جولیا ریچی، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن دی سی
ایالات متحده از قراردادهای بازسازی عراق پس از جنگ درس های آموزنده اما دشواری فرا می گیرد.
مالیات دهندگان ایالات متحده حدود ۵۱ میلیارد دلار برای هزینه های بازسازی عراق پس از جنگ متحمل شده اند.
بازپرس کل آمریکا در بازسازی عراق اعلام کرده است بخش اعظم این هزینه بدون نظارت دولت آمریکا صرف شده و به جیب پیمانکاران سرازیر شده است و نتیجه آن اختلاس های عظیم و پیشرفت اندکی در مراحل بازسازی عراق بوده است.
کارشناسان هشدار داده اند ممکن است رسوایی مالی مشابهی در عملیات بازسازی در افغانستان تکرار شود.
به هدر دادن سرمایه، اختلاس و فساد مالی واژگانی هستند که استوارت بوئن، بازپرس کل ایالات متحده از آن به عنوان عملیات بازسازی عراق یاد می کند.
بوئن با یادآوری سواستفاده مالی در پروژه های بازسازی عراق مشاهدات خود را در ۲۱ دیدار از این کشور شرح می دهد.
بوئن که به نویسنده گزارشی زیر عنوان «درس های آموزنده» کمک کرده است، اخیرا" در برابر کمیسیون احزاب ایالات متحده که در مورد معضلات پیمان کاری و قراردادهای جنگ را تحقیق می کند شهادت داده است.
وی در این مورد گفته است:« دولت ایالات متحده نه تنها ساختار منسجمی برای مدیریت کلان بازسازی و ارسال کمک های امدادی نداشت بلکه منابع کافی برای بازسازی عراق پس از جنگ سال ۲۰۰۳ در اختیار نداشت. هزینه هایی که ایالات متحده تاکنون صرف کرده، ۲۵ بار بیش از ۲⁄۵ میلیارد دلاری ست که برنامه ریزان و طراحان پیش از جنگ تخمین زده بودند.»
در حالی که بوئن به موفقیت نسبی اذعان می کند، اما خاطرنشان می کند بسیاری از پروژه ها یا به طور نامناسبی انجام شده اند و یا بیشتر از بودجه مقرر شده هزینه صرف کرده اند.
در مقام نمونه، پروژه تجهیزات ضدعفونی آب فاضلاب در فلوجه که قرار بود سه سال پیش تکمیل شود تا ماه سپتامبر پایان نخواهد یافت.
بوئن می گوید: « معضل جدی تر این پروژه این است که در مفاد این قرارداد، اتصال خطوط آب فاضلاب به منازل مردم در نظر گرفته نشده است.»
تمرکز پروژه ها از تعمیر ویرانی های جنگ و اجتناب از فجایع انسانی به برنامه های کلان و جامع بازسازی تغییر کرده است اما در این بحبوحه جنبه های دیگری همچون کشاورزی و شیوه حکومتی نادیده انگاشته شده اند.
کلیر مک کاسیکل، سناتور میزوری، که یکی از حامیان تهیه طرح کمیسیون پیمان کاری دوران جنگ بوده، عملیات بازسازی ایالات متحده در عراق را یک شکست عظیم نامیده و گفته است :« صدها میلیارد دلار ناپدید شده است. همه چیز از پول گرفته تا تجهیزات سنگین و سلاح به سرقت رفته است. بزرگترین رسوایی دزدی سلاح ها این است که نه تنها اطلاعی از تعداد آن ها در دسترس نیست بلکه پرسنل ارتش اطمینان دارند که این سلاح ها به سرقت رفته اند، به فروش رسیده و علیه سربازان آمریکا به کار برده شده اند و اگر مقامات دولت پاسخگوی چنین آشفتگی نباشند مشکلی به معضل هدر دادن پول مالیات دهندگان کشور افزوده شده است.»
بوئن، بازپرس کل به کمیسیون گفته است: « به منظور اجتناب از وقوع اشتباهات مشابهی در افغانستان باید از خطاهای عراق درس بگیریم. به کرات مشاهده شده که گروه هایی که برای تکمیل و یا مدیریت پروژه ها به منطقه اعزام می شدند، از مهارت و یا دانش لازم برخوردار نبوده اند و توجه به این امر در اجرای عملیات های آینده که ایالات متحده در آن ها نقش دارد بویژه در افغانستان از اهمیت بسیاری برخوردار است. ایالات متحده تاکنون ۳۲ میلیارد دلار به پروژه های بازسازی افغانستان اختصاص داده است و احتمالا" همزمان با تداوم عملیات آمریکادر این کشور هزینه بیشتری صرف خواهد شد. تقریبا" ۵ میلیارد دلار دیگر باید در عراق صرف شود و هنوز بخش زیادی از پروژه ها ناتمام هستند.»