لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۱۶

ايران و آمريکا پيش شرط ها را برای مذاکره کنار ميگذارند


* ايران و آمريکا سراغ راههای بازگشت به ميز مذاکرات رفته اند

واشنگتن پست زير عنوان «ايران به ايجاد مناسباتی جديد با آمريکا تمايل نشان ميدهد» می نويسد محمود احمدی نژاد رئيس جمهوری ايران روز چهارشنبه، درست يک روز پس از آنکه واشنگتن از استراتژيهائی جديد برای حل و فصل اختلافات ناشی از برنامه اتمی ايران سخن به ميان آورد، واضح ترين علامت را فرستاد که جمهوری اسلامی نيز خواستار مناسباتی گرم تر با آمريکاست.

واشنگتن پست می نويسد اين نظرات در مجموع نشان دهنده آن است که دو دشمن ديرين سراغ راههای بازگشت به سر ميز مذاکرات، و برطرف ساختن يک روياروئی ديپلماتيک تقريبا سی ساله رفته اند.

واشنگتن پست با اين يادآوری که پرزيدنت اوباما، بعکس سرسختی دولت بوش در مورد مذاکره با ايران، خواستار تماس با ايران شد، و ايران بيشتربا تداوم اقداماتی تند و شديد نظير تعقيب و محاکمه يک خبرنگار آمريکائی به اتهام جاسوسی واکنش نشان ميداد، می نويسد آقای احمدی نژاد روز چهارشنبه لحن اش را عوض کرد و گفت ايران با هدف برطرف ساختن بن بست در اختلافات اتمی اش با غرب ارائه پيشنهادهائی جديد را تدارک می بيند.

* ايران و آمريکا پيش شرط ها را برای مذاکره کنار ميگذارند

ها آرتض زير عنوان «ايران بيانيه های اوباما را سياست تلقی ميکند» می نويسد بنظر می رسد محمود احمدی نژاد رئيس جمهوری ايران در اقدامی هماهنگ شده با آيت الله علی خامنه ای رهبر ارشد، تلقی بيانيه های باراک اوباما رئيس جمهوری آمريکا را به عنوان سياست شروع کرده است، که واکنشی قابل توجه به استراتژی جديد آمريکاست. بعکس بيانه های قبلی ايران، احمدی نژاد، پيش شرطی که آمريکا بايد نخست سياست خود را عوض کند، کنار ميگذارد.

ها آرتض می نويسد تهران و واشنگتن اکنون در مورد حق ايران برای برخورداری از رفتاری مساوی، و ضرورت کنار گذاشتن تمامی پيش شرط ها برای مذاکره، موضعی مشترک اتخاذ ميکنند. از اين طريق دولت اوباما خواست احترام متقابل را می پذيرد، که مطلوب ايران به عنوان پايه ای اصلی برای گفتگوست .

ها آرتض می نويسد اما لحن علنی جديد جايگزينی برای مذاکرات نيست. ايران، همراه با پنج عضو دائمی شورای امنيت بعلاوه آلمان بايد تماشی تلاش های خود را برای مذاکراتی مطمئنا طولانی، پيچيده و نفس گير بکار گيرد. مسائلی نظير بازرسی، همکاری در امور مرتبط با تکنولوژی و محدوديت در تکثير موشک های بالستيک خودنمائی خواهد کرد.

ها آرتض می نويسد سياست خارجی اوباما در اين مذاکرات با بزرگترين آزمايش روبرو خواهد شد. عملکرد وی آينده تحولات مرتب با تسليحات اتمی، و چگونگی آمادگی ايران برای کمک به ايجاد ثبات در افغانستان و عراق را مشخص خواهد کرد ، که به دو موضوع اصلی در کانون سياست های اوباما مبدل شده است.

* خبرنگاری در جوامع بسته می تواند معادل جاسوسی تلقی شود

وال استريت ژورنال زير عنوان «جديدترين گروگان ايران» می نويسد در سال ۲۰۰۳، زهرا کاظمی، خبرنگار عکاس کانادائی ايرانی الاصل را در تهران توقيف کردند، به زندان مخوف اوين فرستادند، و به جاسوسی متهم کردند. به فاصله ای کمتر از سه هفته، خانم کاظمی جان سپرد. يک پزشک ايرانی که او را پيش از مرگ معاينه کرده بود، بعدا گزارش داد به وی تجاوز شده بود، جمجمه اش شکستگی داشت، و ناخن هايش را کشيده بودند.

وال استريت ژونال می نويسد اکنون يک خبرنگار خارجی ديگر را به اتهام جاسوسی در زندان اوين حبس کرده اند. رکسانا صابری، خبرنگار آمريکائی ايرانی تبار، که چندين سال در ايران زندگی ميکرد، در اواخر ژانويه، برای خريد يک بطری شراب توقيف شد. در اوايل مارس او را به فعاليت هائی غير قانونی، از جمله کار کردن بدون کارت خبرنگاری متهم کردند. بعدا برايش به اتهام جاسوسی قرار تعقيب صادر شد، و پرونده اش را روز دوشنبه برای محاکمه به دادگاه فرستادند. محاکمه ای که فقط يک روز طول کشيد، وانتظار ميرود حکم آن ظرف چند هفته صادر شود.

وال استريت جرنال می نويسد در اعتبار خانم صابری به عنوان يک خبرنگار به سختی می توان شک کرد. تهيه کردن گزارش برای بی بی سی، نشنال پابليک راديو، فاکس نيوز، و آسوشيتدپرس بخشی از کارهای اوست. اما در هر جامعه بسته ای، خبرنگاری صادقانه همواره می تواند - دست کم از ديد يک ديکتاتوری شکاک - معادل جاسوسی تلقی شود.

وال استريت ژورنال با اشاره به توقيف، و در غايت، آزادی چند تبعه ديگر آمريکا در ايران در چند سال اخير می نويسد آنچه فعلا اهميت دارد اطمينان از ايمنی، و تلاش برای آزادی خانم صابری است. اما اين يادآوری نيز اهميت دارد که توقيف وی به فاصله چند روز پس از آغاز دوران رياست جمهوری پرزيدنت اوباما انجام گرفت، اتهام جاسوسی عليه او نيز هنگامی وارد شد که ريچارد هالبروک نماينده مخصوص آمريکا در کنفرانس افغانستان در لاهه دست معاون وزير امور خارجه ايران را فشرد - هرچند که وزارت امورخارجه ايران رسما چنين اقدامی را تکذيب ميکند، و محاکمه هم مصادف با خبرهائی بود که بر اساس انها دولت اوباما در نظر دارد خواست ديرين آمريکا از ايران را در متوقف ساختن غنی سازی اورانيوم به عنوان پيش شرطی برای مذاکرات مستقيم کنار بگذارد.

وال استريت ژوررنال می نويسد طرفداران تماس و گفتگو اغلب استدلال ميکنند که مذاکره بهترين راه برای برقراری و تحکيم مناسباتی بهتر با ايران، و در مجموع تماس با ايرانی بهتر است. اما توقيف و تعقيب خانم صابری نشانه ای از ماهيت واقعی اين رژيم است، و چگونگی قصد ملاها را در پاسخ دادن متقابل به دستی منعکس ميکند که اوباما برای دوستی دراز کرده است.

XS
SM
MD
LG