لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۲

مروری بر شصت و دومین جشنواره سینمایی کن


جشنواره سینمایی «کن» یکی از معتبرترین فستیوال های سینمایی جهان به شمار می رود که امسال نیز چون هرسال در شهر ساحلی به همین نام در جنوب فرانسه از ۱۳ ماه مه کار خود را آغاز کرد و تا ۲۴ ماه مه، به مدت ۱۲ روز ادامه یافت.

این جشنواره که کار خود را با نمایش غیرمتعارف یک فیلم انیمیشن آمریکایی و محصول مشترک دیسنی و پیکسار به نام « آپ» آغاز کرد، امسال شاهد حضور برخی از سرشناس ترین کارگردان های سینمای جهان بود که هریک از آن ها با ارائه تازه ترین آثار خود در این جشنواره هیجان و انتظارات تازه ای در میان دوستداران سینما در سراسر جهان بوجود آوردند اما در نهایت نخل طلائی، مهم ترین جایزه این جشنواره به فیلمی به نام « روبان سفید» ساخته میکائیل هانکه یک فیلمساز نه چندان معروف اتریشی اهدا شد.

فیلم درام و تاریک « روبان سفید » درباره وقایع جنبی جنگ جهانی اول، با آثار تازه کارگردان های شناخته شده ای چون کونتین تارانتینو، پدرو آلمادووار، جین کمپیون و کن لوچ رقابت داشت و همین مسئله درجشنواره امسال « کن» ، کار هیئت ژوری را برای انتخاب بهترین فیلم سال از همیشه مشکل تر ساخته بود. با این حال بنا بر گفته منتقدین سینمایی فیلم « حرامزاده های ننگین» ، تازه ترین اثر کونتین تارانتینو، باوجود برخوردار بودن از درونمایه فیلم های خاص این فیلمساز، نتوانست در مقام مقایسه هم پای فیلم « پالپ فیکشن» او باشد که چهارده سال پیش از همین جشنواره جایزه نخل طلائی را دریافت کرد.

فیلم فرانسوی « پیامبر» ساخته ژاک اودیارد درباره یک نوجوان بی سواد فرانسوی عرب تبار که مراحل مختلف رسیدن به مدارج بالای جنایی را در یک زندان فرانسوی می آموزد به عنوان بهترین فیلم سال جشنواره کن امسال شناخته شد.

بریلانتا مندوزا، کارگردان فیلیپینی فیلم کیناتی نیز توانست جایزه بهترین کارگردانی سال را بدست آورد.

بنا برگفته صاحب نظران، فیلم های کارگردان های شناخته شده ای چون کونتین تارانتینو و پدرو آلمادووار که امسال در جشنواره سینمایی « کن » شرکت داشتند هرچند فیلم های جالبی به شمار می روند و از سبک و شیوه شناخته شده این دو کارگردن برخوردارند اما نتوانسته اند کار خلاقه و تازه ای را ارائه کنند. بنا برگفته همین منتقدین، فیلم تازه آلمادووار به نام « آغوش هایی درهم شکسته» را نمی توان یکی از بهترین آثار سینمایی این کارگردان شهیر و برجسته به شمار آورد.

در مجموع هرچند حضور فیلمسازان قدیمی توانست هیجان خاصی به جشنواره امسال ببخشد اما فیلم های آن ها از نظر نوآوری در سینما جوابگوی توقعات و انتظارات منتقدین و تماشاگران جشنواره نبود.

فیلم تازه کارگردان ایرانی ، بهمن قبادی تنها شرکت کننده از سینمای ایران بود که توانست برای اکران در بخشی از فستیوال به نام « نوعی نگاه» انتخاب شود. این فیلم که « کسی از گربه های ایرانی خبر ندارد» نام دارد ، پدیده موسیقی زیرزمینی ایران و خطراتی چون سانسور و زندانی شدن که نوازندگان جوان موسیقی در داخل ایران برای خلق و نواختن موسیقی با آن روبرو هستند را بررسی می کند.

فیلم « کسی از گربه های ایرانی خبر ندارد» توانست جایزه ویژه هیئت داوران بخش « نوعی نگاه » فستیوال را از آن خود سازد .

فیلمنامه این اثر تازه بهمن قبادی که با بازیگران غیرحرفه ای در مدت ۱۷ روز و با بودجه ای محدود ساخته شده با همکاری رکسانا صابری، خبرنگار ایرانی آمریکایی که مدت چهارماه در ایران در زندان بسر برد نوشته شده است.

قبادی پیش از این، در سال ۲۰۰۰ نیز توانست جایزه دوربین طلائی جشنواره سینمایی کن را برای فیلم « زمانی برای مستی اسب ها» دریافت کند. این جایزه امسال به فیلم « سامسون و دلیله» نخستین اثر وارویک تورنتون کارگردان بومی استرالیایی تعلق گرفت.

امسال تعداد زیادی از فیلم های ایرانی در بخش جنبی « بازار فیلم » جشنواره به نمایش درآمد. در این بخش از فستیوال هر کارگردانی می تواند فیلم کوتاه خود را برای خریداران علاقمند به این نوع فیلم ها به نمایش بگذارد.

فیلم جنجال برانگیز « دجال » ساخته لارس فون دریر، کارگردان دانمارکی و یکی از مهم ترین فیلمسازانی که در ۶۰ سال اخیر در این کشور ظهور کرده است توانست توجه تماشاگران و منتقدین سینمایی را به خود جلب کند.

این فیلم با سوژه ای بنا بر گفته برخی از منتقدین « ضد مسیح » داستان زن و شوهری است که پس از مرگ کودکشان در اثر سقوط از ساختمان چند طبقه مسکونی آن ها، به کلبه ای دورافتاده در میان جنگلی دوردست می روند و مرد به شیوه ای مسیح وار توسط همسر خود مورد رنج و شکنجه قرار می گیرد. بازیگر زن این فیلم، شارلوت گینزبورگ توانست عنوان بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره را به دست آورد. جایزه بهترین بازیگر مرد امسال نیز به کریستف والتز برای فیلم حرامزاده های ننگین تعلق گرفت.

جین کمپیون، فیلمساز فمینیست فیلم « پیانو» که در سال ۱۹۹۲ توانست جایزه نخل طلائی جشنواره سینمایی کن را از آن خود سازد، یک بار دیگر با فیلم « ستاره درخشنده» به قسمت مسابقات این فستیوال بازگشت. اما فیلم تازه او نیز بنا برگفته صاحب نظران نتوانست با فیلم قبلی او در این فستیوال برابری کند.

XS
SM
MD
LG