لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۷

گزارش هنری: جشنواره سینمایی پان آفریقا چهل ساله می شود


فید تامپسون، خبرنگار صدای آمریکا، قطر

جشنواره فیلم و تلویزیون پان آفریقا روز شنبه در پایتخت بورکینا فاسو، اوگادوگو با ارائه صدها فیلم از سراسر این قاره آغاز به کار خواهد کرد.

این جشنواره ۴۰ سال پیش برای نخستین برگزار شد.

فیلیپ ساوادوگو که در حال حاضر در مقام وزیر فرهنگ برکینافاسو خدمت می کند به مدت ۱۵ سال سمت ریاست این جشنواره سینمایی را به عهده داشته است:« گروه ما به دنبال یک موضوع جالب توجه بود تا بتواند در ادامه فسیتوال هنری سیاهان آفریقا به پیشبرد فرهنگ آفریقایی کمک کند. آن ها در سال ۱۹۶۹ یک نمایش یک هفته ای فیلم را به صورت جشنواره کوچکی آغاز کردند. بعدها در دهه ۷۰ میلادی فسپاکو به عنوان یک انستیتوی فرهنگی نمایش فیلم توسط دولت بروکینافاسو شناخته شد

ساوادوگو می گوید تا آن تاریخ، آفریقای مستقل خود را بر روی پرده سینما ندیده بود: « در آن زمان ما خود را از دریچه نگاه فیلمسازان غربی تماشا می کردیم. به ویژه زندگی سیاهان آمریکا. بعدها با تشویق و ترغیب فیلمسازان آفریقایی، این فیلمسازان توانستند جنبش جداگانه خود را نیز به آن اضافه کرده و کم کم این جشنواره را به صورت امروزی آن درآورند

فسپاکو کار خود را با چند فیلم از۵ کشور در غرب آفریقا آغاز کرد. امروز بیش از ۲۸ کشور آفریقایی صدها فیلم از ساخته های خود را دراین فستیوال عرضه می کنند.

در میان این فیلم ها علاوه بر فیلم های داستانی و مستند های بلند و کوتاه، فیلم هایی نیز از فیلمسازان آفریقایی در مهاجرت به نمایش گذاشته می شود.

عیسی تراور یک کارگردان و تهیه کننده است که توانست ۶ جایزه مختلف برای ساختن فیلمی در باره مردم سفید مو و سرخ چشم ( زال ) در آفریقا دریافت کند ضمن اشاره به اهمیت این فستیوال معتقد است که این جشنواره توانسته است نسلی از فیلمسازان آفریقایی را به سینمای جهان عرضه کند.

در چهلمین سالگرد جشنواره سینمایی فسپاکو، امسال، این جشنواره به تقدیر از فیلمسازان آفریقایی در مهاجرت پرداخته است و هم چنین فیلم های برندگان این رده بندی را در طول سال های گذشته به نمایش خواهد گذاشت. جایزه ویژه این جشنواره « اسب نر ینگا» امسال به فیلمی داده خواهد شد که به بهترین نحو توانسته است واقعیات آفریقا را به نمایش بگذارد

امسال هم چنین جشنواره به قدردانی از یکی از مستعد ترین هنرمندان آفریقا، اوساما سمبنی، نویسنده و کارگردانی که فیلم هایش از مسائل سیاسی اجتماعی خاص قاره آفریقا برخوردار است خواهد پرداخت . این فیلمساز برجسته که در سال ۲۰۰۷ درگذشت در فیلم های ساخته دهه۶۰ میلادی خود در آفریقا توانست آگاهی های تازه ای در رابطه به جامعه آفریقا به وجود آورد و نیروی برانگیزنده ای بوده است برای فیلمسازان جوان آینده . فستیوال علاوه بر نمایش گزینه ای از فیلم های سمبنی، خیابانی را هم به اسم او نامگذاری خواهد کرد.

با این وجود آینده سینمای آفریقا از آنجایی که این سینما هنوز به یک صنعت فیلمسازی مبدل نشده است نا مشخص است. دست اندرکاران فستیوال معتقدند که دولت ها در کشورهای غرب آفریقا نیز چون کشورهایی مراکش و تونس در سرمایه گذاری برای پیشبرد فیلمسازی در آفریقا شرکتی مستمر داشته باشند.

کشورهای مراکش و تونس امروز به عنوان دو کشور تهیه فیلم شناخته می شوند اما چنانچه همین روند در کشورهای دیگر آفریقا دنبال نشود، سینمای آفریقا می تواند در انتظار روزهایی سخت تر و آینده ای نامعلوم باشد.

در جشنواره سینمای فسپاکوی ۲۰۰۹فیلم های ارسال شده از کشورهای شمال آفریقا از کشورهای جنوبی به مراتب بیشتر است. از میان شانزده فیلم ارسالی به این جشنواره ۹ فیلم از کشور مراکش است و اغلب فیلم های کوتاه نیز از کشورهای شمالی هستند.

XS
SM
MD
LG