لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۳

گزارش علمی: واکنش جهانی به بیماری ایدز و نادیده گرفتن نیاز کودکان   


جو دی کاپوا، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

نتایج یک گزارش جدید حاکی از آن است که واکنش جهانی در قبال مبارزه با ویروس اچ آی وی و ایدز، بر طرف کردن نیازهای میلیون ها کودک و خانواده هایشان را نادیده انگاشته است.

در این گزارش بر لزوم مبارزه با ویروس اچ آی وی و ایدز، فقر و ناامنی غذایی و نابرابری اجتماعی توصیه شده است.

این گزارش که تحت عنوان « حقایق خانگی : رویارویی با واقعیت های زندگی کودکان، ایدز و فقر» منتشر شده، ثمره تحقیق دو ساله ائتلافی از پژوهشگران مستقل، سیاستگزاران و فعالانی است که این پژوهش را ابتکار آموزش پیرامون بیماری ایدز، ویروس اچ آی وی و کودکان نامیده اند.

جیم یونگ کیم، یکی از مدیران این ائتلاف و مدیر مرکز بهداشت و حقوق بشر اف اکس بی در دانشگاه هاروارد می گوید :« این یک گزارش جهانی است ولی ما اساساً بر کشورهای جنوب صحرای آفریقا که با اپیدمی حاد بیماری ایدز مواجه اند، تمرکز کرده ایم.»

بر اساس یافته های این گزارش، خانواده ها بهترین شرایط درمانی را برای کودکان فراهم می کنند و با وجودی که تا حدود ۹٠ درصد هزینه های درمان را متحمل می شوند، از سوی دولت های خود کمک های مالی بسیار اندک دریافت کرده و یا گاه هیچ کمکی دریافت نمی کنند.

این گزارش در ضمن نتیجه گیری کرده است که فقر شدید مانعی برای افزایش خدمات مبارزه با ایدز محسوب می شود و در حالی که میزان ابتلا به ویروس اچ آی وی غالباً بین زنان و دختران در بالا ترین حد قرار دارد، اقدام جدی و کافی برای تامین شرایط اجتماعی و استاندارد های لازم صورت نگرفته و این امر آنها را در وضعیت آسیب پذیری قرار داده است.

کیم می گوید :« در حالی که درمان و پیشگیری از ایدز، رویکرد خدمات درمانی در کشورهای در حال توسعه را متحول کرده است، با این حال کماکان اتخاذ مواضع جدید ضروری است. تغییر مسیر مبارزه با ایدز و ارایه خدماتی که با شرایط خانواده ها و شهر هایشان، به ویژه در مناطقی که این بیماری تلفات بسیاری بر جا گذاشته است، می تواند برای فقیرترین و آسیب ترین اقشار جامعه مخصوصاً کودکان و خانواده هایشان انگیزه ایجاد کند.»

این پژوهش دو ساله به طور ویژه بر میزان ابتلا به ویروس اچ آی وی بین کودکان متمرکز شده است.

وی می گوید :« آمار نشان می دهد در جمعیتی معادل ۲ میلیون کودک مبتلا به اچ آی وی، بیش از ۹۰ درصد آنها این ویروس را پیش و یا به هنگام تولد از مادر خود دریافت کرده اند. با این حال در کشور های کم درآمد، از هر سه زن باردار مبتلا به اچ آی وی، تنها یک نفر از درمان مورد نیاز به منظور پیشگیری از انتقال ویروس به نوزاد برخوردار است. داروهای ضد رترو ویروسی که به نجات جان نوزادان مبتلا به اچ آی وی کمک می کند، تنها در اختیار تعداد بسیار اندکی قرار می گیرد.»

کمتر از ده درصد کودکانی که از زنان مبتلا به اچ آی وی متولد می شوند، پیش از سن دو ماهگی مورد آزمایش قرار می گیرند.

بنا به یافته های این گزارش، بیشتر این کودکان که به اصطلاح «یتیمان ایدز» نامیده می شوند، از داشتن یکی از والدین و یا بستگانی که بتوانند برای درمان آنها اقدام کنند، محرومند و حتی در صورت وجود این مراقبان احتمالی، اغلب آنها به خدمات ابتدایی برای رفع نیازهای این کودکان دسترسی ندارند.

کیم میگوید :« هم اکنون منابع درمانی و مالی مورد نیاز در اختیار این خانواده ها قرار نمی گیرد و در مناطقی که شیوع بیماری بسیار حاد است، خانواده ها و نهاد های محلی بدون کمک دولت، حدود ۹۰ درصد هزینه های مالی خدمات به کودکان مبتلا را متحمل می شوند.»

در کشورهای جنوب صحرای آفریقا، بیش از ۶۰ درصد کودکان در فقر به سر می برند و فقر شدید مهمترین مانع بر سر راه انتقال برنامه های درمانی در این کشورها است.

کیم در این باره می گوید :« در کشورهایی که شیوع اچ آی وی به یک اپیدمی بدل شده است، هزینه این بیماری برای ساکنان بسیار فقیر آنها کمرشکن بوده است. بخش اعظمی از این خانواده ها و کودکان مبتلا از دسترسی به محدودترین خدمات نیز محروم هستند و بر اثر ابتلا به ایدز جان خود را از دست می دهند و در بسیاری از موارد تبعیض و نابرابری در توزیع این خدمات تاثیرات منفی به بار می آورد. خدمات درمانی به خانواده ها همواره بر کمک های سازمان یافته گسترده ارجحیت دارد.»

ابتکار آموزشی مشترک کودکان و بیماری ایدز و ویروس اچ آی وی توصیه کرده است کمک مالی بیشتری در اختیار خانواده ها و کودکان قرار گیرد و بر رفع نیاز کودکان، امنیت جسمی دختران و زنان در مدارس، حمل و نقل عمومی و مراکز تفریحی و پیشگیری از سواستفاده جنسی توجه بیشتری صورت گیرد.

XS
SM
MD
LG