*واشنگتن و تهران از جلسات محققين ايرانی و آمريکائی در سويس آگاه بودند
لس آنجلس تايمز زير عنوان"سويس خبرمذاکرات سری آمريکا و ايران را درز داد" می نويسد به گزارش يک روزنامه سويسی، شش سال است که گروههائی از آمريکائيان و ايرانيان محقق ، و ديگران، برای شرکت در جلساتی در بسته بمنظور تبادل نظر در باره چگونگی راههای پايان دادن به سه دهه خصومت ميان دو کشور، محرمانه به ژنو و ديگر شهرهای اروپائی سفر ميکنند.
لس آنجلس تايمز می نويسد بنا به يک گزارش مفصل و حاوی جزئيات در روزنامه فرانسوی زبان سويسی لو تام، اين جلسات غير رسمی با آگاهی کامل مقامات در واشنگتن و تهران برگزار شده است.
لس آنجلس تايمز می نويسد ميشيلين کالمی روی وزير امورخارجه سويس به خبرنگاران گفت دولت وی کاملا از تماس ها، که آخرين آنها روزهای ششم تا هشتم مارس انجام گرفت، با خبر بوده است.
لس آنجلس تايمز می نويسد به گزارش لو تام در جلسه اوايل ماه مارس، فردی نزديک به دولت ايران، يک سفير، و دانشمندان اتمی، استراتژيست ها و کارشناسان روابط بين المللی نيز جزو شرکت کنندگانی بودند که در باره برنامه جنجالی اتمی ايران بحث و تبادل نظر کردند.
* تجربه خامنه ای برای مذاکره کم است
نيويورک پست زير عنوان"ملائی که چانه زدن با او آسان نيست" مقاله ای از امير طاهری نويسنده ايرانی مقيم اروپا را چاپ کرده است که ميگويد احتمالا مهم ترين بخش در تصميم پرزيدنت اوباما برای تماس با ايران رفتن سراغ تماس مستقيم با آيت الله علی خامنه ای است که در موضع ولايت فقيه قرار دارد. سلف های اوباما همواره سعی ميکردند با برقراری تماس با ديگر عوامل قدرت در تهران ولايت فقيه را به اصطلاح دور بزنند.
طاهری می نويسد ممکن است در نخستين نگاه اين گزينه اوباما سنجيده و منطقی بنظر برسد، زيرا در سيستم خمينيستی، قدرت اصلی در دست ولی فقيه است. اما معامله کردن مستقيم با خامنه ای ممکن است به دو دليل مشکل و غامض باشد: نخست اينکه مناسبات با آمريکا موضوع و مسئله ای اساسی در سياست های داخلی ايران است. جناح های رقيب ميدانند هر کسی که موفق به عادی سازی مناسبات شود بر ديگران تفوق پيدا ميکند. اما خامنه ای از جناح ها برتر است، و بهمين جهت چنين ضرورتی را حس نمی کند، و فاقد چنين مشوقی برای بهبود مناسبات است. وی ممکن است موضعی سخت تر اتخاذ کند تا بر اعتبار خود به عنوان فردی تاکيد بگذارد که شيطان بزرگ را زبون کرد. دوم اينکه مشکل اصلی در خود خامنه ای است. خامنه ای پيش از آنکه ولی فقيه شود هشت سال در مقام رئيس جمهوری عمل ميکرد اما رياست جمهوری در آن ايام مقامی تشريفاتی بود و تجربه خامنه ای از مذاکره کردن اندک است، و از تماس با دنيای خارج حتی کمتراست.
* کاخ سفيد تماس های مستقيم مورد به مورد با ايران را تدارک می بيند
نيويورک تايمز زير عنوان"آمريکا به ايران در مذاکرات راجع به برنامه اتمی اش ملحق ميشود" با اين يادآوری که دولت اوباما روز چهارشنبه اعلام کرد آمريکا شرکت منظم در مذاکرات ديگر قدرت ها با ايران بر سر برنامه اتمی اش را شروع ميکند، می نويسد، اين تصميم گامی جديد در جهت تماس مستقيم با ايران بود که پرزيدنت اوباما وعده انجام آن را داده است.
نيويورک تايمز می نويسد تصميم آمريکا در اين زمينه روز چهارشنبه توسط ويليام برنز، که در سلسله مراتب وزارت امورخارجه آمريکا در مرتبه سوم قرار دارد ، در جلسه لندن به اطلاع کشورهای ديگر( درگير در مذاکرات شامل: بريتانيا، فرانسه، آلمان، روسيه و چين) رسيد، و وی که نماينده آمريکا در اين مذاکرات است، همچنين آنها را از برنامه دولت در بازبينی سياست های مربوط به ايران با خبر کرد، که در شرف تکميل است.
نيويورک تايمز به نقل از يک مقام آمريکائی، که چون هنوز نتيجه بازبينی در سياست های مربوط به ايران اعلام نشده است خواسته بود از وی نام برده نشود، می نويسد کاخ سفيد در نظر دارد تماس های مستقيم و مورد به مورد با ايران را نيز شروع کند.
* تهران با متهم ساختن خبرنگار محبوس آمريکائی به جاسوسی به تصميم آمريکا برای مذاکره پاسخ داد
واشنگتن پست زير عنوان" رويکردهای آمريکا به ايران در مسيری لغزنده قرار دارد" می نويسد تلاش هائی که دولت اوباما برای برقراری تماس مجدد با ايران انجام ميدهد يک قدم جلو ميرود و همان روز با لغزشی به عقب باز ميگردد، که معرف دشواريهائی است که رئيس جمهوری جديد آمريکا در تلاش هايش برای بهبود مناسبات با اين دشمن ديرين روبروست.
واشنگتن پست می نويسد نخست مقامات دولت گفتند ديپلمات های آمريکائی به گروهی ملحق ميشوند که با ايران بر سر برنامه مشکوک اتمی اش گفتگو ميکند. اين تغييری عمده در سياست پرزيدنت بوش در مورد منزوی ساختن دولتی است که زمانی شرور تلقی ميشد. اما مقامات ايرانی اعلام کردند رکسانا صابری خبرنگار آمريکائی توقيف شده در ايران به جاسوسی برای آمريکا متهم شده است و هفته آينده محاکمه ميشود. واشنگتن از دو ماه پيش که وی توقيف شد خواستار آزادی او بوده است.