لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۴

گزارش: نگرانی عمیق کنگره از نفوذ ایران در آمریکای لاتین


کنگره آمریکا از پرزیدنت اوباما خواستار قرار دادن آمریکای لاتین در کانون سیاست خارجی خود شده است و نسبت به نفوذ ایران و روسیه در میان همسایگان جنوبی آمریکا هشدار می دهد. قانونگذاران گسترش ائتلاف ونزوئلا با هم پیمانان چیگرا و ضد آمریکایی اش را خطری جدی برای منطقه می دانند.

الیوت انگل، رئیس دموکرات کمیته مسول رسیدگی به امور نیمکره غربی در کنگره، گسترش نفوذ هوگو چاوز، رئیس جمهوری ونزوئلا، را در منطقه از طریق دادن کمک های خارجی به همسایگان و توسعه روابط با ایران، روسیه و چین ناشی از سیاست های نادرست دولت جرج بوش و کم توجهی به آمریکای لاتین می داند و معتقد است اگر دولت پرزیدنت اوباما از فرصت کنونی برای بهبود روابط آمریکا با همسایگان جنوبی اش استفاده نکند شاهد افزایش موج جریان های ضد آمریکایی در منطقه خواهیم بود.

الیوت انگل در نشستی که به بررسی سیاست خارجی آمریکا در آمریکای جنوبی و مرکزی اختصاص داشت با تاکید بر ضرورت تقویت تماس های آمریکا با دوستان و دشمنانش در منطقه گفت خلاء حضور آمریکا در آمریکای لاتین را دیگران چون ایران، چین، روسیه، و ونزوئلا با لفاظی های چپگرایانه ضد آمریکایی اش پر می کنند.

این عضو دموکرات کنگره ابراز امیدواری کرد دولت پرزیدنت اوباما بسرعت آمادگی خود را برای در دست گرفتن نقش رهبری دوباره آمریکای لاتین به نمایش بگذارد.

کانی مک، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته، معتقد است رفراندوم پانزدهم فوریه در ونزوئلا که می تواند به چاوز قدرت رهبری نامحدود آن کشور را اعطا کند یک علامت هشدار قابل ملاحظه برای آمریکاست.

این عضو جمهوریخواه کنگره می گوید رژیم چاوز از سقوط چشمگیر بهای نفت بشدت احساس خطر می کند و ریاست جمهوری احتمالا مادام العمر او با توجه به روابط رو به رشدش با ایران و ائتلاف نظامی و اقتصادی اش با روسیه امری خطرناک برای آینده منطقه است.

رابرت گیتز، وزیر دفاع آمریکا، هفته گذشته در پاسخ به پرسش سناتور مل مارتینز درباره مانور دریایی اخیر مشترک روسیه و ونزوئلا و گسترش حضور ایران در کوبا، ونزوئلا گفت نسبت به سطح فعالیت های خرابکارانه ایران در آمریکایی جنوبی و آمریکای لاتین و بازگشایی دفاتر و جبهه های متعدد در بعضی کشورها نگران است و مداخلات ایران بیش از حضور نظامی روسیه در منطقه او را نگران می کند.

حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در پاسخ به انتقادات از حضور ایران در آمریکای لاتین دفاع کرد.

ری ولسر، کارشناس امور آمریکای لاتین، به قانونگذاران گفت نگرانی اصلی آمریکا برخورد با هوگو چاوز است که بطور روزمره به آمریکا اهانت می کند و دیکتاتورهایی چون کاسترو، رابرت موگابه و محمود احمدی نژاد را به گرمی می پذیرد.

به باور کارشناسان کشورهای طرف تخاصم با آمریکا چون ونزوئلا، بولیوی و نیکاراگوئه با پذیرفتن ایران با آغوش باز زمینه را برای فعالیت گروههای تندرو از جدایی طلبان اتا تا گروههای تروریستی چون حزب الله لبنان تا حماس در آمریکای لاتین فراهم کرده اند.

رویکرد دولت پرزیدنت اوباما مبنی بر گشودن باب گفتگو با کشورهای طرف تخاصم چون ایران، کوبا و ونزوئلا به باور گروهی از قانونگذاران و کارشناسان باید بسیار محتاطانه به اجرا گذاشته شود.

دولت بوش در واکنشی به رویکرد دولت های چپگرا شماری از سفیران خود را از منطقه فراخواند.

ری ولسر معتقد است دولت اوباما تا پیش از تنظیم یک استراتژی فراگیر برای برخورد با رهبر پوپولیست ونزوئلا، نباید سفیر آمریکا را به کاراکاس بازگرداند. به باور او توقف سیاست های مخرب ونزوئلا چون ادامه قاچاق مواد مخدر، ایجاد پایگاه برای تروریست های اسلامیست، حمایت از شورشیان فارک در کلمبیا و همکاری با ایران با هدف تحریم گریزی باید شرط از سرگیری روابط باشد.

الیوت انگل امیدوارست کنگره در همکاری با دولت اوباما بتواند کمک های خارجی به کشورهای آمریکای لاتین را که بیش از چهل درصد مردمش زیر خط فقر زندگی می کنند افزایش دهد.

سینتیا مک کلینتاک، کارشناس آمریکای لاتین، به قانونگذاران گفت ونزوئلا پنج برابر بیش از آمریکا در منطقه صرف کمک های خارجی به دوستان چپگرایش می کند و احساسات بسیاری از مردم کشورهای دوست آمریکا را نیز علیه این کشور برانگیخته است.

سرجیو بندیکسن، سرپرست یکی از موسسات نظرسنجی در آمریکای لاتین، به قانونگذاران در کنگره هشدار داد جنبش های پوپولیستی ضد آمریکایی ملهم از کاستر و چاوز و حضور ایران، روسیه و چین به عمیق تر شدن فاصله ی آمریکا با همسایگان جنوبی اش دامن زده و پیشرفت های دموکراتیک بیست سال گذشته در منطقه را با خطری جدی روبرو کرده است.

نگرانی ها از ادامه نفوذ روزافزون خارجی در همسایگی آمریکا با خبر آغاز به کار نخستین برنامه تلویزیونی به زبان روسی برای مردم آمریکای لاتین شدت گرفته است. این برنامه طی چهار ماه آینده در پاناما آغاز به کار می کند و تا پایان سال جاری میلادی روزانه ده ساعت برنامه برای سراسر آمریکای لاتین و حدود نیم میلیون روس زبان منطقه برنامه خواهد داشت.

در نشست دیروز کنگره گروهی از سفرای کشورهای آمریکای لاتین از جمله سفیر کلمبیا و گواتمالا حضور داشتند. کنگره هنوز درباره تصویب توافقنامه ی تجارت آزاد آمریکا با کلمبیا و پاناما تصمیمی نگرفته است و دموکرات ها تائید آن را به توقف نقض حقوق بشر و آزادی رهبران اتحادیه ی های کارگری منوط کرده اند.

قانونگذاران در عین حال هشدار دادند از آنجا که تصمیم پرزیدنت اوباما مبنی بر بستن بازداشتگاه گوانتانامو ممکن است نخستین فرصت برای گشودن باب مذاکره با کوبا را فراهم کند واشنگتن باید در راستای کاستن از تحریم ها و عادی سازی روابط دو کشور هاوانا را برای آزادی زندانیان سیاسی در کوبا تحت فشار بگذارد.

XS
SM
MD
LG