لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۳

مقامات و تحليلگران آمريکائی اميدوارند انتخابات ايران به برداشتن گامی ديگردر ايجاد مناسبات منجر شود


بوستون گلوب زيرعنوان "فصل کمپين در ايران وارد مرحله ای حساس ميشود" می نويسد دو هفته پس ازپيروزی پرزيدنت اوباما در انتخابات آمريکا، دولت ايران درفستيوال سالانه وسائل ارتباط جمعی، در کنار ميزهای آلمان و فرانسه غرفه ای آمريکائی دائر کرد که روی پلاکارد نسبتا کوچک آويزان شده برآن پرچم آمريکا و سه حرف USA نقش بسته بود. برای خيلی ها، اين نخستين باری بود که پرچمی از آمريکا را در ملاء عام ببينند، که آن را نمی سوزاندند. مردم جمع شده بودند. فيلم برداران فيلم برداری ميکردند. عابرين مشتاق يک خبرنگار آمريکائی را در اين غرفه سئوال باران کرده بودند. فردا، رای دهندگان ايرانی برای انتخابات سرنوشت ساز خود، که مقامات آمريکائی اميدوارند نمايانگر گامی ديگر در جهت مناسبات ايران و آمريکا شود، به حوزه های رای گيری ميروند.اين انتخابات، که محمود احمدی نژاد رئيس جمهوری فعلی و مشهور به ضديت با غرب را در مقابل ميرحسين موسوی نخست وزير پيشين و ميانه رو، و دو رقيب ديگر، قرار ميدهد، در چارچوب اعلان جنگی علنی بر سر آينده ايران، و تلخ ترين رقابت سياسی در تاريخ جمهوری اسلامی انجام ميگيرد.

بوستون گلوب می نويسد در مناظره های تلويزيونی و ميتينگ های انتخاباتی، موسوی، رقيب اصلی احمدی نژاد، علنا رئيس جمهوری خواستار تجديد انتخاب را به ديکتاتور بودن، نابودکردن اقتصاد و تنزل دادن موضع ايران در جهان، به سبب اتخاذ موضعی خصمانه عليه غرب متهم کرد، و اينها موضوع هائی است که زمانی بحث کردن در باره آنها حرام شمرده ميشد.

بوستون گلوب می نويسد احمدی نژاد در پاسخ گفت وی از ايران در مقابل قدرتهای قلدر جهان دفاع کرده است. احمدی نژاد همچنين ضمن بی اعتنائی به تابوهای ديرين سياسی، با متهم ساختن يک گروه از روحانيون قدرتمند به فسادی گسترده، مردم را حيرت زده کرد.

بوستون گلوب می نويسد مقامات و تحليل گران آمريکائی معتقدند پيروزی هر يک از رقبای احمدی نژاد فرصت های اوباما را برای ايجاد مناسباتی جديد با ايران بيشتر ميکند.

بوستون گلوب نظر علی بنوعزيزی استاد علوم سياسی در کالج بوستون را نقل ميکند که ميگويد آنچه در باره اين انتخابات جلب توجه ميکند اين است که کانديداها حقيقتا ميخواهند گلوی يکديگر را ببرند. اتهام وارد ميکنند. اتهامات را با ذکر نام به افراد نسبت ميدهند. اتهامات حاکی از فساد در سطحی گسترده، وضع مقررات خودسرانه و ديکتاتوری را مطرح ميکنند. اينها مواردی است که هيچگاه علنی و با صدای بلند گفته نميشد.

بوستون گلوب می نويسد تابوئی که شکسته نشده است، قدرت و اختيار رهبر ارشد آيت الله علی خامنه ای است که از توانائی سلب صلاحيت هر کانديدائی برخوردار است.

بوستون گلوب نظريه Mark Gasiorowski استاد علوم سياسی در دانشگاه ايالتی لوئيزيانا را، که در دانشگاه تهران نيز تدريس ميکرد، نقل ميکند که ميگويد خامنه ای آرای قوی برای يک کانديدای اصلاح طلب را نشانه ای واضح از عقيده عمومی تلقی خواهد کرد و از مقابله با آن اجتناب ميکند.

بوستون گلوب می نويسد در همين حال يک پيروزی برای احمدی نژاد نيز به وی اين ماموريت را ميدهد که موضع سخت او را در مقابل غرب دنبال کند.

* آينده حقوق بشر درايران در گرو انتخابات رياست جمهوری است

واشنگتن پست زير عنوان "محک حقوق در بشرايران" مقاله شيرين عبادی حقوقدان ايرانی برنده جايزه صلح نوبل را منتشر ساخته است که در آغاز با اشاره به برگزاری انتخابات رياست جمهوری در ايران می نويسد از نظر بسياری ازايرانيان اين انتخابات محکی برای ادعای دولت کنونی است که ميگويد ايران آزاد ترين کشور جهان است.

خانم عبادی با اين يادآوری که گرچه حقوق بشر رسما در دستورکار انتخابات نيست اما آينده حقوق بشر در ايران در گرو نتتايج آن است، می نويسد در چهار سال گذشته، بخصوص از هنگامی که درآمريکا دولت اوباما سر کار آمده است، دولت ايران که ميگويد خواستاربردن مهر و عدالت به جهان است اذيت و آزار خود را به مدافعان حقوق بشر بيشتر کرده است. دولت ايران با اين اقدامات بعضی از قوانين خود، و نيز بعضی از تعهدات بين المللی اش را نقض ميکند ، که اعلاميه ۱۹۹۸ سازمان ملل متحد در باره مدافعان حقوق بشر از جمله آنهاست.

خانم عبادی با تاکيد براينکه زنان اغلب هدف اذيت و آزارها قرار ميگيرند می نويسد بنظر ميرسد تنها گناه آنان تلاش بی وقفه برای استقرار نظامی دمکراتيک تر در ايران است.

خانم عبادی با ابراز نگرانی از اينکه در روزهای پيش از برگزاری انتخابات رياست جمهوری گروههائی نيز هدف قرار گرفته اند که برای اطمينان از آزادی انتخابات تلاش ميکنند می نويسد بسياری از ايرانيان نگران اند که اين انتخابات آزادانه و منصفانه برگزار نشود.

* قيمت های غذا، سوخت و مايحتاج ديگر در دوران رياست جمهوری احمدی نژاد سير صعودی داشته است

نيويورک تايمز زير عنوان "کارنامه اقتصادی احمدی نژاد ممکن است بر انتخابات ايران اثر بگذارد" می نويسد اگررای دهندگان ايرانی محمود احمدی نژاد رئيس جمهوری را روز جمعه از تجديد انتخاب محروم کنند ممکن است بيشتر معرف حکمی باشد که عليه کارنامه اقتصادی او ميدهند تا لحن شديدش عليه آمريکا و اسرائيل و يا زير سئوال بردن مداوم هولوکاست.

نيويورک تايمز می نويسد احمدی نژاد در جريان سفرهای پی درپی استانی اش برای تامين نيازهای محلی، پول و وام و کمک های ديگر پخش کرده است اما منتقدين ميگويند ريخت و پاش های مالی او موجب تشديد تورم و اتلاف درآمدهای نفتی شده است، بی آنکه بيکاری را کاهش دهد.

نيويورک تايمز می نويسد بنا به ارقام رسمی، از هنگامی که احمدی نژاد به قدرت رسيد، قيمت های مواد غذائی، سوخت و مايحتاج عمومی ديگر سير صعودی داشته و به بيش از پانزده ميليون خانواده ای آسيب رسانده است که با درآمد ماهيانه ای معادل ششصد دلار زندگی ميکنند.

XS
SM
MD
LG