فروشنده ساکن لس آنجلس که متعلقات مهاتما گاندی، رهبر فقید هندوستان را در نیویورک به حراج می گذارد علیرغم دستور یک دادگاه عالی در هندوستان از بازگرداندان این اقلام به هند خودداری کرد.
کوشش های دولت هندوستان برای جلوگیری از حراج یادمان های گاندی که بنا برگفته دولت هند به مردم این کشور تعلق دارد باعث خواهد شد که بهای این اجناس در حراج امروز در نیویورک رکورد بشکند.
یادمان های رهبر فقید هند، متعلق به جیمز اوتیس یک پاسیفیست و مستند ساز ساکن لس آنجلس است و شامل ساعت جیبی زینیت سال ۱۹۱۰ مهاتما گاندی، عینک دور آهنی او، یک جفت صندل چرمی و یک کاسه و بشقاب غذاخوری برنجی می باشد.
تووشار گاندی، نتیجه گاندی که حراج متعلقات گاندی را شرم آور و قابل سرزنش خوانده است در چند ماه گذشته رهبری کمپینی برای جلوگیری از این حراج را به عهده داشته است و ضمن آن که اکیدا خواستار بازگرداندان این اقلام به کشور هندوستان شده است کوشیده است تا از طریق جمع آوری کمک های مالی اقدام به خرید این یادمان ها، پیش از به حراج گذاشتن آن ها، کند.
گاندی که پایه گذار مکتب مدرن پاسیفیسم یا آیین دوری از جنگ بوده است ، در طول مبارزات خود برای استقلال هند از بریتانیا، از خشونت پرهیز کرد. او در ژانویه ۱۹۴۸ توسط یک تندرو هندی ترور شد.
بهای اولیه متعلقات مهاتما گاندی در خانه حراج « آنتیکوروم» در نیویورک بین ۲۰ تا ۳۰ هزار دلار تعیین شده است اما دست اندرکاران معتقدند این کلکسیون تا ده برابر این مبلغ تعیین شده به فروش خواهد رسید
جولیان شرر، رییس خانه حراج آنتیکوروم می گوید:« واقعه حراج یادمان های گاندی یک فرصت کم نظیر و شانسی است که همیشه پیش نمی آید و البته سروصدای های خبری در اطراف آن توجه بیشتری را به آن جلب کرده و باعث بالارفتن قیمت ها می شود
یک دادگاه عالی در دهلی علیرغم عدم قدرت اجرایی در برابر یک شرکت تجارتی در شهر نیویورک دستور توقف این حراج را صادر کرده است. وکیل بنیاد ناواجیوان که کار حفاظت از اموال متعلق به مهاتما گاندی را به عهده دارد در دادگاه روی این مسئله تاکید کرد که به خاطر تعلق این یادمان ها به میراث فرهنگی هند، حکم این دادگاه می تواند در سراسر جهان به اجرا گذاشته شود.
ضیا مودی یک وکیل بین المللی ساکن بمبئی معتقد است این تصمیم دادگاه در هندوستان می تواند بیش از هچیز جنبه سیاسی داشته باشد: با در نظر گرفتن این موضوع که ما در حال حاضر در هندوستان در جریان انتخابات قرار داریم (انتخابات ملی هند در آپریل سال جاری )عدم طرح چنین موضوعی و برپایی چنین دادگاهی می تواند شرایط منفی برای برخی از سیاستمداران بوجود آورد. درمقابل دادگاه مشابهی در ایالات متحده می تواند نتایجی کاملا متفاوت به همراه داشته باشد.
هرچند قراری مبنی بر طرح این مسئله در دادگاه های ایالات متحده گذاشته نشده است اما عکس العمل های منفی در هندوستان در رابطه با این حراج موجب شده است تا وزیر امورخارجه هند بکوشد تا از طریق روابط دیپلماتیک بین دو کشور از انجام این حراج جلوگیری کند.
اوتیس، فیلمساز صلح جوی ساکن لس آنجلس که متعلقات گاندی را در طول سال ها از حراج های دیگر و نیز از اعضای خانواده این رهبر فقید خریداری کرده است می گوید او این زمان را برای حراج انتخاب کرده است تا تبلیغات اطراف آن انگیزه ای شود برای باراک اوباما رییس جمهور آمریکا که در سیاست های خود راه های مسالمت آمیز و صلح جویانه ای را پیش بگیرد.
این کلکسیونر هم چنین به خبرنگاران گفت که مقامات کنسولگری هند در نیویورک در حال حاضر در صدد به دست آوردن دستور دستگیری او هستند. آن ها هم چنین اوتیس را تهدید کرده اند که چنانچه از برگزاری حراج خودداری نکند نام او در فهرست پلیس بین الملل ( اینترپول) قرار خواهد گرفت و او از این پس برای همیشه از سفر به هندوستان محروم خواهد شد: « آن ها به من گفته اند که اگر به هندوستان بروم مرا در آنجا به زندان خواهند انداخت. اما من دنباله رو گاندی هستم و به راه های صلحجویانه خودم ادامه خواهم داد
قرار است تا تمام عواید این حراج به سازمان های صلح اهدا شود اما اوتیس می گوید او حاضر است این حراج را در آخرین لحظه لغو کند به شرط آن که دولت هند بودجه بهداشت عمومی خود در داخل مملکت را به پنج برابر بودجه کنونی برساند و شرط دوم هم این است که متعلقات به حراج گذاشته شده در یک تور« روز جهانی علیه خشونت » به کمک دولت هند به نمایش گذاشته شود