لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۹

گزارش: بودجه فدرال آمریکا و انتخاب های دشوار


پرزیدنت باراک اوباما صبح امروز رئوس کلی بودجه سه هزار و پانصد و پنجاه میلیارد دلاری سال مالی دو هزار و ده را در اختیار کنگره آمریکا قرار داد. این طرح پیشنهادی بزرگترین برنامه صرف بودجه در تاریخ آمریکاست. در این طرح بودجه یک هزار و هفتصد و پنجاه میلیارد دلار میلیارد کسری بودجه مرتبط با سال مالی دو هزار و نه پیش بینی شده است.

کاخ سفید و مقامات مسئول می گویند تخصیص ششصد و سی و چهار میلیارد دلار برای اصلاحات در سیستم بهداشت و درمان آمریکا و کاهش هزینه بعضی برنامه ها از جمله بودجه جنگ از اهداف این طرح بودجه است.

برنامه های زیربنایی برای بهبود و توسعه بهداشت و درمان، آموزش، و انرژی سه ستون اصلی نخستین طرح بودجه یکصد و سی و چهار صفحه ای سال مالی دو هزار و ده رییس جمهوری آمریکا است.

کاخ سفید معتقد است از طریق ایجاد یک صندوق ذخیره به ارزش ششصد و سی و چهار میلیارد دلار طی برنامه ای ده ساله بیش از چهل و شش میلیون آمریکایی فاقد بیمه درمانی را صاحب بیمه کرده و هزینه خدمات درمانی را برای مردم کاهش خواهد داد.

بخش عمده ای از هزینه این برنامه از لغو معافیت های مالیاتی دولت جرج بوش برای افراد با درآمد بیش از دویست و پنجاه هزار دلار و کارآمد کردن نظام اداری بهداشت و درمان تامین می شود.

در بخش آموزش رییس جمهور مشوق های جدیدی را برای کیفیت عمکلرد معلمان پیشنهاد می کند و هزینه هایی را برای برنامه های جدید آموزشی و توسعه مدارس در نظر گرفته است.

رییس جمهور از کنگره خواسته است لایحه ای را با هدف کنترل گازهای آلاینده و توسعه برنامه های انرژی های تجدید پذیر به تصویب برساند و معافیت های مالیاتی چشمگیری را برای سرمایه گذاران در این برنامه ها پیش بینی کرده است.

بنا به گزارش ها احتمال درخواست دویست و پنجاه میلیارد دلار دیگر کمک به سیستم مالی بحران زده آمریکا در طرح بودجه مطرح شده است.

کسری بودجه پیش بینی شده در رئوس طرح بودجه سال مالی دو هزار و ده معادل بیش از دوازده درصد از تولید ناخالص ملی آمریکا است. رییس جمهور وعده کرده است طی چهار سال آینده این کسری را به نصف تقلیل می دهد.

در طرح بودجه سال مالی آتی هزینه های جنگ عراق حدود صد و سی میلیارد دلار برآورده شده است. این ده میلیارد دلار کمتر از بودجه سال مالی جاری است و پیش بینی شده است سال دو هزار و یازده هزینه جنگ به پنجاه میلیارد دلار سقوط کند.

کنگره پیشاپیش بیش از هفتاد میلیارد دلار برای جنگ عراق و افغانستان تخصیص نداده است و رییس جمهور باید درخواست بودجه اضافی جداگانه ای را ارائه دهد.

کاهش نیروهای آمریکا در عراق که انتظار می رود در سخنرانی روز جمعه رییس جمهور در پایگاه تفنگداران دریایی آمریکا در کارولاینای شمالی موسوم به کمپ لجون مطرح شود بخشی از تلاش ها برای کاهش کسری بودجه است.

گفته می شود رییس جمهور طرحی برای خروج نیروهای رزمی طی نوزده ماه را در نظر دارد. رییس جمهور همچنین وعده کرده است بودجه برنامه های نظامی مرتبط با دوران جنگ سرد را قطع کند.

سال مالی در آمریکا از اول اکتبر آغاز می شود و جزئیات نخستین طرح بودجه رییس جمهور در ماه آوریل روشن خواهد شد. پیشاپیش جمهوریخواهان در کنگره لب به انتقاد گشوده اند.

بعضی تحلیلگران با توجه به افزایش نیروها در افغانستان همزمان با خروج آنها از عراق و هزینه های خروج نیروها از عراق بعید می دانند صرفه جویی چشمگیری را شاهد باشیم. اما، کاخ سفید می گوید هزینه های خروج نیروها از عراق را در طرح پیشنهادی بودجه در نظر گرفته است.

مقامات پنتاگون پیش بینی می کنند حدود چهل تا پنجاه هزار نیروی مسول آموزش نیروهای عراقی و حفظ امور امنیتی تا پایان سال دو هزار و یازده در عراق خواهند ماند.

اما، ننسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان آمریکا، در مصاحبه ای تلویزیونی در پاسخ به این پرسش که آیا حدود پنجاه هزار نیرو در عراق می مانند گفت فکر می کند کمی بیش از یک سوم این تعداد حدود پانزده تا بیست هزار نیرو در عراق خواهند ماند.

بودجه سال مالی جاری پنتاگون ششصد و دوازده میلیارد دلار است. این بزرگترین بودجه امور دفاعی از جنگ دوم جهانی است و در سایه کسری بودجه و بحران اقتصادی در کنگره، کاخ سفید، و پنتاگون اتفاق نظر نسبی درباره کاهش این بودجه پدید آمده است. توقف برنامه تولید هواپیماهای فوق پیشرفته استراتژیک اف بیست و دو و کاهش بودجه حدودا ده میلیارد دلاری سپر دفاع موشکی در صدر لیست کاهش بودجه قرار دارد. آژانس دفاع موشکی با دعوت از کارشناسان برجسته در حال بررسی میزان کارآیی برنامه استقرار سپر دفاع موشکی در جمهوری چک و لهستان است که هدف از آن جلوگیری از تهدید بالقوه موشکی ایران عنوان میشود.

دیروز در نشستی در کنگره، فیلیپ کویل، مدیر پیشین آزمایش و ارزیابی وزارت دفاع، احتمال دست زدن ایران به یک حمله موشکی به اروپا یا آمریکا را خودکشی ایران توصیف کرد و گفت بعید می داند تهران چنان بی پروا باشد که به چنین خودزنی دست بزند و در انتظار واکنش غرب بنشیند چرا که چنین حملات موشکی پاسخی را بدنبال خواهد داشت.

فیلیپ کویل در گزارش اش به اعضای کنگره انتخاب مکان رادار و موشک های رهگیر در جمهوری چک و لهستان را نیز به پرسش گرفت. کویل هفته گذشته دو روز رابا ژنرال پتریک اورایلی، مدیر جدید آژانس دفاع موشکی، و اعضای آژانس ملاقاتکردودیدگاههای خود را باآنهادر میان گذاشت.

دیروز، دنیس بلیر، مدیر اطلاعات ملی، هم در نشست دیگری در کنگره بود. آقای بلیر با اشاره به اینکه رژیم ایران به آمریکا به عنوانیک دشمن و تهدید می نگرد به قانونگذاران گفت سیاست های منطقه ای ایران در کنار تلاش ها برای توسعه دو مولفه عمده دستیابی به قابلیت تولید جنگ افزار هسته ای یعنیغنیسازیاورانیوموبرنامههایموشکی بسیاری از حکومت های منطقه از ریاض تا تل آویو را هراسان کرده است.

مدیر اطلاعات ملی تصریح کرد تهران دست کم تولید جنگ افزارهای هسته ای قابل پرتاب را به عنوان یک گزینه در نظر دارد اما، گفت روشن نیست که ایران آزمایش تولید کلاهک اتمی را ازسرگرفته باشد.

XS
SM
MD
LG