لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۴۵

گزارش: تلاش مقامات فیلیپین برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر 


هدا بایرون، خبرنگار صدای آمریکا، مانیل

نیروهای امنیتی فیلیپین تلاش های خود را برای مبارزه با مواد مخدر تشدید کرده اند. بلند پایه ترین مقام مبارزه با مواد مخدر فیلیپین برای جلوگیری از تبدیل مردم این کشور به یک «ملت معتاد» از ارتش درخواست کمک کرده است.

در دل شب، عوامل مسلح مبارزه با مواد مخدر فیلیپین به هدف دستگیری چهار مظنون به توزیع متامفتامین، کوچه های روستایی در شمال مانیل را جستجو می کنند.

در درون یکی از خانه های این روستا، والدین و یک مادر بزرگ شاهد جستجوی ماموران امنیتی برای یافتن متامفتامین هستند که مردم محلی به آن «شابو» می گویند.

حدود ۱۰ درصد از جمعیت ۸۸ میلیونی فیلیپین از مواد مخدر استفاده می کنند. بنا به گفته سازمان ملل، فیلیپین بالاترین رقم استفاده از متامفتامین را در سطح جهان دارد.

دیونیسیو سانتیاگو، رییس سازمان مبارزه با مواد مخدر فیلیپین و فرمانده پیشین ارتش که در جنوب کشور با شورشیان مسلمان مبارزه کرده است می گوید :« معضل مواد مخدر بزرگترین خطری ست که کشور را تهدید می کند. اعتیاد نسل جوان که رهبران آینده فیلیپین محسوب می شوند در واقع تهدیدی علیه امنیت ملی کشور است.»

زمانی یک گرم «شابو» ۲ دلار قیمت داشت اما امروز قیمت آن ۲۰۰ دلار است. جای تعجب نیست که معتادان برای خرید «شابو» مرتکب جنایت می شوند.

ران، یک کارگر ساختمان ۳۱ ساله، یک بار از سر ناچاری دست به سرقت زد و برای پرداخت هزینه «شابو» اشیاء قیمتی و اتومبیل صاحبخانه را دزدید. اما یک هفته بعد دستگیر شد و پس از پرداخت رشوه به پلیس از زندان آزاد شد.

جرمی داگلاس، رییس برنامه کنترل داروهای مخدر مصنوعی سازمان ملل می گوید :« قاچاقچیان خارجی مواد مخدر با سوءاستفاده از مرز های گسترده دریایی فیلیپین، «مت» و دیگر مواد مخدر شبیه آن را قاچاق می کنند. تولید این مواد مخدر بسیار ارزان است و بنابراین افزایش تولید و توزیع آن توسط شبکه های جنایت کار در سطح کوچه و خیابان و بالا بردن تقاضا چندان دشوار نیست.»

سازمان مبارزه با مواد مخدر فیلیپین ماه گذشته به سه آزمایشگاه تولید «شابو» در حومه مانیل یورش برد.

گفته می شود این آزمایشگاه ها زیر نظارت سندیکای مواد مخدر چین فعالیت می کردند.

اما سندیکاهای مواد مخدر خارجی تنها عامل نگرانی ماموران مبارزه با مواد مخدر نیست. آنها می گویند بزرگترین چالش در ارتباط سیاستمداران محلی و قاچاقچیان مواد مخدر نهفته است.

سانتیاگو می گوید سندیکاهای مواد مخدر در ساختارهای سیاسی سراسر کشور نفوذ کرده اند. یک شهردار به جرم دست داشتن در انتقال نیم تن «شابو» در آمبولانس دولتی به حبس ابد محکوم شد.

در حالیکه انتخابات ملی فیلیپین سال آینده برگزار خواهد شد، سازمان مبارزه با مواد مخدر در صدد است تا تبلیغات انتخاباتی احزاب سیاسی برای مبارزه با سندیکاهای قاچاق مواد مخدر را به ابزاری موثر برای مبارزه با نقش سیاستمداران در این امر بدل کند.

سانتیاگو می گوید زمانی که افراد بانفوذ و قدرتمند دولتی در امر قاچاق مواد مخدر دست دارند، شاهدان ازجمله ماموران پلیس از شهادت دادن وحشت خواهند داشت.

بنا به گفته سازمان مبارزه با مواد مخدر فیلیپین، این افراد تهدید به مرگ می شوند و یا از سیاستمداران و قاچاقچیان مواد مخدر رشوه می گیرند. در چنین شرایطی میارزه با قاچاقچیان مواد مخدر با چالش های بسیار روبرو خواهد شد.

سانتیاگو می گوید :« فیلیپین در آستانه خطر جدی تبدیل شدن به یک «کشور تخدیر شده» قرار دارد که مافیای مواد مخدر بخش هایی از آن را کنترل می کند و نیروهای انتظامی را به فساد دولتی سوق می دهد.»

با چنین ارزیابی ناامید کننده ای، سانتیاگو از ارتش کشور خواسته است تا به سازمان مبارزه با مواد مخدر کمک کند.

گرچه نقش سربازان ارتش در این امر با چالش های جدی همراه است اما آنها نسبت به نیروهای انتظامی و پلیس، در میان مردم فیلیپین از احترام و اعتبار بیشتری برخوردارند.

XS
SM
MD
LG