لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۸

گزارش علمی: جایزه محیط زیست تایلر به دو دانشمند آمریکایی اهدا شد  


مایک اوسالیوان، خبرنگار صدای آمریکا، لوس آنجلس

جایزه تایلر، یکی از جوایز مهم محیط زیست به دو دانشمند آمریکایی اهدا شد.

برندگان این جایزه محیط زیست نسبت به مشکلات ناشی از تغییرات جوی هشدار داده اند.

این جایزه به دلیل خدمات و پژوهش های ارزنده این دو دانشمند پیرامون گرمایش زمین و ثبت تاثیرات مواد آلوده کننده بر جو و صفحه های یخی، به آن ها ارایه شده است.

ریچار الی، پژوهشگر دانشگاه ایالتی پن، تغییرات جوی را با مطالعه آثاری که بر صفحات یخی گرینلند و قطب شمال ثبت شده اند، بررسی کرده است.

ویر بهادران راهباهناهتان، دانشمند آمریکایی هندی تبار موسسه اقیانوس شناسی اسکریپس، تاثیرات مواد آلوده کننده در تغییر الگوهای بارش را مطالعه کرده است.

وی و همکاران او ثابت کرده اند که ابرهای به اصطلاح قهوه ای که بر اثر افزایش آلودگی های کربن و دیگر مواد آلوده کننده، تا حدودی مسئول کاهش محصولات درو در هند بوده و در ضمن سلامت انسان را در معرض آسیب قرار داده اند.

هر دو دانشمند، عضو میز گرد درون دولتی سازمان ملل پیرامون تغییرات جوی اند که اعضای آن در سال ۲۰۰۷ جایزه صلح نوبل را به طور مشترک با ال گور، معاون پیشین رئیس جمهوری ایالات متحده دریافت کردند.

این دو دانشمند جایزه «خدمات ارزنده به محیط زیست تایلر» امسال را در لوس آنجلس دریافت کردند.

آن ها می گویند تردیدی نیست که دمای زمین در حال افزایش است.

پیامدهای احتمالی آن افزایش خطرناک سطوح آب اقیانوس ها و سیل در مناطق ساحلی، تغییرات شدید در الگوهای آب و هوا، خشکسالی و سیل خواهند بود.

این دانشمندان می گویند انسان ها مسئول اصلی تغییرات جوی هستند.

ریچارد الی می گوید: «فقط بعضی از جزئیات این مراحل در پرده ابهام قرار دارد، اما تصویر کلی این است که انسان ها، عامل افزایش دمای هوا و تغییرات جوی هستند و این فقط ابتدای راه است. اگر همه سوخت های فسیلی دنیا را بیابیم و بسوزانیم، تغییرات بسیار بسیار عمده تری از آنچه که امروز بشر انجام داده، روی خواهد داد.»

نمونه های جوی پژوهش راهباهناهتان در بسیاری از نقاط جهان، از سواحل کالیفرنیا تا دریای عربی و سواحل کره را در برگرفته و نمایانگر تغییرات جوی در همه نمونه های این تغییر است.

وی می گوید: «دمای هوا، در حال افزایش است، بارش باران بسیار شدید شده است. از دیدگاه من، جدی ترین تغییرات در عقب نشینی شدید سطح ضخامت یخ های قطب شمال و لایه های یخی سیراس در کالیفرنیا رخ داده اند، اما از همه مهمتر عقب نشینی و آب شدن قطعه های یخی و یخچال های طبیعی ست که در منطقه کوه های هیمالیا در تبت است.»

وی می گوید کوه های هیمالیا، سرچشمه آب رودخانه های اصلی ست که حیات سه میلیارد آسیایی به آن وابسته است.

دی اکسید کربن، معضل عمده گرمایش زمین است که با سوزاندن سوخت های فسیلی وارد جو می شود.

چین، ایالات متحده، روسیه و هند بیشترین میزان آلودگی دی اکسید کربن در جهان را تولید می کنند.

این دانشمندان می گویند کاهش چشمگیر گازهای گلخانه ای اقدام حیاتی و بلند مدت است، اما کاهش کربن سیاه، نوع دیگر آلوده کننده با سرعت بیشتری کاهش می یابد.

این نوع کربن با سوزاندن سوخت دیزل و در کشورهای در حال توسعه با سوزاندن سوخت آشپزخانه و هیزم تولید می شود.

راهباهناهتان می گوید:« استفاده از سوخت های جایگزین، تولید گازهای گلخانه ای در مناطقی همچون آسیا را کاهش خواهد داد. آشپزی با زغال سنگ و هیزم و نیز کود گاوی، منبع تولید حدود دو سوم کربن سیاه است. بنابراین فراهم کردن منابع انرژی بهینه برای اقشاری از مردم جهان که توان مالی چندانی ندارند، حیاتی ست.»

وی می گوید تغییر نیازمند زمان است و طی ۱۰ تا ۳۰ سال آینده، فن آوری و توسعه به ما کمک خواهد کرد تا اقدامات جدی برای کاهش دی اکسید کربن و سایر گازهای گلخانه ای انجام دهیم.

با این وجود، این دانشمندان نشانه های امیدوارکننده ای نیز مشاهده می کنند.

راهباهناهتان خاطرنشان می کند چهار سناتور، سه دموکرات و یک جمهوری خواه ایالات متحده، طرح قانونی را ارایه کرده که از «آژانس محافظت از محیط زیست» خواسته تا تاثیر کربن سیاه و یافتن راهکارهایی برای کاهش آن را مطالعه کند.

ریچارد الی می گوید: «برای اتخاذ منابع انرژی پاکیزه و کاهش گازهای گلخانه ای به اندازه اهمیت تلاش بلند مدت برای کنترل دی اکسید کربن مهم است. ارزیابی ها حاکی از آن است که اگر اقدام جدی و فوری انجام نشود، دمای زمین دو یا سه درجه سلسیوس و حتی بیشتر افزایش خواهد یافت . این افزایش دما به میزان سوخت فسیلی مورد استفاده درسال های آینده بستگی خواهد داشت. یافتن راهکار، پر هزینه خواهد بود اما تعلل در این امر هزینه های سنگین تری در پی خواهد داشت. اگر هزینه حل این معضل نزدیک به یک درصد اقتصاد جهان در سال باشد، ما در مقام انسان قدم های بسیار بزرگی برداشته ایم. در برهه زمانی بسیار حساسی قرار داریم و آینده سالم روی زمین نیازمند همکاری و اقدام موثر و فوری ست.»

XS
SM
MD
LG