لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۱

جان آپدایک، خالق سری رمان های «خرگوش» درگذشت


جان آپدایک، نویسنده سرشناس آمریکایی، براثر ابتلا به سرطان ریه در ۷۶ سالگی درگذشت.

نیکلاس لاتیمر، مدیر انتشاراتی آمریکایی «راندم هاوس» که بیانیه درگذشت جان آپدایک را می خواند، افزود: او بزرگترین نویسنده دوران ماست که فقدانش همواره احساس خواهد شد.

جان آپدایک، از نویسندگان پرآوازه ای ست که جایگاه ادبیات داستانی امروز آمریکا را در جهان ارتقا داده، شیوه نگاه و نویسندگی اش گشاینده دریچه های تازه ای برای نویسندگان همدوره خود شد. او که بی وقفه در کار نوشتن بود، بیش از ۶۰ رمان، مجموعه داستان، شعر و نقد ادبی منتشر کرد. معرفی آثار نویسندگان کمتر شناخته شده جهانی به خوانندگان آمریکایی که بی درنگ شهرت و اعتبار آنان را در پی داشت، از جمله معرفی اورهان پاموک، نویسنده ترک، در شمار کارهای جان آپدایک بوده است.

اما جان آپدایک نام و شهرت خود را مدیون رشته داستانهایی با نام «خرگوشها»ست از جمله: «خرگوش بدو!»، «خرگوش برگرد!»، «خرگوش مرفه است» و «خرگوش در آرامش».
او در این داستانها شخصیتی بنام هری ربیت انگسترام، را به کالبد یک بسکتبالیست دبیرستانی، فروشنده، خانه دار، و شوهر خیانتکار درآورده بود که نمادی نمونه وار از یک آمریکایی طبقه متوسط است که همچون خرگوش داستان «آلیس درسرزمین عجایب» از تلاش و شتاب دست نمی کشد.

ربیتز همچون خود آپدایک در جنوب پنسیلوانیا زندگی می کرد؛ اما این شخصیت داستانی به ورزش بیش از ادبیات اهمیت می داد. به پاس خلق چنین آثاری، جان آپدایک دوبار برنده جایزه معتبر پولیتزر، برنده جایزه کتاب ملی آمریکا و جایزه بسیار معتبر ری شد که نویسندگانی همچون جویس کارول اوتس داوران آن هستند.

جان آپدایک در سال ۱۹۳۲ میلادی در جامعه ای سخت پایبند به آیینهای دینی پروتستانی شلینگتون ایالت پنسیلوانیا بدنیا آمد. هرچند او هرگز سنت حضور در دعای یکشنبه های کلیسا را فراموش نکرد؛ اما این حضور آمیخته به تردیدی دائمی بود.

آثار آپدایک آیینه ای روشن از دگرگونی ها و جنبشهای اجتماعی آمریکاست. او که زاده بحران بزرگ بود، شیوه نگرش و همگونی آمریکاییان طبقه متوسط را در جریان دگرگونیهایی همچون مبارزه حقوق مدنی، جنبش زنان، جنگ ویتنام و فاجعه یازدهم سپتامبر و جنگ با ترور را به خوبی به تصویر کشیده است.

او که برخوردار از خوش بینی آمریکایی بود، در رمان «تروریست» که واکنشی ادبی علیه جریان جنگ با ترور بود، روزگاری را نوید می دهد که دوباره مردم آمریکا به آیین صلح و دوستی با ملتهای خاورمیانه بازگشته اند. اما در زمینه نقد ادبی آثار آپدایک که مورد پسند عامه خوانندگان بود، و درآمدی میلیونی برایش به همراه داشت، با نقد و نفی جدی منتقدان نیزهمراه بود.

نورمن میلر، نویسنده مطرح آمریکایی با انتقاد از ستون معرفی کتاب در هفته نامه نیویورکر که توسط آپدایک نوشته می شد، گفته بود آپدایک به همه چیز بله گفته و گویا نه گفتن را نیاموخته است. جان آپدایک در آخرین گفتگویش اشاره کرده بود: کتابها آیینه های بازتاب دهنده درون مایند.

XS
SM
MD
LG