فیل مرسر، خبرنگار صدای آمریکا، سیدنی
همزمان با افول تدریجی تسلط ایالات متحده و افزایش نفوذ چین در منطقه آسیا و پاسیفیک، استرالیا درصدد است آرایش نیروهای نظامی خود را تغییر دهد و برای حضور در این منطقه حساس آماده شود.
دولت استرالیا قصد دارد ۱۲ زیردریایی، چندین فقره کشتی، هلیکوپتر و زیردریایی جنگی خریداری نماید.
کوین راد، نخست وزیر استرالیا می خواهد کشورش به یک قدرت دریایی قرن ۲۱ بدل شود.
تصمیم وی برای تغییرآرایش نظامی استرالیا، خرید ۱۲ زیر دریایی جدید، ۱۰۰ جت جنگنده و موشک با برد ۲۵۰۰ کیلومتری می باشد.
آقای راد می گوید: « بزرگترین تغییر ساختار دفاعی و آرایش نیروهای نظامی دهه گذشته دراسترالیا، واکنشی به توسعه نظامی در دیگر کشورهای منطقه است. نیروهای نظامی بخش های خاصی از این منطقه توسعه پیدا کرده اند و اقدام ما صرفا" آرام، سنجیده و موضع مسئولانه ای برای آینده است تا اطمینان حاصل کنیم ارتش، نیروی دریایی و نیروی هوایی کشور برای رفع نیازهای آینده به منابع کافی مجهزند. نیروهای ارتش، گروهی از زنان و مردان بسیار حرفه ای هستند. هدف ما مجهز کردن آن ها برای آینده و برنامه ریزی دفاعی ست که در واقع به معنای آمادگی کامل در برابر چالش های امنیت ملی در آینده است.»
مقامات ارشد دفاعی در کانبرا می گویند توسعه ارتش چین می تواند عاملی برای نگرانی در این منطقه باشد.
با وجود این که دولت استرالیا، مواجهه نظامی با چین را پیش بینی نکرده، اما سامان دادن به نیروهای نظامی کشور صرفا" یک اقدام پیشگیرانه است.
مالکولم ترنبال، رهبر حزب مخالف می گوید:« راد، نخست وزیر استرالیا با چنین اقدامی، پیام های مشوشی به چین و ایالات متحده ارسال می کند. این که استرالیا در سال ۲۰۰۹، راهبرد بلند مدت خود را بر بنیان موضع و نیات ستیزه جویانه قرار دهد که گویی استرالیا در آستانه یک برخورد ناگزیر با نیروهای نظامی چین قرار دارد، غیرمنطقی و بی معناست. خطری که آقای راد خود را در مقام نوعی طرف صحبت منطقه پاسیفیک مطرح می کند این است که وی از دیدگاه دولتمردان آمریکا، همراه و رفیق شفیق چین قلمداد می شود و از نظر مقامات چین، به جای این که از موضع خود دفاع کند، در مقام پیغام آور دیگر کشورها ظاهر می شود.»
جوئل فیتزگیبون، وزیر دفاع استرالیا می گوید:« جزییات این طرح که در اسناد سیاستگزاری جدید ذکر شده، اتخاذ موضع منطقی در قبال یک منطقه درآستانه تغییراست. این سند اذعان می کند که تسلط ایالات متحده، طی ۲۰ سال آینده، یک حق مسلم در کل دوره این « سند سفید» خواهد بود اما در ضمن به ظهور قدرت های جدید، از جمله ظهور مجدد روسیه اشاره می کند. مسیر امور به نوعی به رقابت راهبردی در سراسر جهان منجر خواهد شد. به عبارت دیگر، ما باید بدون ضرورت درخواست کمک از کشورهای دیگر، توانایی دفاع از کشورمان را داشته باشیم.»
اما دولت می گوید در شرایطی که استرالیا باید از نظر نظامی خودکفایی بیشتری داشته باشد، ایالات متحده کماکان یک متحد بی بدیل برای کشور خواهد بود.
برخی از تحلیل گران نظامی از طرح توسعه نظامی استرالیا ابراز نگرانی کرده و آن را قدم گذاشتن در مسیر اشتباهی برای واکنش نسبت به رشد نیروهای نظامی چین می نامند.
پروفسور هیو وایت، کارشناس مطالعات راهبردی دانشگاه ملی استرالیا می گوید: « اتخاذ دیپلماسی خردمندانه در این امر ضروری ست. مسئله حائز اهمیت حصول اطمینان از ایفای نقش فعال استرالیا درمراحل تحول در آسیا و تبادلات بازرگانی در این منطقه است. استرالیا باید در قبال نظم نوین آسیا، که در آن چین در مقام یک قدرت منطقه ای ظاهر می شود، موضع صلح طلبانه اتخاذ کرده و وظیفه خود را در سیاست منطقه ای ایفا نماید. من تصور نمی کنم دولت برسرقدرت کنونی در استرالیا، برای شکل دادن نظم نوین منطقه ای در آسیا نقش موثری بازی کرده باشد.»
دولت استرالیا هنوز ارزیابی دقیقی از هزینه های طرح جدید نظامی ارایه نکرده است. با این وجود برخی براین باورند توسعه نظامی کشور، ۷۰ میلیارد دلار هزینه در بر خواهد داشت.
استرالیا، با ۵۰ هزار پرسنل که ۳ هزار سرباز آن به افغانستان، عراق، تیمور شرقی و جزایر سولومون اعزام شده اند، نیروی نظامی نسبتا" کوچک اما پیشرفته ای دارد.