گرگ فلاکوس، خبرنگار صدای آمریکا، ال پاسو، تگزاس
مبارزه فیلیپ کالدرون، رییس جمهوری مکزیک، علیه قاچاق مواد مخدر به بالا گرفتن امواج خشونت در این کشور، به ویژه در شهرهای مرزی همچون جاوارز منجر شده است.
در سال گذشته تنها در شهر جاوارز بیش از ۱۶۰۰ تن به قتل رسیده اند. در همین حال پرونده های متعددی مبنی بر ناپدید شدن افراد وجود دارد و دوستان و بستگان این افراد در هراسند که سرانجام این افراد هرگز معلوم نشود.
علیرغم تلاش دولت برای محدود کردن قدرت باندهای مافیایی و قاچاقچیان مواد مخدر، خشونت همچنان در جاوارز ادامه دارد.
در روزهای اخیر چندین جسد بدون سر در خیابان های این شهر پیدا شده است و علائم تهدیدآمیز علیه پلیس محلی که با قاچاقچیان مواد مخدر مبارزه می کند، در سرتاسر شهر به چشم می خورد.
وجود فضای رعب و وحشت فعالیت های جیمی هرولا، یکی از ساکنین شهر ال پاسو را خدشه دار کرده است.
وی که سال ها پیش «انجمن فرا مرزی دوستان و بستگان افراد گمشده» را بنیان نهاد، هم اکنون خود را کاملا دست تنها می بیند.
او می گوید: «مردم ما، بستگان این افراد مفقود الاثر که اکثرا در سال های ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۲ ناپدید شده اند، هنوز از مافیا وحشت دارند.»
هرولا که اکنون ۷۹ سال دارد و تا حدودی توانایی جسمی خود را از دست داده است، هنوز هم گاهی دست به خطر می زند و از مرزهای مکزیک به مقصد جاوارز گذر می کند. ولی با این حال می بیند که دیگر از حمایت قدیم برخوردار نیست.
او می گوید افرادی که در گذشته از نزدیک با وی همکاری می کردند، دیگر با او تماس نمی گیرند و حتی بعضی از بستگان خود وی نیز به دلیل ترس، از او دوری می جویند.
هرولا با تاکید بر این که او و دیگر همکارانش در این انجمن، هیچ خطری برای باندهای قاچاق مواد مخدر ندارند می گوید: «ما به هیچ عنوان بازجویی و تحقیق نمی کنیم. ما فقط می خواهیم بقایای بازمانده از این افراد را پیدا کنیم تا شاید به بی خبری مادران، همسران و بستگان این افراد از سرانجام آنها پایان دهیم.»
مقامات مکزیکی بقایای ده ها تن از این افراد را در گورهای مخفی پیدا کرده اند و با انجام آزمایش «دی ان ای» قصد دارند هویت این افراد را آشکار کنند. ولی بسیاری از خانواده های این اشخاص، به دلیل ترس و یا بی اعتمادی به این مقامات، از هرگونه تماس با آنها خودداری می کنند.
هاوارد کمپبل، استاد دانشگاه تگزاس در ال پاسو می گوید بنا به گفته اعضای این انجمن ها، بسیاری از آدم ربایان و تبهکاران در لباس پلیس و ارتش فعالیت می کنند.
وی ادامه می دهد :«باور عموم بر آن است که برخی از اعضای پلیس و ارتش به فساد کشیده شده و به یک بازوی محافظ برای باندهای مافیایی و قاچاقچیان تبدیل شده اند. ولی اثبات این امر در اکثر پرونده های موجود بسیار دشوار است.»
بنا به گفته کمپبل، با وجود نفوذ آدم ربایان در نیروهای نظامی و حضور آنها با لباس های مبدل، دلیل بدبینی مردم مکزیک کاملاً موجه است.
او می گوید :«تجارت مواد مخدر آنچنان رشد و گسترش یافته است که مانند یک اژدهای چند سر در تمام جوانب جامعه مکزیک نفوذ کرده است.»
آشکار شدن فساد یکی از مقامات پلیس که بسیار مورد اعتماد جیمی هرولا بود، به یاس و ناامیدی شدید وی منجر شده است.
او می گوید :«همان رییس پلیسی که مامور تحقیق پیرامون فعالیت های تبهکارانه بود، به دلیل ارتباط با مافیا روانه زندان شده است.»
هرولا همچنان به دنبال اشخاصی است که در مورد افراد مفقود الاثر اطلاع رسانی کنند. ولی تنها پاداش این عمل، رضایت معنوی خواهد بود.
با وجود یاس و خطرات بسیار، هرولا همچنان برای رسیدن به آرمان هایش به آن سوی مرزهای مکزیک سفر می کند.
او می گوید :«از همان روز اول از خطرات آن آگاه بودم ولی دیگر به این ترس ها عادت کرده ام. به جایی رسیده ام که از خود می پرسم دیگر با زندگی چه کار می خواهم بکنم؟ تنها صحبت کردن در مورد این که اوضاع باید چگونه باشد و مردم چه کار باید بکنند، کفایت نمی کند. باید دید که من چه کار می توانم انجام دهم.»