گزارش: راشل اسمالی، خبرنگار صدای آمریکا در واشنگتن
وقتی ستارگان سینما، مدل های لباس و موزیسین های معروف از یک حرکت بشری و انسان دوستانه یا وقایع مربوط به بهسازی محیط زیست حمایتمی کنند، معمولا توجه بیشتری در میان عموم مردم نسبت به این مسائل جلب می کنند.
آنژلینا جولی، لئوناردو دی کپریو و بونو (خواننده گروه یو تو) از جمله ابرستارگانی هستند که از نام و چهره معروف خود در راه آگاهی دادن به مردم جهان در رابطه با مسائل حقوق بشری در کشورهای جهان سومی و تغییرات جوی کره زمین استفاده می کنند.
در طول سال ها، خوانندگان و گروه های موسیقی مختلف گردهم آمده اند تا توجه جهانیان را به مسئله گرسنگی و شرایط فقر فاجعه آمیزی که در آفریقا وجود دارد معطوف کنند.
ترانه معروفی که در سال ۱۹۸۵ با صدای ده ها خواننده معروف آن زمان از جمله مایکل جکسون، دایانا راس، کنی راجرز، سیندی لاپر و بسیاری دیگر به نام «ما جهان هستیم» تبدیل به یکی از پرفروش ترین تک ترانه های جهان به نفع خیریه شد. هم چنین این سئوال را پیش آورد که آیا اعانه هایی که از این راه جمع آوری می شود واقعا به دست مردم نیازمند می رسد یا نه؟
پیتر کسلر، مسئول اداره پناهندگان سازمان ملل متحد می گوید: «ستارگانی که نقش سفرای صلح و نیکوکاری را به عهده می گیرند اغلب بیش از هر دیپلمات سیاسی تاثیر گذار هستند.»
کسلر می گوید: «اگر به خاطر داشته باشید، وقتی پرنسس دایانا در یک بیمارستان برای نخستین بار دست یک بیمار مبتلا به مرض ایدز را در دست گرفت در واقع این پیام را به مردم جهان رساند که این افراد بیمارانی خطرناک نیستند بلکه زندگی خود آن هاست که به شدت در معرض خطر قرار دارد.»
البته پیتر کسلر معتقد است هر انسانی می تواند به طور مستقل دست به این کمک ها بزند و لازم نیست که شما چهره معروفی باشید تا بتوانید به همنوعان خود یاری کنید.
لئوناردو دی کپریو، مسئله شرایط محیط زیست و تغییرات جوی کره زمین را موضوع مورد توجه خود قرار داده است. فیلم مستندی که این بازیگر معروف و محبوب هالیوود به نام ساعت یازدهم ساخته است بنا بر گفته خود او توانسته است به او نوعی منظور و مقصود واقعی از زندگی داده و او را به اهداف خود نزدیک تر کند: «امروز برای من تماشای اثراتی که این فعالیت ها بر روی فهم و درک مردم در رابطه با مشکلات شرایط جوی زمین گذاشته است خود یک شور و ذوق تازه ای به همراه می آورد و مرا تشویق به ادامه این فعالیت ها می کند.»
بارونس کارولین کاکس، یکی از فعالان حقوق بشری و از بانوان نیکوکار بریتانیاست که در طول سال ها با سفرهای مداوم به مناطق مختلف فقیر نشین جهان از جمله، اوگاندا و برمه می گوید او در جریان جزئیات تمام مخارج بودجه ۶۵۰ هزار دلاری سالیانه خود در موسسه خیریه ای که به این منظور دایر کرده است می باشد اما کوشش های برخی دیگر از سازمان های مشابه را مورد سئوال قرار می دهد: «به عقیده من بسیاری از این سازمان های خیریه نیاز به شفافیت بیشتری دارند و باید بتوانند اطلاعات دقیق در رابطه با این مسئله و پول هایی که در اختیار آن ها قرار دارد را در اختیار مردم قرار دهند.»
کارولین کاکس می گوید: «مردم می خواهند بدانند چه مبلغی از کمک های آن ها عملا به دست بچه ای که در بستر بیماری و مرگ خوابیده است می رسد؟ من دقیقا می دانم که بودجه مختصری که در سازمان ما وجود دارد به چه مصرفی می رسد اما مایلم بدانم بودجه های عظیمی که در این راه گذاشته شده چگونه خرج می شود؟»
سال گذشته، بن افلک، بازیگر سینمای هالیوود فیلم مستندی در رابطه با بحران های موجود در ارودگاه های پناهندگی جمهوری دمکراتیک کنگو برای سازمان ملل متحد ساخت. افلک هم چنین توانسته است گروه معروف «رولینگ استونز» را متقاعد کند که کلیه حقوق و عواید ترانه «به من سکنی بده» را برای پیشبرد اهداف و رسیدگی به وضع افراد در این اردوگاه های پناهندگی به سازمان های خیریه اهدا کند.
میا فارو، بازیگر قدیمی سینما نیز در طول سال ها یکی از سفرای صلح برای پیشبرد اهداف خیرخواهانه در مناطق مختلف جهان بوده است.
این بازیگر در سال ۲۰۰۷ ضمن سفر به یکی از اردوگاه های پناهندگی در سودان به خبرنگار صدای آمریکا گفت که وضعیت در این منطقه وحشتناک و غیرقابل تصور است.»
میافارو در این گفتگو گفته بود: «به نظر می رسد اینجا مرکز تمام بلایا، امراض، بدبختی ها، خشونت ها و محرومیت های جهان است.»
میافارو بعدها توانست از حضور استیون اسپیلبرگ درانجام تدارکات هنری در مسابقات المپیک پکن، به دلیل روابط کشور چین با سردمداران دولت سودان و حمایت از جنگ های داخلی در عوض دریافت نفت جلوگیری کند: «من فکر می کنم حضور هنرمندان در جریان های حقوق بشری یک خاصیت مهم دارد و آن هم این است که نیازهای مردم و عملکرد دولت ها را روبروی هم قرار می دهد و درعین حال مردم دیگر جهان را از این مسائل آگاه می سازد.»
یک چهارم قرن پس از همخوانی ترانه «ما جهان هستیم» توسط خوانندگان معروف، بسیاری از چهره های هنری سرشناس هنوز هم در تکاپو هستند تا به صورتی به مردم نیازمند کمکرسانی کنند.
طبق آمار یونیسف، بیش از ۳۰ هزار کودک هرسال در جهان به دلیل فقربی حد و نداشتن امکانات تغذیه و بهداشت جان خود را از دست می دهند.