لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۰۹

گزارش سیاسی: عراق در ششمین سالگرد حمله نظامی ایالات متحده هنوز با مشکلات زیادی روبروست


ال پسین، خبرنگار صدای آمریکا، پنتاگون

همزمان با ششمین سالگرد حمله نظامی ایالات متحده به عراق، با وجود کاهش خشونت ها و چشم اندازهای امیدوار کننده، این کشور هنوز با معضلات جدی روبروست.

این هفته مصادف با ششمین سالگرد حمله نظامی به عراق است که صدام حسین را سرنگون و یک دموکراسی شکننده را در این کشور مستقر کرد. اما در عین حال تنش های مذهبی قومی، نژادی و فرقه ای را که عامل سال ها خشونت ویرانگر بوده است با خود به همراه آورد.

به نظر می رسد در حالی که عراق شدیدترین خونریزی ها را پشت سر گذاشته و سربازان آمریکا خود را برای ترک این کشور آماده می کنند، برخی کارشناسان نسبت به اعلام پیروزی نهایی هشدار داده اند.

این روزها تقربیاً همه اخبار رسانه هایی که وضعیت عراق را پوشش می دهند حاکی از این است که کلیه تلفات غیر نظامیان، نظامیان و پلیس کاهش یافته، وضعیت اقتصادی رو به بهبود است و مقدمات دور دیگری از انتخابات فراهم شده است و نیروهای ایالت متحده آماده اند تا نقش خود را کمرنگ تر کرده و تا سه سال آینده به طور کامل خاک این کشور را ترک کنند.

لوید آستین، فرمانده کل و نفر دوم ارتش ایالات متحده در عراق می گوید :«ما در چند قدمی دستیابی به امنیت پایا هستیم اما هنوز زمان نیاز داریم. نیروهای ایالات متحده به آموزش نیروهای عراقی ادامه خواهند داد و توان هوایی و دیگر تجهیزات مورد نیاز آنها را فراهم خواهند کرد. هم اکنون بر امنیت بلند مدت مردم عراق بسیار تاکید می شود و برای دستیابی به آن نیروهای امنیتی عراق باید از ظرفیت و توانایی لازم برخوردار باشند و ما این نیازها را برآورده خواهیم کرد. و من اطمینان دارم که این ماموریت در آینده موفقیت آمیز خواهد بود.»

در واقع ماه گذشته پرزیدنت اوباما دستور داد که نیروهای جنگنده ایالات متحده باید تا ماه اوت سال آینده عراق را ترک کنند و سال بعد کلیه نیروهای آمریکا از عراق خارج خواهند شد. رییس جمهوری خاطر نشان کرده است که تا آن زمان باید اهداف آمریکا در عراق تحقق یافته باشد.

وی در این مورد گفته است:«این راهبرد بر بنیان یک هدف روشن تر و قابل دستیابی برای مردم عراق و آمریکا گذاشته شده و آن یک عراق مستقل، با ثبات و خودکفا است.»

طی سال های گذشته در پی افزایش نیروهای ایالات متحده، اتخاذ راهبردهای مبارزه با شورشیان و نیز پیشرفت هایی در ساختار دولت و نیروهای امنیتی عراق، گام های موثری در بهبود وضعیت عراق برداشته شده است اما وین وایت، یک مقام پیشین وزارت امور خارجه و کارشناس موسسه خاورمیانه می گوید:«برای اعلام پیروزی در عراق هنوز خیلی زود است و ممکن است مسیر خروج از عراق به دشواری سالهای اولیه جنگ باشد. ناشناخته های بسیاری وجود دارد و برخی به گونه ای برخورد می کنند که گویا مساله عراق پایان یافته است و ما برنده نهایی جنگ هستیم. اما هنوز پل های بسیاری وجود دارد که باید پشت سر گذاشته شود. من پیش بینی می کنم که دشواری های متعددی پدید خواهد آمد. آیا ممکن است خشونت تا حدی تشدید شود که کنترل آن از دست پلیس ملی و نیروهای ارتش عراق خارج شود و ایالات متحده بار دیگر ناچار به مداخله شود؟»

وایت نسبت به آمادگی نیروهای امنیتی عراق در پذیرش کامل مسئولیت امنیت کشور در سال های آینده اطمینان خاطر ندارد.
وی می گوید اشتباهی که مردم باید از آن اجتناب کنند این است که بر قابلیت نیروهای امنیتی عراق تکیه کنند.

مایکل اوهانون، تحلیلگر موسسه بروکینگر می گوید :«طرح پرزیدنت به احتمال زیاد کارساز خواهد بود. خبر خوب این است که جنگ رو به پایان است و خشونت های سطحی که در سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ شاهد بودیم به طور گسترده ای متوقف شده اند. خوش بینی زیاد هم خطرناک است اما نیروهای عراقی یک سال و نیم دیگر فرصت دارند تا از کمک و آموزش نیروهای نظامی آمریکا بهره مند شوند و این زمان فرصتی خواهد بود تا مشکل کنونی از جمله اختلافات بین اعراب و کردها در شمال و حمله های مداوم گروه های جنگجو نیز حل و فصل شود.»

وی خاطرنشان می کند با وجود چند مورد نگران کننده و عقب نشینی ۵۰ هزار نیروی ایالات متحده از عراق و فلسفه خروج تدریجی نیروها، به احتمال زیاد این طرح کارساز خواهد بود.

مقامات پنتاگون تاکید کرده اند مراحل پیشرفت در عراق هنوز نسبت به سال گذشته شکننده است.

رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا می گوید هنوز مشکلاتی وجود دارد که باید حل و فصل شود. ریشه های دموکراسی در عراق هنوز سطحی است.

وی اخیراً گفته است :«مردم عراق پس از شش سال دشوار و دردناک، چشم انتظار آینده بهتری هستند و با پشت سر گذاشتن دردهای گذشته، آینده بهتری را که در گذشته تجربه نکرده اند پیش رو خواهند داشت. اوضاع هر روز بهتر خواهد شد و مردم عراق مشکلاتشان را بدون استفاده از سلاح و از راه های سیاسی حل و فصل خواهند کرد.»

گیتس می گوید مردم عراق دولت خود را برگزیده اند و رهبرانشان به قانون احترام می گذارند و کشورشان فرصتی یافته است تا پایه های اقتصاد خود را تقویت کند.

در حالیکه عراق شش سال جنگ را پشت سر می گذارد، گیتس پیش بینی می کند با عقب نشینی کامل نیروهای آمریکا، این کشور وضعیت بهتری خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG