لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۲

گزارش اقتصادی: آیا سیاست های بازرگانی باراک اوباما جنجالی خواهد بود؟  


مایکل بومن، خبرنگار صدای آمریکا، کاخ سفید

باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده چند هفته دیگر به کانادا سفر خواهد کرد و این در حالی است که مقامات هشدار داده اند در صورتی که ایالات متحده سیاست حمایت از محصولات داخلی را به مرحله اجرا بگذارد، شاهد پیامدهای فاجعه باری خواهند بود.

مجلس سنای ایالات متحده هفته گذشته طرح احیای اقتصادی را مطرح کرد که نشانه هایی از مسیر سیاست بازرگانی ایالات متحده در دولت اوباما و همکاری نزدیک او با کنگره ای که در کنترل اکثریت اعضای حزب دموکرات است را ترسیم می کند.

در نسخه این طرح در مجلس سنا و کنگره تصریح شده است به منظور احیای مجدد ساختار اقتصادی، باید در اجرای پروژه های دولتی از فولاد و دیگر محصولات داخلی ساخت آمریکا استفاده شود.

کانادا و دیگر شرکای تجاری ایالات متحده از این طرح به خشم آمده اند.

به نظر نمی رسد رابرت گیتز، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید در اظهار نظر های خود به شرط مفاد استفاده از محصولات ساخت آمریکا متعهد باشد.

گیتز گفته است دولت این شرط را بازبینی می کند و بر اساس آن تصمیم گیری خواهد کرد.

پیش شرط بهره گیری از محصولات داخلی از حمایت اتحادیه های کارگری ایالات متحده برخوردار است.

این اتحادیه ها در دوران مبارزات انتخابات ریاست جمهوری، از حامیان سرسخت آقای اوباما بودند.

متحدان آقای اوباما در کنگره ، افرادی همچون شرود براون، سناتور اوهایو نیز از این ایده دفاع کرده اند.

بروان در این زمینه گفته است:« در تلاشی به منظور کارآفرینی خلاق و پویا و ایجاد تحرک مجدد در بدنه اقتصاد کشور باید از محصولات ساخت آمریکا استفاده کنیم و این محصولات شامل فولاد اوهایو، سیمان ، آجر و دیگر محصولات ساخت داخل خواهد بود.»

از سویی دیگر، بعضی از مقامات کشورهای خارجی هشدار داده اند این طرح شکایت های متعددی از ایالات متحده را به سازمان تجارت جهانی سرازیر خواهد کرد و احتمالاَُ برخی از کشورها اقدامات تلافی جویانه ای را در قبال صادرات آمریکا اعمال خواهند کرد.

جرالد کندی، منشی پارلمانی تجارت بین الملل کانادا می گوید: « این طرح نقض موافقت نامه تجارت آزاد آمریکای شمالی بین ایالات متحده، کانادا و مکزیک خواهد بود. ما انتظار داریم مقامات آمریکا به تعهدات تجارت بین المللی خود پایبند بمانند.»

دالتون مگ گینتی، نخست وزیر اول انتاریو، استانی که اکثر صنایع کانادا در آن متمرکز شده اند گفته است هیچ یک از کشورها از نزاع بازرگانی منفعت نخواهند کرد . تنها راهکار عبور از رکور جهانی اقتصاد، حمایت ملت ها از یکدیگر است.

صاحبان صنایع ایالات متحده نیز با چنین دیدگاهی موافق اند.

در حالی که برخی از اتحادیه های کارگری، مخالفت با مفاد شرط بهره گیری از محصولات داخلی آمریکا را خیانت اقتصادی خوانده اند، اتاق بازرگانی ایالات متحده اعلام کرده محافظت از تجارت آزاد میهن پرستی بازرگانی ست .

این نهاد با اشاره به موانع بازرگانی که به رکود اقتصادی بزرگ سال های ۱۹۳۰ دامن زد، نسبت به افزایش احساسات استفاده از محصولات داخلی در ایالات متحده و سایر نقاط جهان هشدار داده است.

پرزیدنت اوباما هنوز از زمان به دست گرفتن امور دولت ، در مورد جزییات مسائل بازرگانی اظهار نظر نکرده است.

ارسال پیام های متعدد وی در دوران مبارزات انتخاباتی مورد انتقاد قرار گرفته بود.
وی در ماه های اول مبارزات انتخاباتی در مورد بازبینی موافقت نامه های پیمان تحارت آزاد جهانی (نفتا) اظهارنظر کرده بود. اما پس از دستیابی به نامزدی حزب دموکرات مواضع خود را تعدیل کرد و از زمانی که به قدرت رسیده است، در مورد بازبینی موافقت نامه های نفتا سخنی نگفته است و مقامات دولت او نیز تمایلی به راه اندازی جنگ بازرگانی با کانادا، به عنوان بزرگترین شریک تجاری آمریکا و دیگر کشورها ندارند.

گیبز ، سخنگوی کاخ سفید با تایید عدم تمایل ایالات متحده به پیچیده تر کردن روابط تجاری خود با دیگر کشورها می گوید جامعه بین الملل باید برای احیای اقتصاد جهانی همکاری نزدیک داشته باشند.

مقامات کانادا ابراز امیدواری کرده اند محصولات کانادایی از مفاد شروط این طرح مستثنی شوند.

پرزیدنت اوباما ۱۹ فوریه به اتاوا سفر خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG