لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۲۱

باراک اوباما در تلاش برای بهبود روابط با جهان اسلام


گزارش سیاسی: پتسی ویداکوسوارا

باراک اوباما حتی پیش از ادای سوگند در مقام ریاست جمهوری آمریکا در ژانویه ۲٠٠۹ نشان داده بود که به دنبال ایجاد رابطه ای جدید بر اساس منافع و احترام دوجانبه با جهان اسلام است. تصمیماتی که آقای اوباما پس از آغاز رسمی دوره ریاست جمهوری اش گرفته ، ازجمله بستن بازداشتگاه گوانتانامو ظرف یک سال و ممنوعیت به کارگیری تکنیک های خشن بازجویی علیه زندانیان، مورد استقبال کشورهای اسلامی قرار گرفته است.
اما درعین حال تحلیلگران می گویند این چرخش سیاسی به شدت به توانایی رییس جمهوری آمریکا در ایجاد صلح خاورمیانه و آشتی اسرائیل و فلسطین در امضای قرارداد صلح بستگی دارد.

باراک اوباما همانطور که وعده داده بود در آغاز دوره ریاست جمهوری اش جهان اسلام را خطاب قرار داد. او در فروردین ماه در سفرش به ترکیه گفت امریکا نه در گذشته با اسلام سرجنگ داشته و نه در آینده چنین خواهد کرد. این سخنان نسبت به لحن دولت جرج بوش تغییری ناگهانی محسوب شد.
تغییر فاحش بود، حتی در روز ادای سوگند. باراک اوباما از رابطه ای جدید با جهان اسلام بر اساس احترام و منافع دوجانبه سخن می گفت و شبکه العربیه را نیز به عنوان اولین شبکه برای مصاحبه در مقام ریاست جمهوری آمریکا انتخاب کرد.

دیوید سیدهارتا پاتل، استادیارسیاست خاورمیانه در دانشگاه کورنل در این زمینه می گوید:« بنا به تفسیر بسیاری از تحلیلگران عرب، این مصاحبه را تمایل آقای اوباما به همکاری با سازمان های اسلامی صلح طلبی تفسیر کردند که برای حذف خود از شبه نظامیان مسلح گام های اساسی برداشته اند. اما بسیاری از آمریکایی های مسلمان درباره این تغییر رویکرد به دیده شک می نگرند.»

ابراهیم هوپر، مدیر روابط عمومی شورای روابط آمریکا و اسلام می گوید :« صحبت کردن خوب است ولی ما در انتظار آن هستیم که چه در سطح بین المللی و چه در جبهه داخلی شاهد عمل باشیم و ببینیم که تغییر سیاست ها بر زندگی مسلمانان امریکایی و مسلمانان جهان تاثیر بگذارد.»
باراک اوباما در صد روز نخست ریاست جمهوری اش سیاست هایی را در پیش گرفته که مستقیما بر جهان اسلام تاثیر می گذارد.
آقای اوباما دستور داد بازداشتگاه گوانتانامو ظرف یک سال بسته شده و استفاده از تکنیک های خشن بازجویی متوقف شود.
کاخ سفید از تمایل خود برای مذاکره با ایران درباره برنامه هسته ای جمهوری اسلامی خبرداد، آنچه که دوری جستنی فاحش از رویکرد دولت جرج بوش به حساب می آید.

درباره مسئله عراق باراک اوباما گفت بر وعده خود مبنی بر پایان حضورنظامی و عملیات نظامی آمریکا در عراق تا پایان سال جاری میلادی پایبند است و با افزایش نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان این کشور را کانون توجه خود قرار داد.
اما آزمایش نهایی باراک اوباما برای مسلمانان سیاست آمریکا در قبال درگیری اسرائیل و فلسطینی ها است. جرج بوش رییس جمهوری سابق ایالات متحده تمایل فراوانی به سوی اسرائیل داشت و به اندازه کافی درگیر روند صلح نشد. انتصاب جرج میشل هب عنوان نماینده ویژه آمریکا در خاورمیانه از سوی جرج بوش مورد استقبال گرم جهان عرب قرار گرفت. اما برخی معتقدند صلح میان دوطرف اسرائیل و فلسطینی ها از طریق آمریکا به این بستگی دارد که آیا دولت جدید این کشور مانند دولت بوش گروه شبه نظامی حماس که بر باریکه غزه مسلط است را رد می کند یا نه.

جان اسپوزیتو، استاد روابط بین الملل و مطالعات اسلامی در دانشگاه جرج تاون آمریکا می گوید:« اگر در برخورد بامسئله صلح خاورمیانه طرف سوم تلاش کند حماس را به طور کامل به حاشیه براند و محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی را حمایت کند، این معنایی جز جانبداری ندارد. طرف سومی که می گوید ما انتخابات دمکراتیک را به رسمیت نمی شناسیم و تنها دولتی را به رسمیت می شناسیم که به مهر تایید ما ممهور باشد. امیدواریم که اوباما در این مسیر گام برندارد.»

اسرائیل با حماس کنار نمی آید زیرا این گروه اسلامگرای شبه نظامی اسرائیل را به رسمیت نمی شناسد و اقدامات خشونت بار خود علیه خاک اسرائیل را متوقف نساخته است.
هفته گذشته هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا از مطرح بودن تمامی امکانات و گزینه های ایالات متحده در تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینی خبرداد که می تواند نمایندگان حماس را نیز دربرگیرد. اقدامی که موجب عصبانیت نمایندگان حامی اسرائیل درمجلس نمایندگان آمریکا شد.
کاخ سفید رهبران اسرائیلی، فلسطینی ومصری را به گفت وگو فراخوانده است. توانایی دولت آمریکا برای میانجیگری میان طرف ها به سوی راه حلی دوجانبه بین اسرائیل و فلسطینی ها وجهه ایالات متحده را در جهان اسلام بهبود خواهد داد.

XS
SM
MD
LG