لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۶

فضاهای مجازی و تغییر در باورها و رفتارهای واقعی


از چندی پیش شبکه جهانی اینترنت علاوه برامکان برقراری ارتباط دوسویه بین کاربران با ایجاد و گسترش فضاهای مجازی مثل تالارهای گفتگو و شبکه های اجتماعی اینترنتی مانند فیس بوک، یو تیوب و مای اسپیس امکانات وسیعی برای تبادل افکار و نظرات گروهی نیز فراهم آمده است. طبق آخرین آمار اعلام شده توسط مرکز آمار خدمات و اطلاعات جمعیتی سازمان جهانی بهداشت ،بیش از ۷۰% بالغین در کشورهای توسعه یافته از اینترنت استفاده می کنند و از این تعداد قریب به ۸۰% در جستجوی اطلاعات بهداشتی هستند. گرچه این برآورد درباره تمام کشورها صادق نیست اما توسعه تکنولوژی اطلاعات واقبال روزافزون به آن در سراسر جهان غیر قابل انکار است. موضوع شبکه های اجتماعی اینترنتی اخیرأ توجه گروه های مختلف برنامه ریزی برای پیشگیری و آموزش بهداشت را به خود جلب نموده است زیرا از طریق این شبکه ها علاوه بر آنکه پیام خود را به مخاطبین می رسانند، امکان زیر نظر قراردادن گفتگو ها، تمایلات و تغییر نگرش های آنان در مسیر پیام و ارزیابی همزمان آن را برای خود فراهم می آورند.

جالب اینجاست که بدانیم تجربه ابتدایی این شبکه ها حاکی از گسترش رفتارهای مخرب گروهی در میان جوانان بود، اما مؤسسه ملی پیشگیری از بیماری های قلبی- ریوی وخون آمریکا توانست با تجزیه تحلیل اطلاعات بدست آمده از کاربران اینترنتی و با در نظر گرفتن حجم اطلاعات مبادله شده بین افراد و فضای دوستی واعتماد بین آنان به دستاوردی غیر منتظره برسد. این مؤسسه یک برنامه آموزشی پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی در زنان جوان را طراحی و به صورت آزمایشی در دوشبکه اجتماعی اینترنتی Face Book & My Space به اجرا گذاشت. لازم به ذکراست که عضویت و مشارکت درگروه و پذیرش پیام های مختلف، همگی با رضایت ثبت شده مخاطبین انجام می گرفت . پژوهشگران مؤسسه ملی بیماری های قلبی- ریوی، رفتارهای مشخصی نظیراستفاده از سیگارومشروبات الکلی و الگوی غذایی ناسالم، چرب و پرکالری و همچنین عدم تحرک فیزیکی را که به عنوان رفتارهای پرخطر تعریف کرده و فراوانی مبادرت به این رفتارها را قبل و بعد ازقراردادن اطلاعات، تصاویر، ویدئو کلیپ و آگهی های غیر تجاری حاوی پیام های بهداشتی اندازه گیری کردند .شدت تغییرات بسیار بیش از انتظار پیش بینی شده محققین بود. آنان دریافتند که با این شیوه در حدود ۶۰% در هزینه و زمان صرفه جویی خواهند کرد، اما ناگفته نماند که پی بردن به میزان پایایی و ماندگاری تغییرات رفتاری ایجاد شده نیاز به مطالعه دیگری دارد.

چرا این اتفاق می افتد؟ چرا در دنیای بی در و پیکر اینترنت ما، شما یا دیگران، این یا آن گروه را انتخاب می کنیم و از آن تا این حد تأثیر می پذیریم؟ اطلاعات جمع آوری شده از چندین پرسشنامه نسبتأ مفصل، پاسخ زیر را به این چرا ها داده است ،" گرچه این فضاها مجازی است اما انتخاب ما انتخابی واقعی و متکی به تصمیم گیری فردی و فارغ از محدودیتهایی است که در زندگی روزمره کنترل آن از اراده ما خارج است. عواملی نظیرسطح درآمد وطبقه اقتصادی - اجتماعی که در انتخاب محل سکونت، مدرسه، پارک، سینما و رستورانی که در آن غذا می خورید نقش بسیار مؤثری دارند در پیوستن به یک شبکه اجتماعی اینترنتی نقش مهمی ایفا نمی کنند ". این انتخاب آزادانه یک همبستگی عاطفی و حس قوی تعلق جمعی ایجاد می کند که از طریق آن می تواند به ابزار مؤثری در تصحیح رفتارهای غلط تبدیل شود. در این فضاها مرزهای جغرافیایی وجود ندارد، مرزبندی های سنی جنسی و طبقاتی بسیار کمرنگ است ومسلمأ پیروز این میدان را نه دهندگان پیام که گیرندگان آن معین می کنند.

منبع:
Using Social Media and Internet Marketing to Reach Women with the Heart Truth
Population Services Information

XS
SM
MD
LG