لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۶

گزارش هنری: نگاهی به فیلم هایی که بخت ربودن جوایز اسکار را دارند


حدس و گمان در مورد این که کدام فیلم خواهد توانست جایزه اسکار بهترین فیلم سال را از آن خود سازد بی شباهت به یک بازی قمار رولت نیست. در این مورد باید تعداد کل نامزدهای این جایزه را در نظر گرفت ، سپس این که آیا کسی در میان هنرپیشگان و دست اندرکاران این فیلم ها پیش از این جایزه اسکار را از آن خود ساخته است یا نه؟ هم چنین موضوع داستان فیلم و اهمیت مسئله ای که در آن مطرح شده است ، حتی جو سیاسی موجود می تواند از عوامل مهم و موثر در انتخاب فیلم سال جوایز اسکار باشد.

فیلم «میلیونر زاغه نشین » داستان زندگی الیور تویست مانند یک پسربچه مسلمان و کم سواد اهل مومبای است که تمام پاسخ های یک مسابقه هوش تلویزیونی را از طریق سختی های زندگی در کوچه پس کوچه های مومبای آموخته است. حال بد نیست نگاهی هم به فیلم های برنده سال های پیش بیاندازیم تا بتوانیم عواملی را که منجر به انتخاب فیلمی برای نامزدی و دریافت جایزه اسکار می شود بهتر بشناسیم.

هر چند هر یک از پنج فیلم نامزد جایزه اسکار امسال ، آثاری هنری ومنحصر به فرد محسوب می شوند اما در طول سال ها ، فیلم هایی که از تم های مشابهی برخوردار بوده اند همواره مورد توجه رای دهندگان جوایز اسکار بوده اند.

فیلم « میلیونر زاغه نشین» ماجرای یک پسربچه فقیر زاغه نشین است. پسربچه ای که در چایخانه یک اداره به کار اشتغال دارد و به صورتی غیر قابل تصور فرصتی می یابد تا برای برنده شدن یک ثروت یک میلیونی، در یک مسابقه هوش تلویزیونی محبوب و پرتماشاگر شرکت کند. این فیلم شباهت های داستانی با فیلم برنده اسکار « راکی » دارد که در سال ۱۹۷۷ برنده جایزه بهترین فیلم سال شد.

راکی هم داستان بوکس باز جوانی بود که با مشقت فراوان خود را به مرحله مسابقات بوکس قهرمانی می رساند و پس از برنده شدن دل دختر داستان را نیز به دست می آورد.

بسیاری فیلم« وضعیت غریب بنجامین باتن» را با فیلم برنده اسکار سال ۱۹۹۵ ، فارست گامپ با شرکت تام هنکس مقایسه می کنند. فیلمنامه هر دو فیلم توسط اریک راث نوشته شده است. قهرمان هر دو داستان افرادی غیرمعمولی و حتی عجیب محسوب می شوند. بنجامین باتن به شکل یک نوزاد پیر به دنیا آمده و با مرور زمان جوان و جوان تر می شود.

فارست گامپ از ناتوانی روحی رنج می برد و به اصطلاح عقب مانده است. هر دو مرد در طول زندگی طولانی خود به زنی دل می بندند که دسترسی به آن ها به ندرت ممکن است. هر دو توسط مادر های بدون شوهر بزرگ شده اند و هردو آزادی خود را در سفرهای دوردست دریایی باز می یابند و با چشم هایی جستجوگر و کنجکاو به زندگی نگاه می کنند.

فیلم « میلک» یکی دیگر از نامزدهای جایزه اسکار بهترین فیلم سال با شرکت شاون پن با فیلم « گاندی» برنده جایزه اسکار بهترین فیلم سال ۱۹۸۳ با شرکت بن کینزلی مقایسه شده است. زندگی یک مرد معمولی که به مبارزه در راه حق فراخوانده می شود. فیلم گاندی یک وکیل مدافع هندی در کت و شلوار انگلیسی را نشان می دهد که بی عدالتی ها و تبعیضاتی که در آفریقای جنوبی شاهد آن بوده است او را بر می انگیزد که به هندوستان بازگردد و در آنجا رهبری مردم خود را برای رسیدن به آزادی و استقلال به عهده بگیرد. هاروی میلک شخصیت اول فیلم میلک هم که تا آن زمان به صورت یک تاجر موفق در نیویورک زندگی می کرده به شهر دورافتاده سن فرانسیسکو مهاجرت می کند. او نیز متحول می شود و با قبول هویت همجنسگرای خود به فعالیت سیاسی و مبارزه برای احقاق حقوق مردان و زنان همجنسگرا می پردازد.

فیلم هایی با تم هولوکاست در طول سالیان در میان رای دهندگان جوایز اسکار از محبوبیت خاصی برخوردارند. فیلم فهرست شیندلر در سال ۱۹۹۴ اسکار بهترین فیلم سال را از آن خود ساخت. اما البته فیلم « کتابخوان» با شرکت کیت وینسلت و رالف فینس فقط درباره هولوکاست نیست. این فیلم که وقایع آن در دوران جنگ دوم جهانی در آلمان اتفاق می افتد درباره احساس گناه جمعی یک ملت در رابطه با عملکردهای دولت خود است. تماشاگر در ابتدای این فیلم با مسئله گناه و خیانت روبروست اما تمرکز فیلم روی شخصیت محوری آن است که خود نه یک قربانی بلکه یک مرتکب جرم است و این که آنچه او به عنوان وظیفه در دوران جنگ انجام داده است درنهایت جنایاتی است قابل مجازات.

فیلم کتابخوان شباهت های ویژه ای به فیلم آلمان « زندگی دیگران» دارد که درسال ۲۰۰۷ جایزه بهترین فیلم خارجی سال را از آن خود ساخت. ماجرای فیلم زندگی دیگران در آلمان شرقی اتفاق می افتد و مردی که به عنوان مامور اطلاعات برای دولت به خدمت اشتغال دارد با کمکرسانی به گروهی از فعالین سیاسی مخالف شغل خود را از دست می دهد و به مقام یک نامه رسان دولتی تنزل پیدا می کند.

پنجمین و آخرین نامزد جایزه اسکار بهترین فیلم سال «فراست نیکسون» است که با فیلم مستند « وقتی پادشاه بودیم» درباره زندگی و مسابقات بوکس محمد علی مقایسه شده است. دو جوانک خوش بیان و خوشقیافه، دیوید فراست و محمد علی که هیچکدام جدی گرفته نمی شوند و قرار است تا با دو شخصیت ، یکی رییس جمهوری منفور و کنار گذاشته شده ، ریچارد نیکسون، و یک قهرمان نه چندان دوست داشتنی، جورج فورمن در شرایط بخصوصی روبرو شوند. هر دو فیلم در دوران دهه ۷۰ میلادی ساخته شده اند. فیلم وقتی پادشاه بودیم در سال ۱۹۹۷ به عنوان بهترین مستند سال شناخته شد. در نهایت هر دو جوان آن دوران، محمدعلی و دیوید فراست از این ماجراها به صورت قهرمانانی فنا ناپذیر بیرون آمدند و نام خود را در تاریخ به ثبت رساندند.

XS
SM
MD
LG