لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۴

گزارش هنری: راک خاورمیانه ای، مخلوطی از موسیقی سنتی ومدرن


مایک اوسالیون، خبرنگار صدای آمریکا، لس آنجلس

اخیرا مخلوطی از موسیقی سنتی خاورمیانه ای و موسیقی مدرن راک اند رول و «هوی متال» در یک کلاب کوچک در لس آنجلس توسط خواننده جوان اهل ترکیه، کوتسال و گروه مراکشی لیزی وال عرضه شد.

گروه لیزی وال پس از اجرای برنامه در فستیوال موسیقی «جنوب تا جنوب غربی» در شهر آستین تکزاس به لس آنجلس رفته است.

یکی از افرادی که در پشت صحنه در حال آماده کردن گروه های راک خاورمیانه ای بود، مارک لواین موبلند، یک موزیسین آمریکایی و استاد دانشگاه در رشته پژوهش های خاورمیانه است.

مارک لواین، به کار تدریس در دانشگاه کالیفرنیا در ارواین در رشته تاریخ خاورمیانه اشتغال دارد. او هم چنین نویسنده کتاب تازه ای است به نام « وی متال و اسلام» که در آن به موسیقی راک، پانک، هیپ هاپ و هوی متال از دیدگاه مردم کشوردهای اسلامی نگاه شده است.

مارک لواین این گروه هوی متال مراکشی را در سال ۲۰۰۶ در کازابلانکا ملاقات کرده است و می گوید به شدت تحت تاثیر کیفیت کار آن ها از جمله قدرت خلاقه این گروه قرار گرفته است: «گروه، در ابتدا با راک و هوی متال شروع می کند بعد کم کم سازهایی مانند داربوکا (نوعی طبل عربی) و عود را وارد آن می کند. یکی از گیتاریست های گروه به نواختن «ساز» می پردازد که یک ساز زهی و یک آلت موسیقی خاورمیانه ای دیگر است و همه این ها با هم مخلوط می شوند و همان طور که می بینید هماهنگی اعجاب انگیزی هم دارند.»

لئو آنگای، نوازنده گیتار باس گروه ساکن تنجیر، لیزی وال می گوید او و همکاران دیگرش از چند سنت مختلف الهام گرفته اند:«ما تا امروز با ترانه های کلاسیک الویس پریسلی بزرگ شده ایم اما در ضمن به فرید الاطرش هم گوش داده ایم و به عبدالحلیم حافظ. این ها بزرگ ترین ستارگان موسیقی در کشورهای شرقی محسوب می شوند. هم زمان ما به موسیقی سنتی مراکشی هم گوش داده ایم. اما بیش از هرچیز دیگر ما در تمام این سال ها به راک اند رول گوش داده ایم.»

کوتسال ، خواننده اهل ترکیه که در حال حاضر ساکن لس آنجلس است ترانه ای به نام «عریان» را از تازه ترین آلبوم خود که اخیرا در ایالات متحده منتشر شده است خواند.

کوتسال می گوید یک انگیزه واحد پشت تمام کارهای او وجود دارد:«درگیری های یک زن در یک ارتباط احساسی با مرد مورد علاقه اش و این که چگونه قدرت ها بین زنان و مردان در یک رابطه تقسیم می شوند. این چیزی است که من می کوشم در ترانه هایم درباره اش صحبت کنم. من خودم تجربیات تلخ زیادی داشته ام اما همیشه جنگیده ام و همین موضوع ترانه های مرا می سازد.»

همراه کوتسال و لیزی وال، یک گروه ایرلندی به نام جکیل نیز به اجرای برنامه پرداخت. در میان تماشاگران، آرش نوازنده ایرانی تبار گروه هوی متال حضور دارد. نام این گروه از کلمه عنکبوت مشتق شده و آرش می گوید که موسیقی گروه آن ها مثل عنکبوت ، نیشدار است. این موزیسین ایرانی می گوید آمریکایی هایی که موسیقی او را می شنوند آن را دوست دارند.

آرش می گوید: «آمریکایی ها این موسیقی را دوست دارند و آن را موسیقی پیشرو می خوانند که صوت آن برایشان کاملا تازگی دارد.»

مارک لواین که یک یهودی تبار اهل نیویورک است هنگام حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ کاملا در یک حالت شک و ناباوری فرو رفته بود اما کمی بعد او سفر شش ساله ای را به کشورهای اسلامی آغاز کرد. او در این کشورها به موسیقی مردم گوش سپارد و کوشید تا به قلمرویی ورای تعصب و عدم بردباری قدم بگذارد.

لواین می گوید: «ما فکر می کنیم افراط گری های تروریستی و سرو صداهای سیاسی تنها صدایی است که از خاورمیانه بیرون می آید در حالی که باید بدانیم که صداهایی بس افراط گراتر اما لذت بخش و قابل تعمق در صحنه موسیقی خاورمیانه وجود دارد که خود چالشی است برای کسانی که به طور کلیشه ای با مردم این مناطق برخورد می کنند.»

مارک لواین در سفرهای خود به کشورهای مسلمان خاورمیانه، با رهبران اسلامی وموزیسین های مسلمان حشر و نشر داشته است اما می گوید این موزیسین ها را به رهبرانی که اغلب همه چیز را مورد قضاوت قرار می دهند ترجیح می دهد.

XS
SM
MD
LG