لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۰۸

گزارش سیاسی: تحلیلی از انتخابات افغانستان




آیا تعداد کاندیدهای احرازمقام ریاست جمهوری مشکل آفرین خواهد بود؟

در حالی كه چند روز بیشتر به ثبت نام نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باقی نمانده، نگرانی ها در مورد برگزاری شفاف انتخابات در بین محافل سیاسی و نامزدان احتمالی به شدت افزایش یافته است.

انورالحق احدی وزیر پیشین دارایی و یكی از نامزدان احتمالی انتخابات افغانستان توزیع بیش از ۱۶ میلیون كارت شركت در انتخابات را از سوی كمیسیون مستقل برگزاری انتخابات مهم ترین نگرانی در این زمینه می داند. آقای احدی می گوید اسنادی وجود دارد كه نشان میدهد افرادی بدون آن كه واجد شرایط رای دهی باشند كارت شركت در انتخابات گرفته اند.

آقای احدی می افزاید براساس برخی گزارش ها در ولایت قندهار به نام زنانی كارت شركت در انتخابات توزیع شده كه وجود خارجی ندارند و به اصطلاح وی این افراد رای دهندگان ارواحی هستند. وزیر پیشین دارایی توزیع بیش از یک كارت را هم در برخی موارد از دیگر نگرانی ها در این خصوص عنوان كرد.

ولی كمیسون مستقل انتخابات با رد این گونه ادعاها ضمن تاكید بر مستقل بودن كمیسیون برگزاری انتخابات می گوید شمارش آرا برخلاف انتخابات گذشته در محلات انجام می شود.

نورمحمد نور سخنگوی كمیسیون مستقل برگزاری انتخابات می افزاید كه موجودیت ۲۵۰ هزار ناظر داخلی و خارجی و نمایندگان نامزادن می تواند شفافیت و عادلانه بودن انتخابات را ضمانت كند.

آقای نور توزیع بیش از اندازه ی كارت شركت در انتخابات را رد نمی كند ولی می گوید ممكن است در برخی موارد افرادی بیش از یك كارت گرفته باشند كه این موضوع در جریان انتخابات بررسی می شود و هیچ كس بیش از یك رأی نخواهد داشت.

در همین حال برخی از كارشناسان سیاسی نیز نسبت به برگزرای انتخابات و عدم تقلب در آن نگران اند.

در این خصوص عمدتا به نقش و نفوذ حامد كرزی رییس جمهوری فعلی و یكی از نامزدان احتمالی انتخابات پیش رو اشاره می شود.

احمد ضیا رفعت یك تن از فعالان سیاسی و استاد دانشگاه كابل می گوید در انتخابات آینده زلمی خلیلزاد و حامد کرزی به عنوان دو نامزد احتمالی از امکان بیشتری نسبت به سایرین برای پیروزی برخوردارند. اولی به دلیل در اختیار داشتن قدرت و استفاده از امکانات دولتی در مبارزات انتخاباتی و دومی به دلیل برخوردار بودن از وجاهت بیشتر ملی و بین المللی.

البته در این روزها مساله خلا قدرت هم از مسایل مناقشه آمیز خوانده می شود.

دادگاه عالی افغانستان براساس یك حكم ادامه كار رییس جمهوری فعلی را تا برگزاری انتخابات كه سه ماه دیگر برای برگزاری آن وقت باقی مانده تایید كرده است.

ولی این تصمیم به گفته برخی از نامزدان احتمالی تخلف از قانون اساسی افغانستان است.

براساس قانون اساسی افغانستان كار رییس جمهوری در اول خرداد سال پنجم كاری به پایان می رسد.

انورالحق احدی وزیر دارایی پیشین می گوید برای این كه در افغانستان بحران به وجود نیاید با وصف مخالفتی كه با این حكم دارد معتقد است كه باید آن را بپذیرفت اما تاكید می كند كه برای برگزاری شفاف انتخابات در افغانستان باید كارهایی جدی انجام شود.

حامد كرزی، كه در بیشتر از هفت سال گذشته در سمت ریاست جمهوری افغانستان كار كرده است گفته می شود یكی از نامزدان قدرتمند این دوره انتخابات ریاست جمهوری در این كشور خواهد بود كه در مقابل او صحبت از چهره های قدرتمند دیگری هم به عنوان نامزدان انتخابات پیش رو مانند زلمی خلیل زاد، عبدالله عبدالله، علی احمد جلالی، انورالحق احدی و اشرف غنی احمد زی به میان می آید كه در كارزار انتخابات به رقابت خواهند پرداخت. چهار نامزد احتمالی كه درپایان این فهرست از آن ها نام برده شد همه كسانی اند كه در كابینه رییس جمهور كرزی در مقاطعی سمت یكی از وزارت خانه های كلیدی این كشور را بر عهده داشتند.

با این حال گفته می شود تا به حال ۲۷ تن خود را به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان معرفی كرده اند و چندان بعید نیست كه این رقم با شروع ثبت نام نامزدان از سوی كمیسیون مستقل برگزاری انتخابات افغانستان افزایش چشم گیری بیابد.

احمد ضیا رفعت در این باره می گوید: " افزایش نامزدان سبب می شود که مردم به راحتی نتوانند برنامه های نامزدان را بررسی کنند. این پیش آمد سبب می شود که مردم گرفتار گمراهی شوند. از دیگر سو افزایش نامزدان مشکلات فنی را در انتخابات به بار می آورد. با توجه به این که مردم از سواد کمتری برخوردار اند، اینان در هنگام رأی دهی نمی توانند نامزد دلخواه را به آسانی از میان انبوه نامزدان مشخص کنند. علاوه بر این ها، تعدد بیش از حد نامزدان از تمرکز دقیق مردم بر روی آن ها می کاهد. افزایش نامزدان در صورتی که در بر گیرنده ی چند نامزد قوی باشد می تواند انتخابات را به دور دوم بکشاند. اگر چنین چیزی پیش آید برای کشوری مثل افغانستان که با مشکلات امنیتی، مالی و عدم تجربه دست به گریبان است، درد سر ساز خواهد بود".

XS
SM
MD
LG