هشتمین جشنواره سینمایی «ترایبکا» از آخر هفته گذشته طی مراسمی با حضور پایه گذاران این فستیوال از جمله رابرت دو نیرو، بازیگر برجسته سینمای آمریکا و یک هیات ژوری ۳۲ نفری که در میان آن ها ستارگان سرشناسی چون اوما ترمن، مگ رایان، ادرین برودی و جیمز فرانکو حضور دارند کار خود را آغاز کرد.
در جشنواره امسال ترایبکا، که به مدت ۱۲ روز ادامه خواهد داشت، بیش از ۸۵ فیلم داستانی و ۴۵ فیلم مستند و کوتاه از بیش از ۳۵ کشور مختلف به نمایش گذاشته خواهد شد که یکی از این فیلم ها، تازه ترین اثر کارگردان ایرانی، اصغر فرهادی به نام «درباره الی» با شرکت گلشیفته فراهانی است و دیگری فیلم «وگاس» ساخته فیلمساز قدیمی ایرانی ساکن نیویورک، امیر نادری.
درباره الی، داستان عشق، دوستی و دروغ است و گردهم آیی چند دوست و همکلاس دانشگاهی که پس از سال ها دوری در سفری کوتاه به شمال ایران و به کرانه های دریای خزر با یکدیگر همسفر می شوند.
فیلم «وگاس» آخرین ساخته امیرنادری، فیلمساز برنده جایزه ساکن نیویورک است که با شرایط بحران اقتصادی امروز جهان همخوانی دارد. این فیلم برداشتی است از یک داستان واقعی و ماجرای خانواده ای که در نواحی فقیرنشین و دور از زرق وبرق شهر لاس وگاس، ناگهان به وجود گنجینه ای گرانبها در زیر خانه مسکونی خود پی می برند.
امیر نادری در مورد انگیزه ساختن فیلم وگاس می گوید: «در دهه ۹۰ میلادی برای عکاسی از تغییرو تحولاتی که در خیابان اصلی لاس وگاس بوجود آمده به این شهر رفتم. در آنجا بود که متوجه شدم که این شهر چقدر با تصویر پرزرق و برقی که ما در فیلم ها و عکس های تبلیغاتی از آن می بینیم فرق می کند. چند روز بعد در یکی از کافه های شهر با مردی آشنا شدم که داستان واقعی زندگی خود را برایم تعریف کرد و این که چگونه زندگی وخانواده خود را با این تصور که گنجی زیرخانه آن ها نهفته به باد فنا داده است.»
فیلم های امسال جشنواره ترایبکای نیویورک که به خاطر حمایت دست اندرکاران سینمای مستقل آمریکا از آن از اعتبار خاصی برخوردار است از میان بیش از ۴۷۲۰ فیلم دریافتی انتخاب شده است. در میان فیلم های منتخب امسال، ۴۵ فیلم برای نخستین بار و منحصرا در این فستیوال به نمایش گذاشته خواهند شد.
علاوه بر فیلم هایی که در این جشنواره به نمایش درخواهد آمد، برنامه های جنبی دیگری نیز درنظر گرفته شده است که از آن جمله برگزاری جلسات بحث و گفتگو در مورد مسایل مربوط به فیلم و فیلمسازی است. این پانل های گفتگو به فیلمسازان حاضر در فستیوال فرصتی می دهد تا با آخرین تحولات تهیه و تولید فیلم آشنا شده و با استودیوهای پخش فیلم ارتباط برقرار کنند. هم چنین دست اندرکاران در چند مرکز اجتماع عموم در محله ترایبکا، برنامه هایی برای استفاده عموم ترتیب داده اند که از آن جمله، سینما برای عموم، روز ورزش و جشن های خیابانی ترایبکا برای همه اعضای خانواده است.
جشنواره ترایبکا، پس از وقایع تروریستی یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ و حمله به ساختمان های تجارت بین المللی در شهر نیویورک، به منظور احیای جوامع و مناطق نزدیک به این حادثه و بازسازی شهر نیویورک تاسیس شده است.
یکی از پایه گذاران این فستیوال جین روزنتال می گوید: «فستیوال ترایبکا، بیش از هرچیز اختصاص به محلی برای نمایش فیلم های خوب دارد. اما تاسیس آن با در نظر گرفتن اهمیتی است که بازسازی جوامع مختلف نیویورک پس از وقایع یازدهم سپتامبر برای ما داشته است. »
روزنتال در ادامه این سخنان می گوید: «مردم در هر دوره و زمانه، حتی در این دوران پرتلاطم اقتصادی دوست دارند به سینما و به تماشای یک فیلم خوب بروند.
ما خوشحالیم که در طول ۱۲ روز می توانیم این امکانات را برای آن ها فراهم کنیم.»
در هشت سال گذشته، ترایبکا توانسته است انرژی و جنبشی کم نظیر در محله ای که به مرکز هنرمندان نیویورک نیز معروف است ایجاد کند.
رابرت دونیرو، بازیگر سرشناس ساکن نیویورک که معروفیت خود را با فیلم «راننده تاکسی» به کارگردانی مارتین اسکورسیزیز به دست آورد، اغلب در فیلم هایی با موضوعات مربوط به شهر نیویورک بازی می کند. او هنگام گشایش هشتمین جشنواره سینمایی «ترایبکا» گفت: «من بی نهایت خوشحالم که این جشنواره توانسته است در مدتی کوتاه تا این حد مورد توجه قرار بگیرد و نه تنها رهنمودی برای فیلمسازان جوان و تازه کار باشد بلکه بتواند عامل مثبتی برای گردهم آیی و همکاری اعضای جوامع محلی باشد.»
یکی دیگر از چهره های شاخص حاضر در فستیوال امسال ترایبکا، اسپایک لی، کارگردان آفریقایی تبار اهل نیویورک است که امسال دو فیلم تازه خود را در این جشنواره به نمایش خواهد گذاشت. او هم چنین به عنوان سفیر، بخش فیلم های مستند ورزشی را زیر نظر خواهد داشت. اسپایک لی در این باره می گوید: «خوشحالم از اینکه می توانم بخشی از یکی از مهم ترین وقایع سینمایی شهر نیویورک باشم.»
برندگان جوایز جشنواره فیلم ترایبکا در آخر هفته آینده معرفی خواهند شد.