لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۰

Face book در آستانه انتخابات ریاست جمهوری  ایران مسدود شد


کمیته تعیین مصادیق فیلترینگ، صبح روز دوم خرداد ماه، دستور انسداد شبکه اجتماعی "Face book" در ایران را صادر کرد. خبرگزاری کار ایران با درج این خبر، مسدود شدن این سایت را بی ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری دهم ندانسته است.

بر اساس گزارش ها به دنبال مسدود شدن شبکه اجتماعی "Face book" در ایران، «خبرنامه امیرکبیر» و سایت خبری «فرارو» نیز فیلتر شده اند، و کاربران امکان دسترسی به این سایتها را ندارند. سخنگوی سایت Face book در بیانیه‌ای در همین زمینه ضمن ابراز تاسف از فیلتر شدن این سایت در ایران گفته است: «‌به باور ما،‌ مردم سراسر جهان باید بتوانند از فFace book برای ارتباط برقرار کردن و مشارکت در اطلاعات بهره‌مند شوند.» در این بیانیه همچنین آمده است: «مایه سرافکندگی و تاسف است که گرایشات سیاسی و فرهنگی بعضی کشورها باعث می‌شود که فرصت مشارکت و اظهار نظر در اینترنت از مردم گرفته شود.»

حسن اسدی دبیر کمیته حقوق بشر سازمان ادوار تحکیم وحدت در مورد مسدود شدن سایتهای اجتماعی نظیر Face book و توییتر (tweeter) که امکان گفتگوی شفاف و بی پرده را فراهم می کند، به مسئله «مدیریت انتخابات» از سوی دولت اشاره می کند و می افزاید سران جمهوری اسلامی ایران معتقدند که رسانه های تاثیرگذار می باید در قبضه «دولت و حاکمیت» باشد. به گفته وی به نظر می رسد همانطور که مقامات رسمی اعلام کردند از ماههای گذشته به طور کلی سیاست هسته اصلی قدرت در حاکمیت این نیست که در انتخابات زودتر از آن موعدی که برنامه ریزی خودشان هست و فکر می کنند در آن موعد می شود انتخابات را «مدیریت» کرد، به هیچ وجه حاضر نیستند زودتر از آن «رقابتی» شکل بگیرد، هم به لحاظ «زمانی» سایتهای اینترنتی می تواند خارج از «اقتدار حاکمیت» عمل کند و فضا را سریع تر انتخاباتی کند از این نظر گسترش اینترنت و سایت هایی که یک نوع فضای مجازی- اجتماعی را حاکم می کنند برای ابراز نظرات شهروندان می تواند ابزاری باشد که خارج از اقتدار حاکمیت است و قطعاً رسانه ای که خارج از اقتدار حاکمیتی باشد که نقد را برنمی تابد و می خواهد انتخابات را مدیریت کند قطعا باید با آن برخورد شود و به هیچ وجه برای یک نوع انتخابات مدیریت شده مطلوب نخواهد بود.

حسن اسدی در پاسخ به این پرسش که چه کسانی از فیلترینگ سایت های اینترنتی مستقل بهره برداری می کنند؟ گفته است طبیعی است کسی که احساس می کند عملکردش در دوره چهار ساله زمامداری اش در معرض نقد قرار گرفته و باید برای آن پاسخگو باشد. فضای اینترنت نقدها را شفاف تر و از زبان خود مردم بیان می کند و دیگر نمی توان عنوان کرد که مردم با من مشکلی ندارند و فقط این نیروهای مغرض سیاسی هستند که به نقد دولت می پردازند.

سایت Face book یکی از محبوب ترین سایت های اینترنتی در میان کاربران اینترنتی به شمار می رود. فیلترینگ سایت های اینترنتی از سال ۱۳۸۰ در ایران آغاز شده است و کمیته تعیین مصادیق فیلترینگ که نمایندگانی از وزارت اطلاعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیما را تشکیل می دهند، مسئولیت فیلترینگ سایتها را بر عهده دارند و از طریق شرکت فناوری اطلاعات تاکنون امکان دسترسی مستقیم به بیش از پنج میلیون وب سایت در ایران، ناممکن شده است.

مهدی محمودیان یک روزنامه نگار در تهران، معتقد است که هر رسانه ای که در ایران به تاثیر گذاری برسد با تعطیلی، سانسور و فیلترینگ مواجه می شود. وی در پاسخ به این پرسش که چه کسانی از بسته بودن و یا بستن سایتهای اینترنتی بهره برداری می کنند می گوید: اساساً در کشورهایی که حقوق شهروندی رعایت نمی شود و عده ای خاص با رانت های دولتی و حکومتی از قدرت سوء استفاده می کنند و برای خودشان و برای گروهشان فعالیت می کنند، مهم این است که هیچ تجمع و نهاد مدنی شکل نگیرد چه در فضای مدنی چه فضای اجتماعی و چه فضاهای مجازی وقتی این تشکل ها شکل بگیرند اصحاب قدرت را دچار مشکل می کنند چون مردم می توانند اندیشه های خودشان را به اشتراک بگذارند و در فضاهایی که تحت کنترل حکومت نیست با یکدیگر هم صحبتی داشته باشند مثل جامعه مدنی همانطور که ان جی او ها، نهادهای مدنی و جنبش های اجتماعی و دانشجویی را مورد حمله قرار می دهند طبیعی است که برای حفظ خودشان در قدرت، دیگر نهادهای مدنی را که حتا در فضاهای مجازی تشکیل شده، آنها را هم مورد حمله قرار می دهند.

حسن اسدی در این باره معتقد است دولتی که احساس می کند عملکرد دوره چهار ساله اش در فضای شفاف اینترنتی و مستقیماً توسط مردم مورد نقد قرار گرفته و پاسخی برای آن ندارد اقدام به فیلترینگ و حذف هرگونه وب سایت و فضایی که امکان تبادل نظر را فراهم کرده، می گیرد.

امیرحسین اعتمادی یکی از فعالان دانشجویی و کاربر Face book در این باره می گوید: «آن طور که سابقه نشان داده فضای آزاد اطلاع رسانی عموما به ضرر جریان اقتدارگرا هست، و هر چه این فضا مسدودتر باشد دولت با آن حجم تبلیغ وسیع که از طریق صدا و سیما و رسانه های رسمی و نیمه رسمی خودش می کند می تواند جو را به سمت خودش برگرداند و دوباره در آستانه انتخابات الآن فضای مناسبی شده که این کاندیداهایی که ادعای اصلاح طلبی می کنند یک بار به طور صریح و واضح نظرشان را در رابطه با فیلترینگ سایت ها و فضاهای اطلاع رسانی که الآن به طور خیلی شدیدی مسدود شده، ابراز کنند.»

XS
SM
MD
LG