لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۶

گزارش هنری: نمایشگاه اشیاء عتیقه افغانی در تگزاس


گزارش: گرک فلاکوس، خبرنگار صدای آمریکا در هوستن

موزه هنرهای زیبای هوستن، درحال حاضر میزبان نمایشگاه سیاری از اشیاء گران بها و عتیقه افغانستان است که به تازگی (در سال ۲۰۰۳) کشفشده است. این نمایشگاه که «افغانستان ، گنجینه پنهانی موزه ملی کابل» نام گرفته است تا تاریخ ۱۷ آوریل در شهر هوستن باقی خواهد ماند و سپس به شهرهای دیگر ایالات متحده سفر خواهد کرد.

انجمن جغرافیای ملی و مقامات فرهنگی افغانستان به طور مشترک کار برگزاری این نمایشگاه را به عهده داشته اند. بسیاری از اشیاء به نمایش گذاشته شده در این نمایشگاه به دلیل وجود جنگ ها و منازعات مختلف در ۳۰ سال گذشته در افغانستان ، هنوز در این کشوربه نمایش در نیامده است.

دیدارکنندگان از این نمایشگاه منحصر به فرد فرصتی می یابند تا به جای شنیدن اخبار روزانه درباره جنگ و درگیری های دیگر در افغانستان، از یک دیدگاه تازه و متفاوت به این کشور و فرهنگ آن نگاه کنند.

در این نمایشگاه هم چنین این دیدارکنندگان می توانند از لحاظ تاریخی با تاثیراتی که حضور پارسیان، الکساندر مقدونی، چینی ها و دیگر ممالک در افغانستان داشته است آشنا شوند.

یکی از این دیدارکنندگان دیو کمپ است که تجربه خود را از این نمایشگاه «حیرت انگیز» می خواند:«تماشای این مجموعه برای من واقعا شگفت انگیز و بسیار لذت بخش بود. من هرگز تا کنون چنین مجموعه ای که آثار هنری هندی، یونانی و ایرانی را به این صورت عرضه کرده باشد ندیده بودم. واقعا عالی بود.»

یکی از جالب ترین بخش های این نمایشگاه، مجموعه اشیاء طلائی از جمله تاج جواهرنشانی است که به مجموعه «اندوخته دوکوهانه» معروف است. باستان شناسان در سال ۱۹۷۸ این مجموعه را که از ۲۰ هزار قطعه تشکیل شده بود از زیر خاک های یک منطقه «چادرنشین» به دست آوردند اما با آغاز و غلبه جنگ در نقاط مختلف افغانستان مقامات موزه کابل تصمیم گرفتند این قطعات را پنهان و به این صورت از آن محافظت کنند.

این مجموعه درسال ۲۰۰۳ یک بار دیگر از این محل پنهانی نامعلوم بیرون آورده شد.

ارلین دارلیک، یکی دیگر از دیدار کنندگان برای تماشای این مجموعه نایاب طلائی به موزه آمده است اما برخلاف انتظار بسیاری دیگر از اقلام و اشیاء به نمایش گذاشه شده را بسیار جالب توجه می یابد:«بسیاری دیگر از اشیاء به نمایش گذاشته شده به همان اندازه برای من جالب بود به خصوص اشیاء شیشه ای و برنزی و حتی عاج هایی که به صورت های مختلف درآمده بود.»

یکی از دیدارکنندگان اخیر از نمایشگاه «افغانستان: گنجینه پنهانی موزه کابل» سخنران و نماینده بنیاد فرهنگی آقا خان، اجمال میوندی است که یکی از حامیان اعاده و ترمیم فرهنگ افغانستان به شمار می آید:« دریک کشور چند فرهنگی و چند مذهبی چون افغانستان، فرهنگ مشترک تنها عاملی است که این مردم را به هم پیوند می دهد.»

میوندی در یک سخنرانی به مناسبت برگزاری این نمایشگاه در موزه هوستن گفت: «پیشرفت های قابل توجهی در رابطه با ترمیم اماکن تاریخی چون باغ بابور در شهر کابل انجام گرفته است.»

میوندی معتقد است که حفاظت و نگهداری از اماکن تاریخی باید با پروژه های اجتماعی همراه باشد و به مردمی که در اطراف این اماکن زندگی می کنند کمک و یاری دهد:«شرایط زندگی این مردم باید به گونه ای بهبود یافته باشد که در آن ها یک نوع حس مالکیت بوجود آورد و در نتیجه برای آن ها هم حفظ و حراست از این اماکن اهمیت بیشتری پیدا کند. در حقیقت این مردم هستند که در نواحی مختلف پاسدار غنائم فرهنگی خود محسوب می شوند.»

میوندی امیدوار است که این نمایشگاه سیار به زودی راه به داخل افغانستان پید کند و در شهرها و نواحی مختلف این کشور به نمایش درآید:«من فکر می کنم این مسئله از این جهت بسیار حائز اهمیت است که مردم می توانند نقاط مشترک تاریخی و فرهنگی خود را تشخیص دهند و در نتیجه به عمق و وسعت عظیم آن پی ببرند.»

نمایشگاه «افغانستان: گنجینه پنهانی موزه کابل» پس از هوستن، به نیویورک منتقل خواهد شد و برگزار کنندگان امیدوارند تا در آینده نزدیک بتوانند این مجموعه ارزشمند را در داخل افغانستان به نمایش بگذارند.

XS
SM
MD
LG