لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۴

گزارش اجتماعی: گزارش سازمان خبرنگاران بدون مرز از سانسور اینترنت در ایران


ایران سردمدار سانسور و سرکوب اینترنت در خاورمیانه است

بنا به گفته مشاور دادستان کل تهران، مقامات ایران در سال ۲۰۰۸ حدود ۵ میلیون وب سایت را مسدود کرده اند. با این وجود ایران مقاوم ترین و مبارزترین وبلاگ نویسان خاورمیانه را در خود جای داده است که ۴ تن از آنها هم اکنون در زندان به سر می برند.

کنترل و نفوذ در اینترنت در ایران بیش از سطح معمول سایر کشورهاست و دولت نیز در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، سانسور اینترنتی را تشدید کرده است.

در ایران، شرکت اصلی ارایه کننده خدمات اینترنتی، در اختیار دولت است و با دستور محمد صفار هرندی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، کاربران را کنترل می کند.

در ۳ نوامبر سال ۲۰۰۸، کمیسیون قضایی مجلس ایران، کمیته جدیدی برای فیلتر کردن اینترنت تشکیل داد و با تصویب چند لایحه، مسئولیت رسیدگی به جرایم اینترنتی را به عهده گرفت.

با این وجود، دولت ایران از سال ۲۰۰۳ کمیسیونی تشکیل داده بود تا از وب سایت هایی که به اصطلاح فعالیت غیر قانونی دارند، «لیست سیاه» تهیه کند.

وب سایت هایی همچون یوتیوب، فیس بوک و اورکات از آن جمله اند. به علاوه انتظار می رود پیش نویس طرح لایحه قانونی که در ماه ژوئیه سال ۲۰۰۸ تهیه شده به زودی به تصویب برسد. بر اساس این لایحه، دست اندکاران وبلاگ ها و وب سایت های مروج فساد، فحشا و ارتداد به اعدام محکوم خواهند شد.

مسئولیت سانسور اینترنت در اختیار ویژه دفتر دادستان کل قرار دارد که اعضای آن گروهی از کارشناسان کامپیوتر هستند.

سعید مرتضوی، دادستان کل تهران از همکاری نهادهای اطلاعاتی و امنیتی با «دو بازجوی ویژه» و نیز انحلال دو گروه مخالف دولت در اینترنت خبر داده است.

سعید مرتضوی در مصاحبه با خبرگزاری دولتی فارس گفته است با محاکمه و کنترل وب سایت های ضد مذهبی و غیر اخلاقی، اینترنت به یک ابزار امن بدل خواهد شد.

فرمانده «نیروهای ویژه تامین امنیت اخلاقی» گفت شناسایی وب سایت های ممنوع و دستگیری کاربران اینترنتی یکی از مسئولیت های این نهاد ویژه خواهد بود. این اولین بار است که پلیس چنین موضوعی را مطرح می کند.

تشدید سرکوب وبلاگ نویسان سیاسی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری

مطبوعات طرفدار دولت، اینترنت را عامل «توطئه و خرابکاری» می نامند. در سال ۲۰۰۴، هفت وبلاگ نویس دستگیر شدند. در سال ۲۰۰۸ مقامات دولت ۱۷ وبلاگ نویس را بازجویی و یا بازداشت کردند. بیش از ۳۸ وب سایت خبری سانسور شدند و در آستانه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری، وب سایت های خبری خارجی نیز مسدود شده اند.

وب سایت فارسی نشریه آلمانی دویچه وله، رادیو بین الملل فرانسه و وب سایت تلویزیون عرب زبان العربیه از ۲۶ ژانویه مسدود شده اند.

آزمایش های سازمان گزارشگران بدون مرز در روزهای ۲۶ و ۲۷ ژانویه نشان داد که سانسور وب سایت های ذکر شده در شهرهای تهران، قم، اهواز، کرج، تبریز، بوشهر، مشهد و شیراز اعمال شده است.

اسماعیل جعفری، سردبیر وبلاگ «راه مردم» روز ۶ دسامبر به دلیل پوشش خبری تظاهرات اعتراضی ۲۰ کارگر اخراجی در بوشهر به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «افشای اطلاعات در خارج از کشور» به ۵ ماه زندان محکوم شد.

از ۲۴ ژانویه ۲۰۰۹ تا کنون، چندین وب سایت مخالف سیاست های دولت و یا رییس جمهوری نیز از سوی شرکت های خدمات اینترنتی مسدود شده است.

فردا نیوز و پارسینه، وب سایت های نزدیک به محمدباقر قالیباف، شهردار تهران و رقیب محمود احمدی نژاد مسدود شده اند. روز ۲۲ فوریه یاری نیوز و یاری، دو وب سایت طرفدار محمد خاتمی رییس جمهوری پیشین اصلاح طلب مسدود شدند.

سرکوب اینترنتی نه تنها گریبان نویسندگان دگراندیش و منتقد رییس جمهوری کنونی را می گیرد بلکه انتشار اظهار نظرهای آیت الله علی خامنه ای و انتقاد وی از محمود احمدی نژاد نیز به دستگیری و بازجویی وبلاگ نویسان منتهی می شود.

مجتبی لطفی، خبرنگار، روز ۸ اکتبر دستگیر و از سوی دادگاه ویژه روحانیت در شهر قم به ۴ سال زندان و ۵ سال تبعید و ممنوعیت از فعالیت خبری محکوم شد.

حسین درخشان، وبلاگ نویس، اول نوامبر ۲۰۰۸ به دلیل انتشار مطالبی در مورد برخی از شخصیت های مذهب شیعه در وبلاگ خود دستگیر شد.

بنا به گفته خانواده وی، علیرغم انجام تحقیق در پرونده او، درخشان هنوز در بازداشت به سر می برد.

زنان همچنان هدف آزار و اذیت مقامات ایران هستند

سرکوب کاربران اینترنتی و سانسور اینترنت با توجه بین المللی به انتقاد این وب سایت ها از سیاست های محمود احمدی نژاد تشدید می شود.

اهدای جایزه «سیمون دوبوار» به « کارزار یک میلیون امضا برای ریشه کنی قوانین تبعیض آمیز علیه زنان»، یکی از این موارد بود. مقامات ایران در سال ۲۰۰۹، زنان وبلاگ نویسی که در این کارزار شرکت کرده بودند را حداقل سه بار به دادگاه انقلاب احضار کردند.

پروین اردلان، جلوه جواهری، مریم حسین خواه و ناهید کشاورز چند نمونه از این زنان هستند که به اتهام «انتشار اخبار ضد دولت» به ۶ ماه زندان محکوم شدند. این اتهامات بر بنیان دیدگاه های این زنان که در نشریه اینترنتی «زنستان» انتشار می یافت، مطرح شده است.

دستور مقامات برای تعطیلی کانون مدافعان حقوق بشر در ۲۱ دسامبر ۲۰۰۸، نشانه دیگری از تشدید سرکوب آزادی بیان در ایران است. شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۰۲ این کانون را به منظور ارایه خدمات حقوقی رایگان برای کمک به فعالان حقوق بشر و خبرنگاران تاسیس کرد.

XS
SM
MD
LG