لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۶

گزارش علمی: استفاده از هنر در راه علم و دانش


شلی شلندر، خبرنگار صدای آمریکا، کلورادو

چرا هوا وجود دارد؟ بنا به گفته بیل کزبی، کمدین و طنزپرداز محبوب تلویزیون، دلیل وجود هوا این است که توپ های والیبال را با آن پر کنیم!

چرا ماه به دور زمین می گردد؟ جی لنون، مجری برنامه تلویزیون پاسخ می دهد ماه به دور زمین می گردد زیرا می خواهد آن طرف دیگر زمین را ببیند!

وقتی مسائل علمی با شوخی و طنز مطرح می شوند معمولاً با خنده و تحسین بینندگان مواجه می شوند ولی اگر دانشمندان واقعی در مورد این مسائل توضیح می دهند اکثر آمریکاییان کانال تلویزیون را عوض می کنند.

توضیحات یک دانشمند در مورد اثرات مخرب دی اکسید کربن بر روی گرمایش زمین بسیاری را به خمیازه می اندازد ولی شیوه باز گویی این مسئله توسط میشل السورت نتیجه کاملاً متفاوتی دارد.

السورت معلم و طراح رقص در دانشگاه کلورادو است. صحنه ای که او و سایر رقصندگان به همبرگری که به قربانگاه می رود تعظیم و کرنش می کنند با تشویق و خنده تماشاچیان روبرو می شود.

آنها همراه با آهنگی که پخش می شود، توضیح می دهند چگونه دی اکسید کربن باعث تغییرات آب و هوایی می شود و اینکه کربن به تنهایی آن قدرها هم بد نیست.

او به جمعیت توضیح می دهد چگونه مصرف مواد کربنی باعث افزایش گازهای گلخانه ای می شود و آنها را از خطرات روزافزون این مشکل آگاه می کند.

جیسون نف، دانشمند هواشناسی در دانشگاه کلورادو می گوید نمایش السورت تنها جنبه سرگرمی و تفریح ندارد. او با افتخار می گوید اطلاعات علمی مطرح شده در این نمایش آن قدر دقیق است که هر کارشناس حاضر در جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد.

به تازگی شمار روز افزونی از دانشمندان و هنرمندان گرد هم می آیند تا نمایش های زنده و دقیقی را در مورد مسائل علمی طراحی و اجرا کنند.

السورت بر این باور است که این همکاری ها می تواند به یافتن راهکارهای موثرتری برای تغییرات آب و هوایی منجر شود.

امروزه دوستداران اپرا دیدگاه متفاوتی نسبت به انرژی نهفته در درون ذرات اتم دارند.

در اپرای «دکتر اتمیک»، خوانندگان نقش دانشمندانی را بازی می کنند که سراسر شب را کار می کنند تا اولین بمب اتمی برای آزمایش آماده شود.

در این اپرا از اطلاعات حقیقی که در اسناد غیرمحرمانه منتشر شده است استفاده می شود و بیان می کند چگونه ایالات متحده برای پایان دادن به جنگ جهانی دوم، به خلق این سلاح ویرانگر و مهیب دست زد.

در متن این اپرا از اشعاری استفاده شده که مورد توجه و تحسین دانشمندان قرار گرفته است. دانشمندان همیشه با این ترس که اختراع آنها به جای پایان دادن به جنگ می تواند منجر به نابودی جهان شود، مواجه هستند.

در حالی که نمایشنامه هایی مانند «دکتر اتمیک» از مشکلات و تضادهای تکنولوژی پرده بر می دارند، برخی دیگر مانند نمایش تک نفره لن بارون، به جنبه مسرت بخش و جذاب دانش می پردازند.

نمایش لن بارون از زندگی آلبرت انشتین، فیزیکدان مشهور پرده بر می دارد.

گرچه محتوای این نمایش گاهی عامیانه به نظر می رسد، ولی تحقیقات موشکافانه بارون در مورد زندگینامه این دانشمند به نام حاوی پیامی بسیار جدی است.

امروزه تعداد دانش آموزان آمریکایی که به تحصیل ریاضیات و علوم پایه مشغولند، روز به روز کمتر می شود. بنا به گفته بارون یکی از دلایل این امر آن است که آموزگاران ذهن این افراد را با دریایی از اطلاعات پر می کنند ولی در قلب آنها هیچ اشتیاقی ایجاد نمی کنند.

بارون در این باره می گوید :« بنا به گفته انشتین، شما برای آموزش افراد، با حل یک معادله شروع نمی کنید. بلکه باید اول با یک داستان ذهن آنها را آماده کرد. اگر از همان ابتدا مغز آنها را با اطلاعات پر کنید، خواه در مورد علم و یا در مورد هر موضوع دیگر باشد، توجه هیچکس را جلب نخواهید کرد. باید حس کنجکاوی و شوق اکتشاف را در آنها برانگیخت و داده ها در جای خود قرار خواهند گرفت.»

اگر به دانش آموزان اجازه داده شود تا حقایق علمی را توسط برنامه های هنری به ذهن بسپارند، درک عمیق تری نسبت به این مفاهیم خواهند داشت.

وی امیدوار است که برای آمیزش حقایق خشک علمی با لطافت و زیبایی هنر، دانشمندان و هنرمندان بیشتری با یکدیگر همکاری کنند. امری که به نظر می رسد در حال وقوع باشد.

در حال حاضر «بنیاد ملی دانش» و بسیاری از کمپانی های هنری از این گونه فعالیت ها و آموزش های غیر سنتی حمایت می کنند.

XS
SM
MD
LG