لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۲۹

بررسی رمان 1Q84 اثر هاروکی موراکامی


هاروکی موراکامی، نويسنده معاصر ژاپنی و خالق آثار به يادماندنی چون «کافکا در ساحل» و «جنگل نروژی» پس از پنج سال با انتشار رمانی تحت عنوان اسرار آميز 1Q84 اکنون در فهرست پرفروش ترين نويسندگان ژاپن قرار گرفته است. ۴۸٠ هزار نسخه از اين کتاب در نخستين روز فروش بدون آنکه جای خود را در قفسه کتابفروشی ها باز کند، ظرف چند ساعت به فروش رفته است.

اين رمان در ۱٠۵۵ صفحه (در دو جلد) در ميان خوانندگان ژاپنی به ۱۹۸۴ معروف است، و از سال ۲٠٠۴ تا کنون يعنی پس از رمان «بعد از تاريکی» نخستين رمانی است که موراکامی منتشر کرد.

ناشران ژاپنی می گويند قرار است بيش از يک ميليون نسخه از کتاب جديد موراکامی تا آخر ماه جاری به چاپ برسد، و در حال حاضر يکی از مطرح ترين و پرفروشترين آثار ادبی ژاپن بشمار می رود.

شينجوشا، ناشر موراکی، بدون اشاره به محتوا و مضمون اين رمان می گويد، کتابهای زيادی هستند که حتی بيش از اين تعداد به فروش می روند، اما تيراژ پنجاه هزار و یکصدهزار برای يک اثر ادبی ظرف ده روز ، بی سابقه است.

سخنگوی شينجوشا می گويد تا کنون هيچ رمانی همچون 1Q84 جامعه ژاپن را تا اين اندازه تکان نداده است. سالهاست که از هيچ رمانی به اين اندازه استقبال نشده است. موراکامی گرچه از سال ۱۹۷۹ تا کنون در رديف يکی از پر خواننده ترين رمان نويسان جهان قرار دارد، اما سرعت فروش رمان 1Q84 به بهای تکفروشی نوزده دلار تا کنون سابقه نداشته است.

ظرف هفت سال گذشته حدود ۷۴٠ هزار نسخه از کتاب «کافکا در ساحل» تاکنون به چاپ رسيده است. به گمان رسانه ها برنده جايزه ادبی صلح نوبل اين بار از آن موراکامی خواهد بود.

ماجرای داستان 1Q84 با روايتی کاملاً تخيلی بر اساس توکيوی سال ۱۹۸۴ پيش می رود. عنوان آن در واقع اشاره ای است بر کتاب سورئاليستی ۱۹۸۴ اثر جورج اورول، با اين تفاوت که عدد ۹ در زبان ژاپنی دقيقاً مانند حرف Q در انگليسی تلفظ می شود ichi kyū hachi yon.

با مرور برخی از نقدهای ادبی شايد بتوان چنين نتيجه گرفت که موراکامی در اين اثر به شيوه کلاسيک و با زبانی پيچيده و سوررئاليستی داستان زندگی زن و مردی را به تصوير می کشد که به دنبال يکديگر می گردند. وی در اين داستان در پی کشف تأثير مسايل اجتماعی و عاطفی، همچون هنجارهای مذهبی، خشونت، وابستگی های خانوادگی و عشق و مرگ است. داستان از آنجا آغاز می شود که اين زن و مرد در يک تاکسی کراون رويال تويوتا به موسيقی «سينفونيتا» اثر «لئو يانچک»، آهنگساز چک، گوش می کنند. و جالب اينجا است که تا کنون حدود شش هزار آلبوم سينفونيتا به خاطر مطرح شدن نامش در اين رمان ظرف تنها يک هفته در ژاپن به فروش رفته است.

اين نويسنده شصت ساله، شديداً محجوب و گوشه گير، دونده پيگير، معتاد به نواختن جاز و گربه دوست، که سرگشتگی و از خود بيگانگی مضمون داستانهای او را می سازد، بويژه در ميان جوانان ژاپنی اعتباری سمبليک پيدا کرده و به ندرت زير بار مصاحبه با رسانه ها می رود.

موراکامی ظرف سالهای اخير برخی از رويدادهای حساس سياسی و اجتماعی را نيز به نقد می کشد. در نخستين کتاب غير داستانی اش با عنوان «زيرزمين» با شصت نفر از بازماندگان حادثه سال ۱۹۹۵ در قطار زيرزمينی توکيو مصاحبه کرده است.

وی در ماه فوريه سال جاری به خاطر شرکت در مراسم دريافت جايزه ادبی اورشليم، در اسرائيل، به غلتيدن در دام تبليغات حکومت اسرائيل متهم شد، اما در دفاع از خود گفت او هم مانند هر هنرمند ديگری دلش می خواهد خلاف جريان آب شنا کند و به هر آنچه از طرف افکار عمومی منع می شود، دست بزند.

XS
SM
MD
LG