد که مردم هم اکنون آمادگی های لازم را دارند:«مردم خاورمیانه در همه جا حتی در اسرائیل خواهان صلح هستند.»

سادات می گوید:«هیچکس طرفدار جنگ نیست. همه مردم دوست دارند در صلح و آرامش زندگی کنند اما مشکل اصلی ما رهبران هستند نه مردم.»

جهان سادات معتقد است رهبران کشورهای خاورمیانه باید قدم های جدی در راه رسیدن به صلح بردارند:« آن ها هم باید چون انور سادات ، مردم را مقدم بشمارند و مصالح آن ها را پیش از مصالح خود قرار دهند. در وحله دوم کسانی که خواهان صلح هستند باید در این مورد صمیمت لازم را نشان دهند و این را وظیفه خود بدانند که برای مردم و ملت خود صلح به همراه بیاورند. این یک تراژدی است که ما هرروز شاهد آن هستیم. این که مردم بی گناه به خاطر عملکردهای رهبران خود کشته می شوند. چرا؟ چون این رهبران حاضر نیستند سر میز مذاکره بنشینند.»

جهان سادات در ادامه این سخنان می گوید که نقش جامعه جهانی در این میان نقش مهمی است:« هموار ساختن راه های رسیدن به صلح و حمایت از تلاش های صلح جویانه. این کاری است که سی سال پیش پرزیدنت جیمی کارتر برای رهبران مصر و اسرائیل انجام داد.»

سادات می گوید اوامروز وقایع مشابهی به آن دوران را از طریق حضور اوباما و تغییراتی که او در نظر دارد مشاهده می کند: « پرزیدنت اوباما به نظر من واقعا خواهان تغییراتی در خاورمیانه و تبدیل آن به منطقه ای صلح آمیز است.»

سادات می گوید:« من واقعا به پرزیدنت اوباما افتخار می کنم. شما از سخنان او می توانید متوجه شوید که او تا چه اندازه خواستار ایجاد این تغییرات است. او به خاورمیانه سفر می کند و در کشورهای مسلمان دست به سخنرانی می زند.»

بنا برگفته خانم سادات:« اوباما می خواهد با همه کشورهای مسلمان ازدر دوستی درآید حتی با ایران. اما این مسئله بستگی به طرف دیگر هم دارد که قدم پیش بگذارد. ایجاد حس اعتماد میان ایالات متحده و کشورهای مسلمان درسراسر جهان یکی از نکات اصلی برای ایجاد جهانی صلح آمیز تر محسوب می شود.»

سادات می گوید: « اسلام هرگز به شما نمی گوید یک انسان دیگر را به قتل برسانید. حتی در قرآن آمده که کشتن یک انسان بی گناه یک گناه کبیره محسوب می شود و مطابق است با کشتن کل بشریت.»

در کتاب تازه خانم سادات هم چنین در باره صلح درونی سخن رفته است و اینکه چگونه پس از کشته شدن همسر او انورسادات به دست تندروهای اسلامی که از امضای پیمان صلح با اسرائیل خشمگین بودند او بالاخره توانست به یک صلح درونی دست پیدا کند.

جهان سادات هنگام مرگ همسرخود در دانشگاه قاهره به تدریس اشتغال داشت و پس از نقل مکان به ایالات متحده آمریکا هم اکنون در دانشگاه مریلند دارای کرسی مخصوص صلح به نام انور سادات است و اوقات خود را به تشکیل کلاس هایی از شاگردان اسرائیلی و فلسطینی می گذراند که در این جلسات مسائل مهم خود را بررسی و در مورد آن بحث می کنند.

جهان سادات اعتقاد به صلح در خاورمیانه را پیام اصلی کتاب خود می خواند.

XS
SM
MD
LG