هر چند که به گفته رییس ستاد انتخابات جمهوری اسلامی ایران، تعداد ثبت نام کنندگان نسبت به دور گذشته پنجاه و سه درصد کاهش داشته اما وزارت کشور ایران در این دوره نیز شاهد ثبت نام افراد متعددی بوده است.
از نوجوان۱۲ ساله تا مردی ٨۶ساله، از خواننده موسیقی رپ گرفته تا کشاورز و شاعر و پزشک در این دوره ثبت نام کرده اند.
قانون انتخابات ریاست جمهوری می گوید رئیس جمهوری باید از میان رجل سیاسی و دینی انتخاب شود، اما شرایطی را برای داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری در هنگام ثبت نام ذکر نکرده است.
مجلس شورای اسلامی در تابستان سال گذشته طرحی را گذراند که بر اساس آن داوطلبان باید بین چهل تا هفتاد وپنج سال سن داشته و باید حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا معادل حوزوی آن باشند. اما این طرح از سوی شورای نگهبان رد شد.
عده ای از تحلیلگران سیاسی معتقدند که این گونه ثبت نامهای بی رویه، به شورای نگهبان بهانه می دهد تا عده ای از داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری ایران را رد صلاحیت کند.
محسن سازگارا، تحلیلگر سیاسی معتقد است ، رییس جمهوری یا نماینده مجلس شدن حق مردم و شهروندان است و دولت حق ندارد آن را از مردم بگیرد.
محسن سازگارا می گوید:«مشکلی که اکنون دیده می شود، از ابزار های توجیه شورای نگهبان است ، به این معنی هر وقت گفته شود که این نظارتها سلب حق مردم است ، این بهانه را مطرح می کنند که آدمهای بیکار و غیر سیاسی برای نامزدی ریاست جمهوری ثبت نام می کنند.»
محسن سازگارا برای حل این مشکل پیشنهاد می دهد غیر از شروط عمومی، شروط اولیه ای را نیز برای نامزدها معین کنند، به عنوان مثال نامزدهای حزبی می توانند از طرف احزابی که حد نصابی را در پارلمان دارند معرفی شوند، یا برای نامزدهای مستقل شرط حداقل امضا گذاشته شود، تا به این صورت نیازی به شورای نگهبان نباشد.
شورای نگهبان قرار است تا بیست و چهارم اردیبهشت ماه صلاحیت داوطلبین انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری را مورد بررسی قرار داده و نامزدهای نهایی را تا پایان اردیبهشت ماه اعلام کند.