لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۹

گزارش هنری: عروسک باربی پنجاه ساله شد


سوزان لوگ، خبرنگار صدای آمریکا

باربی ، معروف ترین عروسک دنیا که در بیش از ۱۵۰ کشور دنیا فروخته می شود امسال پنجاه ساله شد. خالق این اسباب بازی محبوب و معروف، روت هندلر، در سال ۲۰۰۲ درگذشت اما میراث او برای همیشه در اسباب بازی فروشی های دنیا باقی خواهد ماند.

امروز بسیاری از کودکان در سراسر جهان با باربی آشنایی دارند. عروسک مانکن مانندی که گنجه ای پر از لباس های آخرین مد هم به همراه دارد و توسط روت هندلر اختراع شده است که به همراه همسر خود شرکت اسباب بازی فروشی معروف «ماتل» را پایه گذاری کردند.

روت در مصاحبه ای که در سال ۱۹۹۹ با او انجام شد می گوید:« من بارها تماشاگر دخترم باربارا و همبازی هایش بودم که روی زمین با عروسک های کاغذی شده بازی می کردند. این عروسک های مقوایی با لباس های کاغذی که روی بدن آن ها چسبانده می شد ساعت ها وسیله بازی دختر من و بچه های دیگری بود که به خانه ما می آمدند. یک روز من به شوهرم الیوت پیشنهاد کردم که یک عروسک سه بعدی از روی همین الگوی محبوب بچه ها بسازد.»

روت اسم دختر خود باربارا را که به طور اختصار باربی خوانده می شود را بر روی این عروسک تازه گذاشت اما باربی در نخستین ظهور خود در نمایشگاه اسباب بازی های نیویورک در سال ۱۹۵۹ چندان مورد توجه قرار نگرفت.

رابین گربر، نویسنده کتاب « داستان معروف ترین عروسک دنیا و زنی که آن را ابداع کرد» درباره وقایع نمایشگاه نیویورک می نویسد:« اغلب خریداران اسباب بازی در این نمایشگاه را مردها تشکیل می دادند. آن ها هم پس از یک نگاه سرسری به باربی پیش خود می گفتند هیچ مادری حاضر نمی شود یک عروسک پستان دار را برای دخترش خریداری کند ! به این صورت تقریبا هیچ کدام حاضر نشدند این عروسک تازه باربی را به سازندگان آن سفارش دهند.»

اما یک آگهی تلویزیونی برای همیشه زندگی عروسک باربی را عوض کرد. آگهی که در آن یک دختربچه ضمن بازی با یک باربی به او می گوید: « وقتی بزرگ شدم می خواهم مثل تو باشم.»

آن روز وقتی دختر بچه های دیگر از مدرسه های خود مرخص شدند به خانه رفتند و از پدر و مادرهایشان خواستند که برایشان عروسک باربی بخرند. پس از این واقعه سه سال طول کشید تا شرکت اسباب بازی سازی ماتل توانست تمام سفارش های عروسک باربی را که دریافت کرده بود تحویل دهد.

از آن زمان تا امروز، باربی بیش از ۵۰ هویت ملی مختلف پیدا کرده و به بیش از ۱۰۰ حرفه مختلف از جمله پزشک، ورزشکار، هنرمند، نقاش و سیاستمدار اشتغال پیدا کرده است. ماه گذشته باربی یکی از تازه ترین نمونه های عروسک باربی که به شکل انجلا مرکل، نخست وزیر آلمان است را به بازار عرضه کرد.

با این حال بسیاری از مردم معتقدند که عروسک باربی تصویری غلط از زن بودن به دختربچه های در حال رشد و شکل گیری می دهد و آن ها را بی جهت ترغیب می کند که به شکل و ظاهر خود توجهی بیش از اندازه لازم داشته باشند .

گربر نویسنده کتاب باربی با این ادعا مخالف است:« باربی یک فضای خالی برای دختربچه های ایجاد می کند که آن هابتوانند به دلخواه خود آن را پرکنند و ایکاش اسباب بازی های بیشتری وجود داشت که بتواند به اندازه باربی به تخیلات کودکان کمک کند. اگر به بچه ای که با باربی بازی می کند نگاه کنید می بینید که او ضمن بازی خود را در قالب های مختلف می بیند و در خیال خود به اشکال گوناگونی در می آید و این شخصیت ها را آزمایش می کند.»

اما بیش از هرچیز قصه باربی، داستان یک زن تاجر باهوش است که توانست یک عروسک با محبوبیت جهانی را ابداع کند و در کار خود به موفقیت شایانی برسد. داستان روت هندلر.


XS
SM
MD
LG