لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۵

گزارش: آمريکا به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد می پيوندد


روز سه شنبه ۳۱ ماه مارس خانم سوزان رايس سفير آمريکا در سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران در نيويورک اعلام کرد که در ۱۵ ماه می، کشور متبوعش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تقاضای عضويت درشورای حقوق بشر را مطرح خواهد کرد.

گزينش اين سياست توسط دولت پرزيدنت اوباما در واقع يک چرخش ۱۸۰ درجه در مقايسه با دولت قبلی ايلات متحده امريکاست.

خانم رايس در اين کنفرانس خبری گفت: «دولت اوباما براين باور است که با همکاری با شورای حقوق بشر ميتواند نقش موثر وسازنده ای در تصميم گيری های کشورهای عضو اين شورا داشته باشد.» وی افزود: «تجربه سالهای گذشته به ما نشان داد که با عدم حضور و انتقاد بدون ايفای يک نقش موثر سودی حاصل نخواهد شد.»

سفير ايلات متحده آمريکا در سازمان ملل متحد در ادامه سخنان خود گفت: «ما نيز مانند ساير کشورها نگران عملکرد ضعيف شورای حقوق بشر هستيم.»

شورای حقوق بشر با ۴۷ عضو سه سال پيش در سال ۲۰۰۶ جايگزين کميسيون حقوق بشر سازمان ملل متحد شد. کميسيون در ۱۹۴۶ تاسيس اما بدليل عملکرد سياسی گروهی از کشورهای عضو با کارنامه بسيار منفی در زمينه نقض حقوق بشر تا به آنجا که اعتبار سازمان ملل متحد را زير سوال برده بود منحل گرديد.

منتقدين شورای حقوق بشر معتقدند اين نهاد از بدو شروع کاربا گروه بندی بعضی از کشورهای عضو با کارنامه بسيار ضعيف درزمينه حقوق بشر مانع از بررسی شورای حقوق بشر در وضعيت نقض حقوق شهروندان در اين کشورهای شده است. تا آنجايی که شورا بيشترين توجه خود را به مسئله نقض حقوق فلسطينيان و محکوميت اسرایيل معطوف نموده، بعنوان مثال شورای حقوق بشر در سال ۲۰۰۷ بيش از ۱۶ قطعنامه در محکوميت اسرائيل صادر کرد اما به نقض حقوق بشر در کشورهای مانند زيمبابوه، منطقه دارفور سودان و جمهوری اسلامی ايران کمتر اهميت داده است.

نهادهای بين المللی مدافع حقوق بشر از تصميم دولت ايلات متحده آمريکا مبنی بر پيوستن به شورای حقوق بشر استقبال کرده اند. نيل هيکس از سازمان حقوق بشر اول ميگويد: «انتظار ميرود که در آينده شورا توجه بيشتری به آن دسته از کشورهایی مانند ايران، مصر، پاکستان و عربستان سعودی کند که حقوق بشر در اين کشورها بصورت گسترده ای نقض ميشود.«وی می افزايد: «با تلاش وهمکاری گروهی از کشورها به رهبری امريکا در شورای حقوق بشر ميتوان به بهبود موازين حقوق بشرو همچنين خاتمه دادن به دوران عدم مجازات ناقضان حقوق بشر اميدورار بود.»

بان گی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد نيز در بيانيه ای با استقبال از خبر پيوستن آمريکا به شورای حقوق بشر گفته است: «اين شورا نقش حياتی در حمايت و پيشبرد حقوق تمامی انسانها دارد و امريکا ميتواند نقش موثری برای به ثمر رساندن اين هدف شورا ايفا کند.»


XS
SM
MD
LG