لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۲

آمریکا درباره سیاست خود در قبال ایران به کشورهای عربی اطمینان می دهد


مقامات ارشد آمریکایی به کشورهای عرب اطمینان می دهند که تلاش های دولت اوباما برای بهبود روابط با ایران به منافع قدیمی متحدان آمریکا در خاورمیانه از جمله عربستان سعودی و مصر و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس لطمه نمی زند. کشورهای میانه رو عرب نگرانی خود را از این که گفت و گویی جدید میان ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی ایران به قیمت درخطر افتادن منافع آنان صورت بگیرد، ابراز نگرانی کرده اند.

مردیت بوئل، از صدای آمریکا گزارش می دهد:

تحلیلگران خاورمیانه می گویند تلاش های واشنگتن برای آغاز گفتگو با جمهوری اسلامی ایران موجی از نگرانی در سه متحد نزدیک آمریکا که معتقدند تهران موجب بی ثباتی منطقه می شود پدید آورده است.

پاتریک کلاسون تحلیلگر مسائل ایران در موسسه تحقیقاتی سیاست خاورمیانه در واشنگتن می گوید کشورهای عرب از ایجاد هر گونه تغییر در توازن استراتژیک حوزه خلیج فارس نگران هستند.
او می گوید آنها نمی خواهند ایران و واشنگتن به هم نزدیک شوند. این کشورها نگرانند که آمریکا ایران را به عنوان یک جایزه بزرگ استراتژیک در منطقه به حساب آورد.

در بیانیه اخیر شورای همکاری خلیج فارس ، کشورهای نفت خیز عضو ابراز امیدواری کردند که هرگونه دیالوگ میان ایالات متحده و ایران ، به زیان آنها تمام نشود.
مصر به دنبال آنچه که کشف توطئه حزب الله برای بی ثباتی کشور خواند، نگرانی عمیق خود را درباره ایران ابراز کرده است.

حزب الله که از حمایت ایران برخوردار است با رد هرگونه اتهام در این زمینه، چنین عملیاتی را تأیید کرد اما گفت بر انتقال محموله به گروه فلسطینی حماس در نوارغزه نظارت می کند.
مصر حماس و حزب الله را ابزار و عامل ایران شیعه در منطقه می داند و نسبت به آنچه که آن را نفوذ هرچه بیشتر ایران در جهان عمدتا سنی عرب می خواند، بیمناک است.

رابرت گیتس وزیر دفاع ایالات متحده در سفر اخیر خود به قاهره تلاش کرد به متحدان عرب منطقه درباره اقدامات دولت اوباما برای ارتباط با تهران، اطمینان خاطر دهد.
آقای گیتس در قاهره گفت:« آنچه که دوستان و شرکای ما در خاورمیانه باید مطمئن باشند، این است که آمریکا درباره تماس هایش با ایران بسیار شفاف عمل می کند و ما دوستان خود را از هر آنچه که درجریان است مطلع می کنیم تا هیچ کس شگفت زده نشود.»

اسرائیل در یک هم سویی نادر با همسایگان عرب خود، ایران را بزرگترین تهدید علیه ثبات منطقه خواند. سناتور جان کری ، رییس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا معتقد است در جغرافیای سیاسی منطقه تغییری اساسی در حال رخ دادن است. او می گوید:« یک واقعیت جدید وجود دارد: کشورهای عرب میانه رو و اسرائیل بیش از آنکه از جانب یکدیگر نگران باشند، نگران تهدید ایران هستند. در نتیجه اکنون در اقدامی که چند سال پیش غیرقابل تصور بود، با یکدیگر همکاری می کنند. »

بسیاری از کشورها درباره برنامه هسته ای و موشکی ایران نگرانند. اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس میلیاردها دلار برای سیستم دفاع ضدموشکی هزینه کرده اند. پاتریک کلاسون کارشناس مسائل خاورمیانه می گوید امارات متحده عربی به تازگی پذیرفته که برای خرید سیستم های پیچیده نظامی از ایالات متحده هفت میلیارد دلار بپردازد. او می گوید:« امارات متحده عربی تنها کشور جهان است که برای داشتن چنین سیستم پیشرفته ای ابراز علاقه کرده است و انگیزه این کار تنها دفاع و حفاظت از خود درمقابل موشک های احتمالی ایران است. در نتیجه کشورهای منطقه خلیج فارس درباره پیشرفت برنامه موشکی ایران بسیار بیمناک اند.»

برخی تحلیلگران می گویند دولت اوباما از آن جهت به سرعت به سوی ایجاد رابطه با ایران پیش رفته تا در ازای پایان دادن به برنامه اتمی تهران درمورد مسئله صلح اسرائیل و فلسطنینی ها به نفع خود امتیاز بگیرد.
رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا می گوید پیشرفت در روابط با ایران به آهستگی پیش خواهد رفت.

جمهوری اسلامی ایران می گوید در برنامه اتمی خود اهداف صلح آمیزی را دنبال می کند اما آمریکا و کشورهای اروپایی معتقدند این برنامه کاربرد دوگانه دارد و می تواند برای تولید سلاح به کار رود.

در تغییری در سیاست آمریکا در قبال ایران، دولت باراک اوباما پذیرفت در مذاکرات هسته ای با ایران شرکت کند و ایران می گوید در حال تهیه بسته ای از پیشنهادات برای برطرف ساختن بن بست است. سناتور کری می گوید اگر این مذاکرات موفق باشد نتیجه اش برای تمام منطقه مثبت خواهد بود:« حقیقت این است که ابتکار عمل بین المللی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی به منزله ایجاد ثبات در خاورمیانه است. اگر ما موفق شویم کشورهای عرب قوی تر می شوند و اسرائیل بیشتر به سوی پذیرفتن صلح پیش می رود. »

هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا می گوید اگر پیشنهاد همکاری و ارتباط با تهران با شکست مواجه شود، آمریکا به دنبال اعمال تحریم های اقتصادی و سیاسی بیشتر بر جمهوری اسلامی خواهد بود. خانم کلینتون می گوید:« ما مذاکرات و مشاورات گسترده ای در سطح جهان با کشورهای مختلف درباره تهدید بالقوه ایران داریم، نه تنها در زمینه سلاح هسته ای، بلکه دخالت هایش در مسائل بین المللی کشورهای مختلف؛ از جمله حمایت مالی از تروریسم. ما معتقدیم که رویکرد مثبت ما به ایران زمینه ای برای اعمال تحریم های شدیدتر بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران باقی نمی گذارد.»

پس از بی اعتنایی جمهوری اسلامی به درخواست های بین المللی برای شفافیت در برنامه هسته ای اش، شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکنون چندین قطعنامه تحریمی را علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب کرده است.

XS
SM
MD
LG