کین فاراباگ، خبرنگار صدای آمریکا، ایلی نویز
یک آزمایشگاه فیزیک اتمی با قدمت چندین دهه، برای گشودن اسرار کائنات به کمک دانشمندان می شتابد.
« آزمایشگاه ملی شتاب دهنده ذرات اتمی فِرمی»، ۴۰ سال پیش به منظور اکتشاف در اعماق دنیای فیزیک بنیان نهاده شد.
در همین حال یک دستگاه جدید خرد کننده اتم در«سِرن»، سازمان تحقیقات هسته ای اروپا ، برای یک اکتشاف بزرگ که بنا به گفته برخی «ذره خداوند» نامیده می شود، ساخته شده است.
دانشمندان ایالات متحده در آزمایشگاه «فِرمی» واقع در ایالت ایلی نویز، به این ذره بنیادین « هیگز بُسون» می گویند.
لیون لدرمن، برنده جایزه نوبل فیزیک، آن را «ذره خداوند» می نامد. ولی تا کنون هیچکس از وجود یا عدم وجود آن اطمینان ندارد.
تئوری «هیگز بُسون»، این ذره درون اتمی، در صورت اثبات می تواند توضیحی برای وجود جرم ماده ارائه کند.
بنا به گفته رابرت رُزر، یک دانشمند در آزمایشگاه «فِرمی» که برای یافتن «هیگز بُسون» تلاش می کند، هیچ قطعیتی برای اثبات وجود ذره بنیادین « هیگز» وجود ندارد.
وی می گوید :« ما ذرات پروتون و آنتی پروتون را با سرعت بالا به سوی یکدیگر شلیک می کنیم و سعی داریم بفهمیم پس از تصادم چه اتفاقی روی می دهد. تمام این آزمایش ها به این منظور است که به چگونگی خلقت و عملکرد کائنات پی ببریم.»
دانشمندان امید دارند که در آثار به جا مانده از این برخورد های پر سرعت درون اتمی، ردپایی از «هیگز بُسون» پیدا کنند.
وید فیشر که در بخش دیگری از آزمایشگاه «فِرمی» بنام «دی زیرو» فعالیت می کند می گوید :« کاری که ما در این جا انجام می دهیم لزوماً برای رد و یا تایید تئوری هایی ست که به باور عمیق ما، برای توضیح دلیل وجود ما در این جهان، فعل و انفعالات ماده و چگونگی شکل گرفتن کائنات، به آنها نیاز داریم.»
برای ده ها سال، دانشمندان از سراسر جهان برای انجام تحقیقات درون اتمی و یافتن «هیگز بُسون» به این آزمایشگاه می آمدند. ولی در پایان، شاید به دلیل عدم موفقیت آنها در کشف این ذره، بنا شد که این آزمایشگاه در سال ۲۰۱۱ تعطیل شود.
به همین دلیل انتظار می رفت بیشتر فعالیت هایی که در زمینه یافتن «هیگز» صورت می گیرد به «ال اچ سی»، مرکز پیشرفته تصادم هادرُن، در تاسیسات «سِرن» در ژنو منتقل شود.
ایالات متحده تا کنون بیش از ۵۰۰ میلیون دلار صرف این پروژه کرده است و در حال حاضر «ال اچ سی» که در سپتامبر گذشته فعالیت خود را آغاز کرده، به دلیل نتیجه یک تصادف، فعالیت های خود را متوقف کرده است.
این تعطیلی غیر منتظره به آزمایشگاه «فِرمی» که اکنون تنها دستگاه فعال تصادم ذرات اتمی را در دنیا دارد، فرصت می دهد تا کشف ذره بنیادین «هیگز بُسون» را به نام خود ثبت کند.
دانشمندان امید دارند که دولت جدید ایالات متحده، اعطای کمک های نقدی و حمایت خود که در سال های اخیر متوقف شده است را از سر بگیرد.
آزمایشگاه «فِرمی» انتظار دارد که گوشه ای از بسته مشوق اقتصادی پرزیدنت اوباما را به خود اختصاص دهد ولی هیچکس از میزان این کمک ها اطلاعی ندارد.
رُزر و دیگر دانشمندان امیدوارند که میزان این کمک ها برای پیروزی در رقابت اثبات وجود «ذره خداوند» در بُعد زمینی، کفایت کند.